Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas posiany już na lepsze łąki 220 kg na hektar reszta 180. Nie sialem jedynie pod te dla jałowek tam wozimy gnojowice

Opublikowano

Przyszły wyniki mleka i mocznik o dziwo za niski 180. Pewnie te zapalenia od upałów i much., Pytanie jak można zbadać czy krowa nie ma gromkowca. Bo jedna ma somatyke 300 a miała kilka dni wcześniej twardą ćwiarkę i serek. Chyba że to może być grzyb 

Opublikowano

Już jakieś 2 lata stosuję i jestem zadowolony, jak nie ma somatyki to daję tylko te czopy na zasuszenie, jak trzeba to antybiotyk + czopy, fakt że jak krowa jest bardzo miekka to i tak będzie doić się przed samym wycieleniem i tak

Opublikowano

Obsysają się lub wpadło zapalenie i będzie po wymieniu.

Opublikowano

U mnie jedna się doiła luzem taka 400kg+ ostatnio. Ale na opas i tak miała iść bo ładnie okraglutka... Rozdoiła się na tyle, że wymiączko 3 strzyki jak arbuz. Uwiązałem, ciekawe czy uschnie bez przebojów. 

Opublikowano (edytowane)

6% wody to już sporo, zależy też jaka ilość mleka. Ogółem Potrącenie za % wody z danego odbioru, w gorszym wypadku zapłacą psi grosz za te litry z wodą, w mlekovicie potrącają litry adekwatnie do %wody

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano

Nie 6 a 0,6% czyli trochę więcej jak 3 litry bo mleka jakieś 540l było. W tamtym roku instruktor z mleczarni pokazywał listę dla ojca to kilkunastu było z wodą. Gadał że jak krowy nie są pojone na pastwisku a przyjdą do obory i napiją się dużo wody naraz to mogą dać wodę w mleku. Ale u mnie są pojone i niewiadomą skąd te 3 litry się wzięło. I ciekawi mnie co z tym zrobią czy instruktor nas odwiedzi. 

• Haha 1
Opublikowano

Jak krowa napije się dużo wody to ma wodę w mleku????? 🤦‍♀️może Mlekpol znalazł nową metodę na to, żeby mniej rolnikom za mleko płacić 🤣

Jak wielu miało to niech się wezmą za samochody, ktore odbierają mleko, może zostaje im woda z mycia cysterny czy cuś 😒 Do nas zmienili samochód, bo temp u nich pokazywała 6stopni na samochodzie, a mi termometrem mierzone 4stopnie przy kierowcy...już i chcieli wysyłać do nas jakąś pielgrzymkę z mleczarni niby, ale nagle samochód zmienili i problem zniknął 🙄

Opublikowano

Dziś był następny odbiór ale na kwiecie nie było wyników z tego odbioru może na następnym będzie bo smsem nie przysyłają punktu zamrazania. Odbiór wcześniej punkt zam 0.513

Opublikowano
3 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Jak krowa napije się dużo wody to ma wodę w mleku????? 🤦‍♀️może Mlekpol znalazł nową metodę na to, żeby mniej rolnikom za mleko płacić 🤣

Jak wielu miało to niech się wezmą za samochody, ktore odbierają mleko, może zostaje im woda z mycia cysterny czy cuś 😒 Do nas zmienili samochód, bo temp u nich pokazywała 6stopni na samochodzie, a mi termometrem mierzone 4stopnie przy kierowcy...już i chcieli wysyłać do nas jakąś pielgrzymkę z mleczarni niby, ale nagle samochód zmienili i problem zniknął 🙄

Za temperaturę was ganiają?

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, ChiquitaB napisał:

U mnie czasami pol godz szybciej przyjedzie to temp. 5-6st mleko ma a tak to 4-4.5st. Nigdy nikt nic nir mowil bo chyba do 6st jest

U mnie teraz trasę zmienili bo mało mleka jest. Przyjeżdża zaraz po doju o 6.30 i jest czasem 6,5 st. Kierowca mówi byle mniej niż 7.

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano

Tak, do 7stopni. Ale chodzi o to, że u nas naprawdę były 4 stopnie, bo mierzyłam, na wyświetlaczu basenu 4 stopnie, a tylko u goscia na czujniku ma rurze 6stopni.

Nie ganiają, ale mi na nerwy działali, bo ciągle słyszałam lamenty. Zmienili samochód i temp jest taka sama jak wskazuje basen. 

Opublikowano
2 godziny temu, kewink napisał:

Dziś był następny odbiór ale na kwiecie nie było wyników z tego odbioru może na następnym będzie bo smsem nie przysyłają punktu zamrazania. Odbiór wcześniej punkt zam 0.513

To bardzo niski punkt zamarzania, u mnie kilka lat nie spadało poniżej -0,520, a jak spadło to była wina instalacji w której zostało troszkę wody. Może sprawdź dokładnie u siebie czy po myciu nic nie zostaje. A przy jakim białku masz taki punkt zamarzania?

Opublikowano
2 godziny temu, krzysieek napisał:

U mnie teraz trasę zmienili bo mało mleka jest. Przyjeżdża zaraz po doju o 6.30 i jest czasem 6,5 st. Kierowca mówi byle mniej niż 7.

Co ty gadasz, że 0,6 % wody i oni się upieprzają tego? Aż ciężko uwierzyć, przecież to całe nic. Byłem pewien że chodzi Ci o 6% no bo wtedy to już pare litrów jest, w mlekucie nie ma czegoś takiego, raz miałem 5% wody przez awarie cysterny, no ale zgłosiłem to i odcięto %

Opublikowano

Białko jest 3.2% a instalacja (znaczy konwie 😁)  suche jak pieprz. Przysłali smsa z Suwałk że wodę znaleźli i może na tym się skończy albo poza klasowe, zobaczymy. Muszą pewnie ściągnąć sobie troche💲bo się trochę wykosztowali w niedzielę na 100 leciu parafii przyjechali i parę jogurtów rozdali. 

Opublikowano (edytowane)

0,6 % nie mają prawa nawet d..py zawracać. Lód może tworzyć się na dnie zbiornika. Poniżej 3 stopni lepiej nie schładzać mleka, ryzyko wytrącenia się wody z mleka

Edytowane przez marcinffff