Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przymierzam się w tym roku do zakupu ciężkiego agregatu uprawowego 4m, gleby mam mozaikowate od piasków po naprawdę ciężkie gliny i tak na oku mam 2 agregaty. Pierwszy to Expom wicher, druga propozycja to Agro-Tom UPH 

Mam takie pytanie do was który z tych agregatów waszym zdaniem był by lepszy? Który zrobi lepsza robotę? Czy macie jakies doświadczenia z tymi markami? 

I jak w Expomie sprawdzają się te wahliwe częsci robocze, czy nie ma problemu z kopiowaniem terenu? 

Opublikowano

mam wichra 4,5 m  jak dla mnie to porażka nie można go oprzeć na wale żeby trzymał głębokość i gdzie lżejsza ziemia to się wszystko sunie i trzeba na pompie podnosić ciężką ziemie troche lepiej się uprawia ale te sekcje na tych rurach przy zawracaniu potrafią na siebie zachodzić jak się rozkołyszą na nawrociach spulchniacze śladów beznadzieja napewno bym go drugi raz nie kupił

Opublikowano
Również mam expoma 4.5 Boczne ekrany wyrzuciłem bo się odgiely, spulchniacze za kołami też były liche. Jeździć trzeba powoli i ostrożnie, bo tak jak kolega wyżej napisał sekcje mogą się o siebie obić i można zerwać szlapke. Mam cięgło hydrauliczne więc z głębokością i ustawieniem nie mam problemu także jestem z uprawiania nim zadowolony. Teraz myślę że wybrałbym coś na dużej szłapie. Myślę że ogólnie mogło być lepiej ale nie jest źle
Opublikowano

W Agro-Tomie widziałem własnie że przed przednim wałem jest jeszcze włóka wyrównująca co moim zdaniem jest plusem bo przedni wał bedzie miał wyrównaną powierzchnie przez co nie powinien się sunąc na lekkich glebach no chyba że się mylę . A jakimi ciągnikami to ciągniecie??

Opublikowano (edytowane)

Miałem Ostroja czyli Lemkena odpowiednik Mandamu Flex i wymieniłem na Farmeta, odpowiednik Agro-Tom. 

W Ostroju  był problem z zapadaniem się w ziemię niekiedy musiałem na kolach uprawiać a na lżejszych ziemiach to tragedia, dlatego pozbyłem się dziada.

Farmet też szału nie robi jeśli chodzi o jakość uprawy, tu jednak Ostroj tu był lepszy, idealnie uprawiał, ale Farmet nie topi się  inie zapada, ta włóka z to szału nie robi, powinna być za wałem. bo jak ją opóścisz to masz spych z przodu.

Edytowane przez tomek73
Opublikowano

Ciekawy może być jeszcze agregat z talerzami zamiast zębów. Typu Unia MaxT lub po prostu brony talerzowe z podwójnym walem z tyłu, ale takie rozwiązania nie mają wału z przodu, pewnie trudniej będzie regulowało się głębokość ich pracy.

Opublikowano (edytowane)

Mam agregat talerzowy z hydropakiem do siewnika to raczej ta Unia maxT mnie nie interesuje. Agregat potrzebny głownie do uprawy pod buraki, ziemniaki i kukurydzę. No własnie tak to jest z tymi agregatami że jak jest na cięzkie ziemie to znowu nie nadaje się na piaski i odwrotnie... Dlatego szukam jakiegoś w miarę optymalnego agregatu na te mozaiki. 

A jeszcze odnośnie wału z przodu to waszym zdaniem lepiej wybrać wał płaskownikowy czy może rurowy ?

Edytowane przez Schadow
Opublikowano

jak na piachy to wał przedni rurowy na gline płaskownik lepiej rozbije ziemie napewno jak ostatnio widziałem agregat uni chyba Max to ma na przodzie właśnie wał z płaskownika ale dużej średnicy moim zdaniem to już dużo daje nie powinien tak szybko stawać

Opublikowano

Trza brać agregat z dużą średnicą wałów z tyłu bo tam jest problem. po prosto za redlicami jak szybko się jedzie   ponad 10 km, więc  i tak wolno to  wałek za redlicą nie nadanża przerobić i staję a co za tym idzie  zaczyna garnąć ziemię.  W Saturnach to  zmienili, ale i tak raczej  tak bym nie polecał tego typu agregat, Agro Tom Farmet i  Bednar  polecam.

Opublikowano

No własnie w Agro tomie wałki są nieco wieksze niż w expomie a odstęp redlic od wałków  też jest wiekszy więc myślę że ta ziemia przy dużej prędkości zdąży opaść zanim przejedzie wał. Juz u siebie w agregacie talerzowym to zauważyłem że jak przestawiłem wał do tyłu o jakies 5-7cm to nie sunął się już tak na piasku 

Opublikowano
Ja mogę polecić wichra te wachliwe elementy wcześniejszym użytkownikom podpowiem związało się łańcuchem i problem zachodzenia rozwiązany. Z tyłu wał crosskill robi robote. No tak boczne ekrany poszły bo jak się od miedzy robiło to się powyginały. Ale można go polecić bo robotę robi.