Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, slawek74 napisał(a):

A po kiego grzyba mi ktoś obcy na podworku 🤔 żeby choroby jakieść przenieść ? I pewnie ten wet za to co przyjedzie nic nie weźmie 🤣🤣🤣 ogrnij się człowiecze ....

hamuj się 

jest co 2 tyg bo tak zawsze jest do badania USG i zacielanie z hormonow za jednym razem. ty kryjesz wszystko ustawiane?

Opublikowano
3 minuty temu, dantur96 napisał(a):

A kto to wcześniej wiedział dopiero od jakiś dwóch miesięcy zaczął się jej pokazywać brzuch i wemiuszko zaczęło się powiększać. I trochę mnie też dziwiło że rui nie miała dopiero dziś wet ja zbadał 

Ano bywa. Jak w miarę wyrośnięta, to może będzie dobrze. Ale gwarancji żadnej nie masz. Musisz poczekać i zobaczysz 

Opublikowano
4 minuty temu, marcianjargit napisał(a):

Czyli tak może być że wszystko najtańszym robi

Nie innaczej ... za 20zł zarobku nie chcialo by mi się z domu wychodzić...

Wie ktoś gdzie w lubelskim robią kurs inseminacji

W konrad baza borki polecam 👍

3 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

hamuj się 

jest co 2 tyg bo tak zawsze jest do badania USG i zacielanie z hormonow za jednym razem. ty kryjesz wszystko ustawiane?

Przed czym mam się hamować ? Przed czyjąś glupotą to bronić się trzeba 😁

Opublikowano

Czyli tak może być że wszystko najtańszym robi

Niekoniecznie. Raczej masz zrobione tym, co wpisze w świadectwie. Weterynarze nie będą się bawić w takie wałki. Mogą na tym sporo stracić. Jak hodowca powie, żeby zacielić i nie wnika czym, to mu zacielają najtańszym jaki mają. A jak wnika, to zacielają tym co sobie zażyczy. Nie sądzę, żeby robili inaczej 

3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Nie innaczej ... za 20zł zarobku nie chcialo by mi się z domu wychodzić...

Sławek pomyśl. Weterynarz głupi nie jest. Zacieli najtańszym, wpisze coś innego, potem sprzedasz jałówkę, ktoś zrobi badanie, wyjdzie, że ojciec inny i d..pa zbita. Taki przypadek był w sąsiedniej gminie. Ani wet już nie działa, ani hodowca krów nie trzyma 🤷

Opublikowano
13 minut temu, slawek74 napisał(a):

Krowy hodujesz i nie wiesz ile kosztuje nasienie ? To tak po krótce od 30zł do..... 300 .... 400 a pewnie i drożej by znalazł to zastanów się czym Ci zacielaja .... mozesz sprawdzić w katalogu a i jak dużo biorą to mogą jakieś tanie brać po 1zł w promocji...

Ja też myślę o kursie mój inseminator to taki facet który już robi to 25 lat wychodzi mu to nieźle ale nasienie ostatnio dał mi była za 60zł który był w katalogu w 2019 wycenę miał niezłą ale chyba przy takim nasieniu to postęp genetyczny mojego stara będzie powolny

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Niekoniecznie. Raczej masz zrobione tym, co wpisze w świadectwie. Weterynarze nie będą się bawić w takie wałki. Mogą na tym sporo stracić. Jak hodowca powie, żeby zacielić i nie wnika czym, to mu zacielają najtańszym jaki mają. A jak wnika, to zacielają tym co sobie zażyczy. Nie sądzę, żeby robili inaczej 

Sławek pomyśl. Weterynarz głupi nie jest. Zacieli najtańszym, wpisze coś innego, potem sprzedasz jałówkę, ktoś zrobi badanie, wyjdzie, że ojciec inny i d..pa zbita. Taki przypadek był w sąsiedniej gminie. Ani wet już nie działa, ani hodowca krów nie trzyma 🤷

Wątpię by sprzedawał jałówki...😁

Opublikowano
1 minutę temu, pawelmf napisał(a):

Ja też myślę o kursie mój inseminator to taki facet który już robi to 25 lat wychodzi mu to nieźle ale nasienie ostatnio dał mi była za 60zł który był w katalogu w 2019 wycenę miał niezłą ale chyba przy takim nasieniu to postęp genetyczny mojego stara będzie powolny

Zawsze możesz mieć swój kontener i swoje słomki, a zabieg może Ci ktoś zrobić usługowo 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Simy wszędzie mają lepsze niż tam🤷

Ta rasa wogóle mnie nie interesuje 🤣🤣🤣

2 minuty temu, pawelmf napisał(a):

A nie myślałeś przypadkiem o likwidacji? Coś o starych budynkach pisałeś 🤔

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Wątpię by sprzedawał jałówki...😁

On może i nie, ale są tacy, co sprzedają z kartami. I nawet sporo tego jest, więc ryzyko też, dla takich manewrów. Pomyśl, czy sam byś tak komuś zacielił, czy sobie. Też Ci się zdarza jałówkę sprzedać 

2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Ta rasa wogóle mnie nie interesuje 🤣🤣🤣

Wiem, ale nie tylko HF-a mozna doić 🤷

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Simy wszędzie mają lepsze niż tam🤷

Ale które firmy mają jeszcze w żelu?Lub mieszanki nasion? Przynajmniej u mnie żelowe lepiej się sprawdza...

Opublikowano
1 minutę temu, Wiesio80 napisał(a):

Ale które firmy mają jeszcze w żelu?Lub mieszanki nasion? Przynajmniej u mnie żelowe lepiej się sprawdza...

Łowicz ma żel, Mieritgen też, wielkopolska chyba, bo też od nich nie biorę, Krasne też ma żel. Nie wiem jak Bydgoszcz. Mieszanek nie stosuje, więc się nie interesowałem

3 minuty temu, radekz200 napisał(a):

byka puścić jeszcze taniej wyjdzie 😂

Jakby tak dobrze policzyć, to u mnie akurat pewno byłoby drożej 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ano bywa. Jak w miarę wyrośnięta, to może będzie dobrze. Ale gwarancji żadnej nie masz. Musisz poczekać i zobaczysz 

No już sporo jałówka. Po nowym roku był plan zacielac a tu niespodzianka 😂

Opublikowano
Teraz, dantur96 napisał(a):

No już sporo jałówka. Po nowym roku był plan zacielac a tu niespodzianka 😂

Nie chachaj się bo niema z czego....z bliźniakow też niema z czego się cieszyć ...

Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał(a):

Łowicz ma żel, Mieritgen też, wielkopolska chyba, bo też od nich nie biorę, Krasne też ma żel. Nie wiem jak Bydgoszcz. Mieszanek nie stosuje, więc się nie interesowałem

Jakby tak dobrze policzyć, to u mnie akurat pewno byłoby drożej 

Tak tylko, że u mnie insyminatorzy albo Konrad albo Shiuz z czego Shiuz to porażka...

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, dantur96 napisał(a):

Ja planuję byka kupić gość nie daleko Mnie sprzedaje takie około roku za 5 tys wydajność stada 12 tys 

Byka będziesz miał jednego. Inseminujac możesz dobierać do krów indywidualnie. Ale u nas też są tacy, co mają byki. Mój brat np kupuje hodowlane jeszcze jako małe cielaki. Ale musiałbym dopytać skąd on je kupuje

4 minuty temu, Wiesio80 napisał(a):

Tak tylko, że u mnie insyminatorzy albo Konrad albo Shiuz z czego Shiuz to porażka...

Swój kontener i można w nim mieć co się chce

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Sam nie myślałeś robić 🤔 zawsze to nowe wyzwanie człowiek się rozwija 🤭😁

12 minut temu, dantur96 napisał(a):

Ja planuję byka kupić gość nie daleko Mnie sprzedaje takie około roku za 5 tys wydajność stada 12 tys 

Postępu z tego nie będzie a wydajność to nie wszystko...sam mam pojedybxze ktowy z wydajnościąx13tys +

A i że w jednej oborze bedzie 12 nie znaczy ze u drugiego tak będą dawać ... czasem z 10 może zrobić się 14 zależy od genetyki i żywienia a czas co mi inseminował inseminator uwazam za stracony od czsu kiedy zrobilem kurs zaczął się postęp ten sam budynek a produkcjia podwojona....

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Byka będziesz miał jednego. Inseminujac możesz dobierać do krów indywidualnie. Ale u nas też są tacy, co mają byki. Mój brat np kupuje hodowlane jeszcze jako małe cielaki. Ale musiałbym dopytać skąd on je kupuje

Swój kontener i można w nim mieć co się chce

Na 10-15 krów...i wieczny brak czasu...o kursie myślałem.... ale w okolicy bardzo mało krów a ten z Konrada wybór ma.... jedynie nawet o północy przyjechać potrafi....

4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Sławek nie każdy lubi grzebać w....no wiesz, gdzie

🤭

To też prawda 

Opublikowano (edytowane)

Zgadaj się z kimś. Można we dwóch, czy trzech. Jak blisko, to se przywieziesz. Ja też mam 15 krów 

11 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Na 10-15 krów...i wieczny brak czasu...o kursie myślałem.... ale w okolicy bardzo mało krów a ten z Konrada wybór ma.... jedynie nawet o północy przyjechać potrafi....

To też prawda 

7 minut temu, slawek74 napisał(a):

Ja tam zamiast 💩 $$$$$$ widzę 😁

Do okulisty...ewidentnie coś nie tak z Twoim wzrokiem🙆🤭

Edytowane przez Qwazi
  • Confused 1