Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, tumiwisizm napisał:

Jak ktoś hoduje same krowy i ze 2 byczki do krycia awaryjnego to na kij mu materiał na opas? 😉 Tylko mendy handlarze się cieszą. Na hf też są amatorzy, którzy wolą kupić 2 szt po 400 niż 1 za 800. Każdy ma swoją filozofię. Chociaż ja akurat mam ho a nie typowe hf

Ale cielak ma być dla mnie. Napisałem że chce dopuścić jalowki żeby były swoje cielaki i mleko do odchowu cieląt dokupionych.

Opublikowano
41 minut temu, semos napisał:

A co powiecie na wysłodki melasowane toffi? Tylko nie wiem czy lepszy efekt dały by zadawane takie suche w formie peletu czy może lepiej je rozmoczyć

Daję te wysłodki rozmoczone jak mi się kuku skończy. Drogi interes ale chyba warto, zawsze to źródło energii.

Opublikowano
szymon09875 napisał:

Ale cielak ma być dla mnie. Napisałem że chce dopuścić jalowki żeby były swoje cielaki i mleko do odchowu cieląt dokupionych.

a jałówka f mleczna to zły cielak ? dobra sztuki zawsze w cenie

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, tumiwisizm napisał:

Dobra mleczna jalowka to lepszy zysk niż te mięsne hajdawery. Ogólnie z tym mlekiem do odpajania to też nie wiem gdzie tu ekonomia lepiej kupić preparat i nie zawracać gitary

Jak mi da cielaka i odpoi przy okazji te 3-4 przez laktację to myślę że zarobi na żarcie dla siebie. Nie chcę nie wiadomo ilu sztuk, jak się nie będzie opłacać to się sprzeda, chce spróbować  co z tego wyjdzie i zobaczyć jakie będa przyrosty cieląt na krowim mleku.

Co do ekonomii, litr pójła kosztuje mnie 1.2 zł myślę że krowa drożej nie wyjdzie, a zostanie cielak, chyba że się mylę to mnie poprawcie.

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano

No i dobra, spróbujesz to może akurat zadziała, zwłaszcza że na pełnym mleku mogą lepiej rosnąć. Ale z tymi kosztami to na pewno się przeliczysz, 1,2 za litr mają gospodarstwa towarowe, przy nastawieniu na wydajność i dążeniu do 305 laktacji .. Nie wiem czy realnie uda ci się zmieścić a jak idą to będzie to skórka za wyprawke i dużo pracy

• Thanks 1
Opublikowano

Jakas rada na rozdojenie krowy? Jakiś kociołek panoramixa?

Krowa zasuszona 2tyg na anty i dostala biegune konkret lało się z niej jak z fontanny i przestała jesc. Dostawała cuda różne i wkoncu przeszlo i je normalnie juz jak wcześniej "ale" w międzyczasie się ocielila podczas tej bieguny. Mleko pewnie trzyma tez anty bo 3 tyg przed czasem się ocielila . Daje może z 150ml mleka z calosci

Opublikowano

słabe rokowania jak w kondycji i bez karencji sprzedać kiedy mo ocieliła się normalnie i mleka litr brakło dla cielaka oxy masaże ciepłą wodą dobra pasza doszła do dwóch litrów i do widzenia .... taka sztuka napewno już nie da mleka a trzymać rok byka ....

szymon09875 napisał:

35 minut temu, tumiwisizm napisał:

Dobra mleczna jalowka to lepszy zysk niż te mięsne hajdawery. Ogólnie z tym mlekiem do odpajania to też nie wiem gdzie tu ekonomia lepiej kupić preparat i nie zawracać gitary

Jak mi da cielaka i odpoi przy okazji te 3-4 przez laktację to myślę że zarobi na żarcie dla siebie. Nie chcę nie wiadomo ilu sztuk, jak się nie będzie opłacać to się sprzeda, chce spróbować  co z tego wyjdzie i zobaczyć jakie będa przyrosty cieląt na krowim mleku.

Co do ekonomii, litr pójła kosztuje mnie 1.2 zł myślę że krowa drożej nie wyjdzie, a zostanie cielak, chyba że się mylę to mnie poprawcie.

3-4 cieląt to mlecznica na raz karmi w ciągu roku to z 8 szt🙆‍♂️

Opublikowano
7 godzin temu, szymon09875 napisał:

ja juz Ci mowię jakie bedą przyrosty  - w piersszym miesiacu do 1000g na dobę (na preparacie maks 800-900g w piersszych 30dniach). W drugiej fazie odchowu od 30 do 90. dnia ponad 1000g na dobę. Na koniec jalowki beda zatuczone 😁 

Na drugą fazę odchowu raczej tylki preparat, na pierszą mleko pełne.

• Thanks 1
Opublikowano
55 minut temu, ChiquitaB napisał:

Jakas rada na rozdojenie krowy? Jakiś kociołek panoramixa?

Krowa zasuszona 2tyg na anty i dostala biegune konkret lało się z niej jak z fontanny i przestała jesc. Dostawała cuda różne i wkoncu przeszlo i je normalnie juz jak wcześniej "ale" w międzyczasie się ocielila podczas tej bieguny. Mleko pewnie trzyma tez anty bo 3 tyg przed czasem się ocielila . Daje może z 150ml mleka z calosci

Ja bym potrzymał ją przynajmniej do terminu planowanego porodu może się rozdoi sprzedać zawsze zdążysz

Opublikowano
16 minut temu, slawek74 napisał:

3-4 cieląt to mlecznica na raz karmi w ciągu roku to z 8 szt🙆‍♂️

No ja tam się jakiejs super wydajności nie spodziewam :o

8 minut temu, Paulina1985 napisał:

ja juz Ci mowię jakie bedą przyrosty  - w piersszym miesiacu do 1000g na dobę (na preparacie maks 800-900g w piersszych 30dniach). W drugiej fazie odchowu od 30 do 90. dnia ponad 1000g na dobę. Na koniec jalowki beda zatuczone 😁 

Na drugą fazę odchowu raczej tylki preparat, na pierszą mleko pełne.

Zatuczenie jałówek mi nie przeszkadza, bo to i tak tylko opas będzie, więc to nie problem. 

Ogólnie po x sprobowanych preparatach znalazłem wkoncu w okolicy dobry, przynajmniej tak wnioskuję po składzie, no ale nadal to nie jest to samo co cielaki z pełnego mleka. Mam porównanie bo wziąłem kolejny raz, odpajane do końca na mleku krowim, te akurat ostatnie 4 tyg dostawaly rozcieńczone mleko, wcześniej nie wiem bo z innego źródła. Moje na preparacie nie mają startu żadnego do nich. 

A nie da się ukryć że dobrze odchowane ciele później lepiej przybiera.

Opublikowano
14 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Ło matko , preparat mlekozastępczy który brany był 2 tyg temu po 110 , wczoraj już prawie 170 🤷

Ja po 130 narazie płace 

Opublikowano
8 minut temu, szymon09875 napisał:

No ja tam się jakiejs super wydajności nie spodziewam :o

Zatuczenie jałówek mi nie przeszkadza, bo to i tak tylko opas będzie, więc to nie problem. 

Ogólnie po x sprobowanych preparatach znalazłem wkoncu w okolicy dobry, przynajmniej tak wnioskuję po składzie, no ale nadal to nie jest to samo co cielaki z pełnego mleka. Mam porównanie bo wziąłem kolejny raz, odpajane do końca na mleku krowim, te akurat ostatnie 4 tyg dostawaly rozcieńczone mleko, wcześniej nie wiem bo z innego źródła. Moje na preparacie nie mają startu żadnego do nich. 

A nie da się ukryć że dobrze odchowane ciele później lepiej przybiera.

na opas to musisz policzyć czy to się opłaca, wszystko zalezy od ceny mleka jeśli je sprzedajesz lub robisz wyroby? Jak masz Facebooka zajdź sobie na moj blog "Okiem zootechnika - odchów cieląt i nie tylko" :) ostatnio wstawiałam post z wyliczeniami przyrostów, cen itd. Może lepiej po 30stym dniu zejść na preparat, zwiekszyc pobranie paszy i pasz objetościowych.

Jalowki do hodowli nie mogą być zapasione pod koniec odpoju, poza tym wolniej startują z pobraniem paszy - więc dlatego ja zrezygnowałam, ale.skoro mowisz o opasie...przelicz.

20 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Ło matko , preparat mlekozastępczy który brany był 2 tyg temu po 110 , wczoraj już prawie 170 🤷

ło matko, a co kupujesz ciekawego?

• Thanks 1
Opublikowano

Po preparacie cielaki takie skrzypki a po mleku to aż się świecą , co naturalne to naturalne  

Opublikowano
15 minut temu, Paulina1985 napisał:

na opas to musisz policzyć czy to się opłaca, wszystko zalezy od ceny mleka jeśli je sprzedajesz lub robisz wyroby? Jak masz Facebooka zajdź sobie na moj blog "Okiem zootechnika - odchów cieląt i nie tylko" :) ostatnio wstawiałam post z wyliczeniami przyrostów, cen itd. Może lepiej po 30stym dniu zejść na preparat, zwiekszyc pobranie paszy i pasz objetościowych.

Jalowki do hodowli nie mogą być zapasione pod koniec odpoju, poza tym wolniej startują z pobraniem paszy - więc dlatego ja zrezygnowałam, ale.skoro mowisz o opasie...przelicz.

ło matko, a co kupujesz ciekawego?

24 minuty temu, soltys48 napisał:

Co to za preparat?

No właśnie , żaden "firmowy" , ale na ostatnie dni odpoju nic lepszego nie potrzebne - Farmerowski .  Na pierwszy etap Josera , na drugi Milsan a na końcówkę ten szedł bo "najtańszy".

Opublikowano
5 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

No właśnie , żaden "firmowy" , ale na ostatnie dni odpoju nic lepszego nie potrzebne - Farmerowski .  Na pierwszy etap Josera , na drugi Milsan a na końcówkę ten szedł bo "najtańszy".

To za mlekovit z polmassu płaciłem 180 zł ostatnio. 

21%bialka 18% tłuszczu 6% popiołu i zero włókna 

No i w składzie ma mleko w proszku. Narazie efekty widzę lepsze jak na joserze.

Opublikowano
10 minut temu, Paulina1985 napisał:

@Ursus932 kwestia preparatu :) Ale oczywiście przyrost i możliwości strawienia zawsze bedą po stronie pełnego mleka :)

Możliwe ,a jaki preparat jest dobry na drugi etap odpoju i jak cenowo wychodzi  litr takiego ?

Opublikowano

A opłaca się to kiedy mleko po 1,40 

8 minut temu, Paulina1985 napisał:

na drugi etap jak chcesz zaoszczedzić to może być preparat na serwatce, ale bez sojowego białka i tluszczu. 

Jeśli mozesz wydać ciut wiecej na drugim etapie to preparaty pelnomleczne. 

20220101_103703.jpg

20220101_104258.jpg