Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

na bydlaku zarobisz ok 1 tys a chodzisz 2 lata. w porównaniu na świnie 1 byk =10 tuczników. tuczniki hodujesz 6 miesiecy wiec pół roku hodowli byka to zarobek 250 zł to wystarczy na tuczniku zarobić marne 25 zł na sztuce a wyjdzie na to samo. chów opasowy to najbardziej przereklamowana gałąz produkcji rolnej. przy tych kosztach to zywiec minimum 10 zł powinien kosztować aby rolnik cos z tego miał a nie 7-8 zł

sołtys i tu masz racje chodujac bydlaki zarabiasz na gnoju, hehehe głeboka sciółka 19 ton rocznie kazda tona 3, 1 kg azotu wiec masz ok 60 kg azotu w przeliczeniu na saletre amonową  to ok 60 kg w czystym składniku a wiec ok 180kg nawozu a wiec 1800 zł zarobku

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

A kto ma owce ten baran?

U każdego ta opłacalność wygląda inaczej,przepisy k**wa pozmieniac.już pisałem ze sasiad na młodego rolnika dopłatę dostaje a ja nie chociaż jesteśmy w tym samym wieku,i dlaczego on može brać dopłatę do 40szt a ja do 20? Jaki ch*j to wymyślił?bydło to bydło.

Opublikowano
33 minuty temu, tyran3 napisał:

na bydlaku zarobisz ok 1 tys a chodzisz 2 lata. w porównaniu na świnie 1 byk =10 tuczników. tuczniki hodujesz 6 miesiecy wiec pół roku hodowli byka to zarobek 250 zł to wystarczy na tuczniku zarobić marne 25 zł na sztuce a wyjdzie na to samo. chów opasowy to najbardziej przereklamowana gałąz produkcji rolnej. przy tych kosztach to zywiec minimum 10 zł powinien kosztować aby rolnik cos z tego miał a nie 7-8 zł

sołtys i tu masz racje chodujac bydlaki zarabiasz na gnoju, hehehe głeboka sciółka 19 ton rocznie kazda tona 3, 1 kg azotu wiec masz ok 60 kg azotu w przeliczeniu na saletre amonową  to ok 60 kg w czystym składniku a wiec ok 180kg nawozu a wiec 1800 zł zarobku

Nie policzyłeś jeszcze  fosforu i potasu to by z 5 tys ci wyszło  Nic tylko skracać. Trzeba odliczyć też słomę którą się zabiera z pola jakbyś ją pociął to zawsze też coś zostaje. Jak profesor na mojej uczelni mądrze to według mnie policzył       

x jest to plon bez nawożenia 

x + 50%x=  plon z nawożeniem samym obornikiem

x + 75%x= plon z nawożeniem tylko mineralnym

x + (50%x + 75%x)= plon z nawożeniem organicznym i mineralnym 

Zakładamy że bez nawożenia plon pszenicy nienawożonej   to  4 tony 

x=4

4+2=6 plon przy pełnym  nawożeniu samym obornikiem

4+3=7 plon przy samym nawożeniu mineralnym 

4+(2+3) =9 plon przy nawożeniu obornikiem i mineralnym 

250 kg polifoski = ok 375 zł

500 kg saletry= 450 zł 

100 kg magnezu= 80 zł

Razem wychodzi 900 zł

Jak się policzy że bez obornika zbierze się 1 tonę więcej przy nawożeniu obornikiem to jest przyjmując cenę

850 zł za tonę . To za obornik zarobimy 50 zł za hektar 

Inaczej się sprawa ma jeśli zastosuje się 3 wariant i to jest najkorzystniejsze zbierasz 3 tony więcej po 850 zł daje nam  2550- 900 zł i wtedy zostaje 1650 zł zarobku i ja taki wariant stosuje. 

Wiadomo że praktyka zawsze trochę inaczej zweryfikuje słaba gleba( trzeba to nawożenie mineralne inaczej zbilansować i w innej formie)żeby coś z tego zostało , 

Opublikowano (edytowane)

ceny takie same od wielu tygodni  teraz jakas korekta 30 gr w dół

ps. szaman masz racje. Reasumując bydło to gówno nie zarobek na miesie tylko zarobek jako prywatne zakłady azotowe  mucząca fabryka nawozów hehehe

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
54 minuty temu, bobienko napisał:

A kto ma owce ten baran?

U każdego ta opłacalność wygląda inaczej,przepisy k**wa pozmieniac.już pisałem ze sasiad na młodego rolnika dopłatę dostaje a ja nie chociaż jesteśmy w tym samym wieku,i dlaczego on može brać dopłatę do 40szt a ja do 20? Jaki ch*j to wymyślił?bydło to bydło.

Dlaczego sąsiad do 40 sztuk a Ty do 20 ? Nie kumam...

Opublikowano

a wiesz jarek co to moda???? hehehe ja widziałem 2 lata temu jak za HF tygodniowego obsranego ludziska na rynku dawali 1 tys. Ale taka jest prawda na byku  nie zarobisz wiecej jak tysiac  a 2 lata chodzenia wiec co to za zarobek???? taki sam gówniany jak na świniach tyle ze swinia rosnie 6 miesiecy. W polsce hodowla  wogóle nie jest opłacalna najlepiej to miec tylko i wyłacznie produkcje roslinna. Tylko na 6, i 5 klasie musisz miec hodowle 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, zbitom793 napisał:

Dlaczego sąsiad do 40 sztuk a Ty do 20 ? Nie kumam...

Bo somsiad na krowy mleczne to do 20 krów i 20 młodzierzy może składać.ja mam same byki to tylko do 20 szt mogę.

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

produkcja wołowiny musi byc powiazana z dopłatami do bydła i z dopłatami obszarowymi ,  branie dzierrzawy ziemi bez czesci dopłat  to jest utopia badz finansowanie z emeryrytury  dziadkow .  skonczyły sie czasy drastycznych obnizek i chyba takich nie bedzie moga byc wachania cen obnizka byka na ponizej 7 zł brutto skonczy sie kolejnymi rezygnacjami z hodowli i zarowno handlarze jak i ubojnie powinni to zrozumiec .obecnie  Polska ma jedne z najnizszych cen bydła w europie . 

Opublikowano

Kupno cielaka za normalne pieniadze NCB  1000 zł

odchowanie mleko musli, witaminy i inne pierdoły 500 zł

weterynarz lub leki  a przy kupnych cielakach sa zawsze 300zł

pasza tresciwa na cały okres tuczu dobra tona ok 1000 zł

sianokiszonkla  na 700 dni trzymania ok 35 balotów  po 60 zł - 2100 zł

razem 4900zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

a gdzie słoma, paliwo prąd ???????? 

a gdzie jak cielak zdechnie albo się połamie????

jak biezesz mniej niz 5000 zł za sztuke  to dokładasz.

zysk maja ci co rasowce trzymają od swojich krów.

jak kupi odsadka za 2500 zł  i go potem dotuczy za 3000 zł to gdzie tu interes??????

na bydle zarabiają handlarze i ubojnia nie rolnik tylko jest obecnie propaganda ze bydło sie opłaca i banda durni płaci po 1500 zł za cielaka i potem robi 2 lata za darmo

Opublikowano

Nie przesadzajmy ze za darmo się robi.milionów tą tego nie ma ale coś zostaje,krowoarze w okolicy kasiaści,ale maja po 50-60 lat.nikt sie od razu nie dorobił jak zaczynał,chyba ze ci co dostali gotowe gospodarki po rodzicach. Wyszykowane na cacy.

Opublikowano

bobienko ale krowiarze to inna bajka ja mówie o opasach wszystkie kupowane  z zewnatrz

Opublikowano

jarek ale poczytaj sobie wyzej szamana to zrozumiesz dlaczego sie chowa.

ja kupuje cielaki w granicach 600-800 zl chyba se SM do tysiaca powyzej tej ceny leje cieplym moczem na cielaka niech sobie wlasciciel sam chowa. Mam tez laki wiec swinia tego nie zje a mam tez 5 i 6 klase ziemi i jak dam gnoj to 2 tony zboza zaraz wiecej dlatego trzymam. jakbym mial 4 klase ziemi to to umnie w gospodarstwie nawet kozy bym nie trzymal. na byku zarabiasz gora tysiaka przez 2 lata podwarunkiem ze za cielaka nie dasz wiecej jak 1 tys i ci nie choruje wiec to naprawde zaden interes jezeli bys mial chowac opasa i wszystko kupowac do niego

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v