Skocz do zawartości

Przeróbka 2x2 skiby na 1x4 skiby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój sąsiad tak przerabiał, dokładnie nie wiem jak to robił, ale wszędzie szły wzmocnienia i odpowiednio ucięte i zespawane musi być. Prawie nie widać że to 2 pługi były. Ja z koli robiłem pług 5 z 3 i 2 skibowego.

Opublikowano

Cała sztuka polega na tym ,aby pamiętac przy zespawywaniu zachowac taki sam odstęp między 2a 3skibą jaki jest między 1a2 . Ważne też jest aby czuby wszystkich lemieszy były w jednej lini. Najlepiej przyłożyc jakąś prostą listwę. Odkładnie też muszą iśc w jednej lini. Najłatwiej to zrobic jeśli to są 2 takie same pługi .

Opublikowano

Można to zrobić tylko po co? Te korpusy i wogóle te polskie 2-3 skibowce z lat 80tych to radła nie pługi, opory stawiają straszne ni wysypują dobrze i do głębokiej orki się w ogóle nie nadają na pierwszym lepszym kamieniu lub korzeniu rozerwie się takie spawanie, do dużego ciągnika pług musi być zrywalny, lepiej kupić jakiś agromasz 4x40 lub 5x35

Opublikowano

Pomysł nie jest nie możliwy do realizacji. :( Ale może udałoby Ci się sprzedać te dwa małe i kupić jakąś 'czwórkę'. Nie kosztuje to tak wiele. Nawet na allegro jest mnóstwo ogłoszeń. A zawsze 'całość' to całość. Gdy jednak uprzesz się nad realizacją tego przedsięwzięcia poczytaj tematy założone już wcześniej, jest troszkę porad i 'kruczków' na co uważać. W razie co służę pomocą. Pozdrawiam :(

Opublikowano

Widziałem taki patent to całkiem dobrze się sprawuje.

Do spawania musisz rozebrać oba pługi tj odkrecic korpusy i zdemontować górną cześc ramy.

Układasz ramy na równej podłodze tak aby poprzeczka ta skośna przy której przykręcone sa korpusy zgrywała się w jednej lini z poprzeczką drugiego pługa który ma byc z tyłu.

Odległości między korpusami ustakasz mieżąc odległośc od pierwszej śruby mocujacej korpus 2 pierwszego pługa do pierwszej śruby mocującej korpus pierwszy drugiego pługa.

Na koniec można sprawdzic czy ramy leżące na podłodze sa w jednej płaszczyźnie

Tak ułożone lementy najpierw delikatnie łapiesz ze sobą a potem szwejsujesz na stałe.

Musisz użyc grubych materiałów najlepiej ceowników. Ramy użyte do przeróbki powinny byc proste.

na koniec musisz przedłużyc górną poprzeczke.

Po zmontowaniu całośc korpusy powinny być w jednej lini opisywany patent działa dobrze orze równo i sie niełamie w przeciwieństwie do seryjnych 3 z dołożonym 4 korpusem.

Nie każdego stac na zachodni pług plusem tego rozwiązania jest niski koszt eksploatacji najbardziej chodzi mi o elementy robocze które często bywają bardzo drogie tylko dlatego że są do zachodnich pługów a i tajk produkuja je w polsce.

Cała operacja przeróbki jest dziecinnie prosta chociaz wielumówiło ze sie nie uda ale przeciez pług to konstrukcja prosta jak cep. Przeróbka zajeła około 4 h wraz z pomalowaniem całości.

Opublikowano

da sie przerobic, sa nawet w galerii gdzies zdjecia takiego przerabianego niewiem czy nie lepiej sprzedac te 2 i kupic jeden ordżinal 4skiby,

@hubertuss:

"...przeciez pług to konstrukcja prosta jak cep. "

ale nie kazdy plug chce isc w cieżką ziemie :(

Opublikowano

To jest inna sprawa gdzie będziesz go uzywał na ciężkich ziemiach napewno się nie sprawdzale na lekkich gdzie z reguły gospodarstwa biedbniejsze nie jest to zły patent pozatym stare 2jki cięzko sprzedac komu to dzisiaj potrzebne.