Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Miło że ktoś z branży uświadamia rolników co by się nie dawali jeepać przy sprzedaży.

Piszmy o pilotach, zbiornikach na wodę czy piasek, o zmowach handlarzy z naganiaczami a będzie lepiej

Opublikowano

Same ku i złodzieje. Lata lecą ale nasze realia się  nie zmieniają. Rozdrobnienie tylko im pomaga. Jak ktoś wyżej pisał o dużych partiach to jeszcze idzie coś utargować i liczą się bo dostawca duży...

Opublikowano

wystarczy własna waga i sprzedaż na żywą po dobrej cenie, skitka z luzu 5% z łancucha 6% i tyle

z ludzmi sie nie dogadasz, wezmy to forum ....co drugi to połowy nie rozumie co do niego mówisz/piszesz a co mowa jak w gre wchodzą pieniadze...

Opublikowano

U nas w okolicy jest z 4 i ceny podobne tylko niewiadomo ktory mniej kradnie nie mam wagi jak im warunki zaczniesz stawiac to ida z podworka i nie ma o czym gadac przeciez nie bede byka 4 razy na wage wprowadzal i sprowadzal bo w koncu mi pierdolnie ze stresu 

Opublikowano
  • a co ja handlorz?:o

Brzegowy za super jałowkę nie da wiecej jak 7 netto krowa podobno do 6 ale nie ma takiej sztuki zeby tyle dał-ostatnio coś się popsuł jak zaczął bić w hucie , u biernackich więcej ale chcą sporą ilość,

Opublikowano
47 minut temu, soltys48 napisał:
  • a co ja handlorz?:o

Brzegowy za super jałowkę nie da wiecej jak 7 netto krowa podobno do 6 ale nie ma takiej sztuki zeby tyle dał-ostatnio coś się popsuł jak zaczął bić w hucie , u biernackich więcej ale chcą sporą ilość,

Z tego co wiem trochę chandlujesz

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, AdamRo napisał:

Miło że ktoś z branży uświadamia rolników co by się nie dawali jeepać przy sprzedaży.

Piszmy o pilotach, zbiornikach na wodę czy piasek, o zmowach handlarzy z naganiaczami a będzie lepiej

Nie będzie lepiej .Niektórzy mają takie klapki na oczach,ze w biały dzień i na oczach i niczego nie widzi.

To co wymieniłeś to było,teraz wagi są elektroniczne im wyższa waga ,tym więcej procent ci kg odejmnie.

Ty możesz wejść się zwazyc,bo przewaznie chlop wierzy ,jak jego waga sie będzie zgadzać z tą z samochodubto dobrze waży.I waży,tylko od iluś kg już odejmuje.Więc jakby zważyć całą rodzinę przykładowo 5 osobową.Już by źle pokazała wynik.To tyle.Pozdrawiam.

Opublikowano

Na tych waga elektronicznych będą kantować bo mają wagi na pilota i odejmują jak ręczę im chodzą po kieszeniach.Ja już miałem taki przypadek ze chcieli mnie okantować o 25kg. Dlatego teraz zawsze przed sprzedażą  wazę u znajomego na wadzie na odważniki i jak przyjeżdża pośrednik to na jego wadze elektronicznej sprawdzam czy kg sie zgadzają różnica wychodzi 5kg - +

Opublikowano
9 minut temu, Honda napisał:

Na tych waga elektronicznych będą kantować bo mają wagi na pilota i odejmują jak ręczę im chodzą po kieszeniach.Ja już miałem taki przypadek ze chcieli mnie okantować o 25kg. Dlatego teraz zawsze przed sprzedażą  wazę u znajomego na wadzie na odważniki i jak przyjeżdża pośrednik to na jego wadze elektronicznej sprawdzam czy kg sie zgadzają różnica wychodzi 5kg - +

Robiłam prawie rok .I wagi są poustawiane.Nie było innego pilota.Po prostu jest ustawiony %od wagi ile ma odjąć.Na dobrym byku potrafiło być dużo mniej.Ale Kiedyś trafi swój na swego i jak wyczaji powiniem tak mu wpieprz dac ,by wiedział za co,ile to kosztuje.

Opublikowano
2 godziny temu, nikolas29 napisał:

Z tego co wiem trochę chandlujesz

raczej handlujesz:D

2 godziny temu, janczar810 napisał:

w przyszłym tyg. ma przyjechać zobacze co wyjdzie jak bedzie ok. sprzedam mam 10szt jałówek i z 3krowy

z taka ilością Biernacki-dzwoń i przyślą klasyfikatora ewentualnie mogę Ci dać nr do tego co mi klasyfikował tylko nie wiem  czy na Twój rejon zajeżdża czy może inny

Opublikowano

mój znajomy kiedyś kupił zwykłą wage od handlarza i j**ana była tak ustawiona, że od 350 urywała 15 kg na każdej kolejnej stówie i była tak zrobiona ze nikt nie dał rady jej przerobić zeby znowu  ważyła dobrze.  A elektryczne to nie ma co mówić.

• Haha 1
Opublikowano

Może słabo się znam na wagach ale wiem że procentowe zabieranie było dawno ;)

Nowsze wagi mają zdejmowanie powyżej np, 350 kg a później w zależności od tego ile trzeba jeepnąć sterowane z pilota.

Jeśli ktoś ma pytania chętnie odpowiem.

A odnośnie cen , byk hf- 6-7, mm 7-8

jałówka 6 -7,5

krowy 3-6,5 ceny netto

Opublikowano

To ja miałem taką sytuację niedawno spotkałem kumpla że szkoły średniej i sie tak zgadaliśmy że  on handluje ja hoduje bydło, to mówię do niego przyjeżdżaj mam 4 ładnych, a On do mnie że  jak mam swoją  wagę to przyjedzie a jak nie to nie ma mowy swoich nie okrada.

Muszę chyba zainwestować...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v