Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moich okolicach tez wszyscy byków nastawiali i zobaczymy co bedzie dalej, sam mam 25 od kilku lat. Ludzi wycofują sie z trzody i wszyscy zaczymaja pchać byki, ciekawe jak Sie przełoży to na ceny opasow bo cielaki juz sporo drozsze

Opublikowano (edytowane)

Ludzie też rezygnują z bydła na rzecz świń w tuczu nakładczym. Zmiany profilu produkcji były i będą. Krowy nie zaczną rodzić hurtem bliźniaków. Sprawa wałkowana w tym temacie od dawna

Edytowane przez robert123farmer
Opublikowano

Sprzedane 08.02.2018 wazone w gospodarstwie

Byk RW 352 kg kl R 660 kg 14,00+7%

Byk RW 371 kg kl R 710 kg 14,00+7%

Byk HO 344 kg kl R 650 kg 14,00+7%

Byk HF 281 kg kl O 550 kg 13,60+7%

Byk HF 324 kg kl O 660 kg 13,60 +7%

Krowa HF 315 kg kl O 700  kg 12,20 +7%

Opublikowano
Dnia 23.02.2018 o 22:34, soltys48 napisał:

w rzeczywistości HO powinno być lepsze

przecież ho to po prosty czarno-biały hf. Różnica może być jedynie między ho a rw.

Opublikowano
8 godzin temu, przemek28_28 napisał:

W moich okolicach tez wszyscy byków nastawiali i zobaczymy co bedzie dalej, sam mam 25 od kilku lat. Ludzi wycofują sie z trzody i wszyscy zaczymaja pchać byki, ciekawe jak Sie przełoży to na ceny opasow bo cielaki juz sporo drozsze

No tak cie;aki będą w cenie przez najbliższe lata

Opublikowano
9 godzin temu, przemek28_28 napisał:

I to jeden z powodów (przynajmniej dla mnie ) żeby przejść na mleko zamiast na opasy. Tylko wiadomo inne koszty i robota.

Opublikowano
19 godzin temu, tyran3 napisał:

koledzy w agencji jest waga zywa i waga na haku ale to powtórze po raz kolejny  WAGI PODANE DO AGENCJI SA Z KAPELUSZA PRACOWNIK UBOJNI MUSI PODAĆ  w ciagu 7 dni od uboju TO  PODAJE  JAK CHCE TEGO NIKT NIESPRAWDZA Z AGENCJI  i dziwi mnie to ze ludzie na tym forum cały czas uwazaja ze w agencji jest prawdziwa waga byka podana.

Święte słowa. Papier przyjmie wszystko.

Opublikowano

12 godzin temu, przemek28_28 napisał:

jak sie skonczy ? skonczy sie tak ze najpierw wykasują hodowle swin do zera a potem wykonczą eksport bydła jakąs chorobą i tyle bedzie interesu................

Opublikowano
2 godziny temu, krzychuuuuu napisał:

barttt to nie wyszło to najlepiej. Na żywa za byki byś dostał 7.63zl netto to by było to samo a 8 lutego za byka w R klasie można było wziąść po 8.3 netto

Umiesz liczyć? Jesli na żywą umawiasz się po 8,3 netto ale i tak Ci potrącają za okarmienie to nie dostajesz 8,3 tylko 8,3 minus okarmienie. Jeśli potrącają 7% tak jak u nas w okolicy to już masz nie 8,3 ale 7,7. Rozumiem że możemy się spierać o to czy klasyfikacja wbc lepsza czy lepiej na żywą ale w matematyce zawsze 2+2 jest 4.

Opublikowano

To dlaczego nie zaczniecie produkować tak jak oni? W Argentynie pasze trzeba gromadzić na miesiąc zimy i miesiąc w środku lata. U nas mamy żywienia zimowego jakieś  5 miesięcy. Gdyby oprzeć to o najróżniejsze odpady rolnospożywcze możemy miec koszty minimalnie większe tylko. Ale wtedy skończyłoby się chwalenie ile to mój byk na tmr-rze z 20 składników nie rosnie....

Opublikowano
1 godzinę temu, Yoda napisał:

To dlaczego nie zaczniecie produkować tak jak oni? W Argentynie pasze trzeba gromadzić na miesiąc zimy i miesiąc w środku lata. U nas mamy żywienia zimowego jakieś  5 miesięcy. Gdyby oprzeć to o najróżniejsze odpady rolnospożywcze możemy miec koszty minimalnie większe tylko. Ale wtedy skończyłoby się chwalenie ile to mój byk na tmr-rze z 20 składników nie rosnie....

nie mamy szans z ameryką czy to północną czy południową, nie ta skala produkcji, tam sie hoduje w tysiacach a u nas co ? dlatego w naszym kraju powinna byc opłacalna hodowla swin a nie bydła, bo na to mamy wewnetrzy zbyt i w tej produkcji obrót kapitału w porównaniu z bydłem jest jak dzien do nocy, a na tak rozdrobnionych i małych gospodarstwach jak u nas to bardzo ważny czynnik

Opublikowano (edytowane)

A co nam przeszkadza żeby mieć tą sama skalę? Kiedyś tuczarnie na 100-200 byków to była abstrakcja. Dzisiaj są i to nie mało wcale. Przy systemie otwartym tysiąc sztuk to też nie jest nierealne. Pojedyncze gospodarstwa mają już po tyle. Oni nie narzekają za bardzo. narzekają ci mali od 10-20 sztuk.

Edytowane przez Yoda
Opublikowano
1 godzinę temu, rolnikw napisał:

No u mnie tez nie, i żadnego pastwiska ani laki wkolo

To sprzedaj i się przeprowadz z tej pustyni

13 minut temu, rolnikw napisał:

Ci co maja 10-20 szt to je maja jako hobby a nie zeby z tego zyc

A Ci co mają 100 to nie po to by żyć tylko by bank żył

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Yoda napisał:

A co nam przeszkadza żeby mieć tą sama skalę? Kiedyś tuczarnie na 100-200 byków to była abstrakcja. Dzisiaj są i to nie mało wcale. Przy systemie otwartym tysiąc sztuk to też nie jest nierealne. Pojedyncze gospodarstwa mają już po tyle. Oni nie narzekają za bardzo. narzekają ci mali od 10-20 sztuk.

wiesz ile jest w samych USA sztuk bydła ? ok 100 mln szt ... w Argentynie ok 50 mln , a w Brazylii ok 200 mln !!!!  ... kim my jestesmy przy nich ? jak u nas pogłowie bydła to 6 mln i z tego wiekszosc to krowy na mleko ... przy nich jestesmy jak pchła, nie ta skala nie te areały ...

Edytowane przez ozzborn
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v