Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

To sprzedaj i się przeprowadz z tej pustyni

A Ci co mają 100 to nie po to by żyć tylko by bank żył

Bo nikt na 3 klasie nie zrobi pastwiska, najlepiej nic nie robic i pod sklepem siedzieć

Opublikowano (edytowane)

wg. danych z neta (pierwsze lepsze z brzegu)`teraz zsumujcie sobie bydło z USA Brazylii i Argentyny :) bo te kraje moga zalac rynek europejski :) podejrzewam ze predzej czy pózniej to sie własnie stanie, dojdzie do tego ze w Polsce nie bedzie hodowli ani trzody ani bydła ... wszystko dzieki kochanej unii :) 

Znalezione obrazy dla zapytania pogłowie bydła na świecie

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

Yoda  barttt sprzedal 

1067kg po 14zł=14938zł

i

605kg po 13,6zl=8228zł

14938+8228=23166zł netto za wszystkie byki

A gdyby sprzedał na zywo po 7,63 to

3230kg(tyle waza wszystkie byki brutto) -6%=3036kg x 7,63zł =23164zł netto 

Na wage zywą wtedy gdy sprzedawal napewno mogl dostac 8zł netto  lub wiecej.

Opublikowano
7 godzin temu, soltys48 napisał:

Dla mnie HO to nie hf tylko stary polski czarno-biały 

Zapraszam do lektury katalogu Konrada lub mcb. Tam ho jest odpowiednikiem hf. Od holdstein cattle. Polski czarno-biały to ZB. 

Opublikowano

Nie ten klimat i przepisy. A pan Yoda dla mnie jakieś dziwne teorię przedstawia . Określenie na żywo tyczy się bydła i jego wagi a nie jego wagi Plus kiszonki w kaldunie stąd te -7%co tu tłumaczyć idac dalej obejmują 7% by potem je pozyskać w wacie . 

Opublikowano
5 godzin temu, Yoda napisał:

Umiesz liczyć? Jesli na żywą umawiasz się po 8,3 netto ale i tak Ci potrącają za okarmienie to nie dostajesz 8,3 tylko 8,3 minus okarmienie. Jeśli potrącają 7% tak jak u nas w okolicy to już masz nie 8,3 ale 7,7. Rozumiem że możemy się spierać o to czy klasyfikacja wbc lepsza czy lepiej na żywą ale w matematyce zawsze 2+2 jest 4.

yoda dziwne masz rozumowanie i przeliczniki jezeli byk ma na wbc głodny ma 700 kg  to na zywom tez ma 700 kg plus pełen kaban zarcia i wnosi na wadze np. 750 kg  to wtedy mówimy o tym samym byku i wtedy porównujemy cenny, a ty przeliczasz tak  ze byk na wbc ma 700kg  i na zywom z kabanem pełnym zarcia tez ma 700 kg  a to przecież 2 rózne byki śa i niemozesz tak ceny liczyć. czy na zywom czy na wbc płacą ci za mieso za skite nikt niepłaci przecież. Ja podam Ci jak na swiniach przeliczam na wbc najpierw warze głodne swinie na zywom a potem zakład wazy juz tusze na haku i płaci mi za tusze. I dopiero wartość całkowitą na fakturze dziele przez mase zywych swiń i wychodzi mi cena za kg w wadze zywej. tak samo z bykami  a ty porównujesz wartość byka 700kg na wbc z bykiem 650 kg ze wypchanym kabanem zarcia.

Twoje rozumowanie miało by sens jakby handlarz walnoł skite głodnemu bykowi wtedy twoje przeliczenia były by prawidłowe

Gość sylwanow810i
Opublikowano

Weści się odpierd**lcie od tego WBC ! Mieszkamy w judeopoloni już 

Opublikowano

dokładnie :D dlatego likwidują nam hodowle trzody, bo nasi własciciele swin nie jadają ........

Opublikowano
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

yoda dziwne masz rozumowanie i przeliczniki jezeli byk ma na wbc głodny ma 700 kg  to na zywom tez ma 700 kg plus pełen kaban zarcia i wnosi na wadze np. 750 kg  to wtedy mówimy o tym samym byku i wtedy porównujemy cenny, a ty przeliczasz tak  ze byk na wbc ma 700kg  i na zywom z kabanem pełnym zarcia tez ma 700 kg  a to przecież 2 rózne byki śa i niemozesz tak ceny liczyć. czy na zywom czy na wbc płacą ci za mieso za skite nikt niepłaci przecież. Ja podam Ci jak na swiniach przeliczam na wbc najpierw warze głodne swinie na zywom a potem zakład wazy juz tusze na haku i płaci mi za tusze. I dopiero wartość całkowitą na fakturze dziele przez mase zywych swiń i wychodzi mi cena za kg w wadze zywej. tak samo z bykami  a ty porównujesz wartość byka 700kg na wbc z bykiem 650 kg ze wypchanym kabanem zarcia.

Twoje rozumowanie miało by sens jakby handlarz walnoł skite głodnemu bykowi wtedy twoje przeliczenia były by prawidłowe

A znasz handlarza co jak mu powiesz, że głodnego byka masz to ma nie liczyć za okarmienie? ZAWSZE handlarz odejmuje za okarmienie . A na wbc okarmienie spowoduje tylko tyle że masz gorszą wydajność rzeźną ale mięsa jest tyle samo czy pójdzie głodny czy wlejesz w niego 60 litrów wywaru albo wysłodków. I 7% vatu ma każdy czy to na żywą czy na wbc. Dlatego jesli przeliczamy z wbc na żywą to nie liczymy tylko ilości mięsa ale doliczamy jeszcze to co handlarz potrąci może to być 5 może być 7 ale trzeba to dla jasnego rachunku liczyć wtedy jest to wiarygodne porównanie. Chyba że rzeczywiście pchacie w byka przed przyjazdem handlarza ile się da. A do rzeźni idzie głodny.

Opublikowano

dlatego lepiej sprzedawac na żywą bo masz jakis wpływ na cała transakcje, mozesz ponegocjowac cene, możesz napchac w byka żarcia a na wbc to zrobią co bedą chcieli .....

Opublikowano

No i koniec dyskusji. jednemu warto na wbc inny woli z handlarzem się użerać. Ważne żeby kazdy był zadowolony. Jeden że drogo sprzedał drugi że tanio kupił:) A temat chyba dotyczy cen zarówno na wbc jak i na żywą.

Opublikowano
7 minut temu, ozzborn napisał:

dlatego lepiej sprzedawac na żywą bo masz jakis wpływ na cała transakcje, mozesz ponegocjowac cene, możesz napchac w byka żarcia a na wbc to zrobią co bedą chcieli .....

lepiej jak handlarz walnie z 80 kg a ty lataj zadowolony handlarz tez sprzedaje na wbc ale cienzko pojonc niektorym

Opublikowano

Cienzka to jest dla Ciebie polszczyzna.... WBC to jak masz konkretny towar kilka razy w roku partie po 20 - 30 szt, zakładasz fartuch i stoisz na ubojni - wtedy się z Tobą liczą a nie jak oddasz 5 na rok 

• Like 1
Opublikowano

Mam znajomego co hoduje 60+ ma umowę z Sokołowem +3% ,ale nie wszystkie sztuki sprzedaje część biorą handlarze . Jak by nie było handlarze mają i tak wyższą cenę na WBC niż rolnicy którzy oddają kilka sztuk rocznie .

Opublikowano
1 godzinę temu, Yoda napisał:

A znasz handlarza co jak mu powiesz, że głodnego byka masz to ma nie liczyć za okarmienie? ZAWSZE handlarz odejmuje za okarmienie . A na wbc okarmienie spowoduje tylko tyle że masz gorszą wydajność rzeźną ale mięsa jest tyle samo czy pójdzie głodny czy wlejesz w niego 60 litrów wywaru albo wysłodków. I 7% vatu ma każdy czy to na żywą czy na wbc. Dlatego jesli przeliczamy z wbc na żywą to nie liczymy tylko ilości mięsa ale doliczamy jeszcze to co handlarz potrąci może to być 5 może być 7 ale trzeba to dla jasnego rachunku liczyć wtedy jest to wiarygodne porównanie. Chyba że rzeczywiście pchacie w byka przed przyjazdem handlarza ile się da. A do rzeźni idzie głodny.

a znasz kogo co sprzedaje na żywą i nie okarmia??????????? przecież to takie samo oczywiste jak to ze na wbc jedzie głodny. A jeżeli juz liczysz okarmienie które idzie do pojemnika to cene tej karmy anie cene byka. A okarmienie zalerzy od pażerności handlarza im wiecej odciaga tym w byka ładujesz sól, wode ziemniaki, i Bóg wie co jeszcze. Dlatego ja sie nigdy jeszcze niezgodziłem aby było wiecej niż 6 % bo niechce meczyć zwierzaka i opasam normalnie.  Jak chce wiecej  to niema handlu i tyle.

Opublikowano
sprzedałem hfy do mardi w przeliczeniu wyszły na zywiec wyszły po 7,8 netto więc żaden handlarzyna by mi nie dał tyle i co tu wiele mówić.
Opublikowano
4 minuty temu, kali2107 napisał:

sprzedałem hfy do mardi w przeliczeniu wyszły na zywiec wyszły po 7,8 netto więc żaden handlarzyna by mi nie dał tyle i co tu wiele mówić.

a powiec:

1.ile sztuk sprzedałeś

2. czy to były HF czy czarno białe HO?

3.czy wazyłeś je przed wyjazdem z domu czy waga zywa zakładu????

4. i jaki wybicie miały te hf i klase

Opublikowano
pomyłka 7,70 netto. pomylilem. się w liczeniu. 9 sztuk ważone w domu średnio 790kg. wybicie 2 szt 55 2
2 szt 59 3 57 2 58 klasy r r- o+ o+ r- o r- r- r
no hf a nie jakieś tam ncb
wiek 21.5 msc
Opublikowano
3 minuty temu, kali2107 napisał:

pomyłka 7,70 netto. pomylilem. się w liczeniu. 9 sztuk ważone w domu średnio 790kg. wybicie 2 szt 55 2
2 szt 59 3 57 2 58 klasy r r- o+ o+ r- o r- r- r
no hf a nie jakieś tam ncb

ale to czysto rasowe HF bo niechce mi sie wiezyć zeby miały wybicie 59 %????

Opublikowano
nie musisz wierzyć. wiem co mam na rozliczeniu. jak dzwonił skupujący to pierwsze co powiedział to "ale macie mega żywienie" jestem zadowolony w przeciwieństwie do oceny u Skiby
Opublikowano
tradycyjne oparte na sianokiszonce i kuku. wiadomo odpowiednią ilość białka i enegrii bufory drożdże itp. jak będę miał możliwość to zrobię osobna partie na twoim żywieniu bo bardzo mi się podoba tylko nie mam narazie możliwości.
r 14 o 13.4 pomiędzy klasy +-20 gr
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v