Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ściany i dach dwuspadowy wszystko od środka jest zamknięte pianą ,dodatkowo pod wylewkę także zostało rzucone 3cm piany,nie wiem czy dobrze rozumiem ale pianka na dach?jakby to wyglądało na zewnątrz?na zewnątrz miał iść styropian 5 ze względu na elewację aby budynek ładnie wyglądał ale między 5 a 10 nie było zbyt dużej różnicy w cenie,cała inwestycja poszła na dofinansowanie z ARiMR modernizacja gospodarstw rolnych

Edytowane przez Camry
Opublikowano

a to zrobiłeś komorę gazoszczelną? Czy tylko wywaliłeś pieniądze co inny by lepiej wykorzystał? Samo10 cm piany mrozu nie puści przy pustej komorze i ścianach z płyty obornickiej a nie murowanej

Opublikowano

zgadza się powstała komora gazoszczelna ,dziś są przechowywane ziemniaki ,za jakiś czas może coś innego?może i wywalenie pieniędzy ale koniec końcem źle nie wyszło w każdym razie opłaciło się

Opublikowano

ja też mam zrobioną taką przechowalnię zrobioną ze starego budynku, ocieplone jest to styropianem, 2 ściany na zewnątrz, dwie ze środka. Wilgoć też się trafia, po tych mrozach co były woda się trochę skraplała. Otworzyłem ostatnio okno aby powietrze się wymieniło i wszystko wyschło, nie wiem czy dobrze ale efekt jest.

Opublikowano

Chciałem ocieplić od środka bo mniejszy metraż, od zewnątrz będe musiał lecieć pod dach czyli dodadkowe 2 metry wysokości a to już spory wydatek. Cała obora bez przyległego garażu( którego nie będe ocieplał ) ma wymiary 10 na 8 także troche styropianu pójdzie, chociaż jak będe chciał trochę zaoszczędzić a poźniej mi mróz wejdzie i pare ton pójdzie na gnój to i tak strata.

 

Ocieplaj zewnątrz, ja też mam ocieploną wewnątrz i jest żle raz że jak się wózkiem widłowym jężdzi to wystarczy chwila nie uwagi żeby rozpruć styropian widłami, dwa kubatura ci się zmniejsza (niby nie dużo ale ja przez to ocieplenie skrzyniopalety muszę układać w rządku w taki sposób że 3 daje po szerokości a jedną po długości a gdyby było ocieplone zewnątrz dawał bym wszystkie po szerokości i nie musiał bym się tyle namanewrować i nakombinować wózkiem jak teraz) trzecia sprawa to myszy które strasznie lubią "ryć" sobie korytarze w styropianie...

Opublikowano

prometeusz mróz nie przejdzie a co do wilgoci to zależy jaką będziesz miał w tej przechowalni wentylację. Ja osobiście już bym nie budował przechowalni do sypania towaru na pryzmach tylko komory próżniowe do skrzyniopalet. Wg mnie jest to najlepsze rozwiązanie.

Opublikowano

Prometeusz@ nie przejdzie mróz. Ja mam przechowalnie też z płyty warstwowej 10 cm i są nią okryte ściany i dach, konstrukcje mam stalową ocynkowaną.

 

10 cm wystarczy? myślałem o 16 cm pianki, drzwi też masz z płyty warstwowej?

a ziemniaki trzymam w skrzyniopaletach gdyż w moim przypadku to najmniej pracochłonne rozwiązanie

Opublikowano (edytowane)

saszeta ale ty masz ścianę tylko z płyty o grubości 8 cm? Czy masz płytę przykręconą do muru?

do muru jak to można nazwać murem. Grubość12 cm czyli na jedną cegłę. Dlatego że nie mam całej płyty obornickiej tylko samą piankę ze środka. A do czegoś trzeba było uczepić. Ale znajomy ma tylko 8 cm płyty

Edytowane przez saszeta
Opublikowano

10 cm wystarczy? myślałem o 16 cm pianki, drzwi też masz z płyty warstwowej?

a ziemniaki trzymam w skrzyniopaletach gdyż w moim przypadku to najmniej pracochłonne rozwiązanie

 

Tak z pewnością wystarczy 10 cm tej płyty. Drzwi są z firmy beditom nie wiem dokładnie z czego są wykonane. Ziemniaki przechowuję w skrzyniopaletach.

Opublikowano

Od jakiej temperatury ziemniaki robią się słodkie,wiadomi że jak przemarzną ,ale jak z temperaturą +1 lub +0,5 .W przechowalni lorda mam +1,5 i zastanawiam się kiedy podnieść temperaturę?

Opublikowano

poniżej 2 stopni jest niebezpiecznie - jeśli cały dłuższy czas miałeś taka temp.to jak masz zamiar zacząć sprzedawać -2 tygodnie w 10-12 stopniach i na handel, pamiętaj że nie za długo mogą być w 12 stopniach bo zaczną rosnąć.

Opublikowano

Jeśli podniosę temperaturę to max do3,5-4 stopni,jest to towar przebrany jesienią poworkowany po 15,7 kg i od razu do sprzedaży w lutym i marcu ,więc bija się kiełkowania

Opublikowano

Dzisiaj jadłem i nie były słodkie,temperaturę zawsze sprowadzam do 2-3 stopni bo najgorsze jak zaczną kiełkować.Podniosłem temperaturę gazową dmuchawą ,wystarczyło kilkadziesiąt minut

Opublikowano

Ziemniaki powinno się przechowywać właśnie w temp 2 stopni. Ale Ja osobiście kilka lat temu miałem wsypane ziemniaki do nie ocieplonej hali, na dworze była temp ponad -20 stopni a w hali mi spadała do 0 stopni i nic im się nie stało. Nie były słodkie ani nie zaczęły gnić. :P

Opublikowano

Witam. Temperatura przechowywania ziemniaków zależy od ich przeznaczenia. Dla sadzeniaka optymalna to 3 stopnie, dla jadalnego 4 - 4,5, natomiast dla przetwórstwa ( frytki, chipsy ) min. 8 stopni - naturalnie w tym przypadku trzeba zabezpieczać przed kiełkowaniem. Krótkotrwale ( kilkudniowe ) obniżenie temperatury pon. 2 stopnie przy ziemniaku jadalnym nie ma wpływu na smak, przy długotrwałym - trzeba by podgrzać do 12 - 15 stopni przez tydzień co najmniej. Ja staram się nie dopuścić jadalnego ziemniaka poniżej 4 stopnie - przechowuję w skrzyniopaletach, pakuję mechanicznie bezpośrednio przed sprzedażą - ew. małe kiełki nie stanowią problemu dla szczotkarki.

Opublikowano

Witam, pracuję dla holenderskiej firmy budującej przechwalanie do ziemniaków i poszukujemy właśnie w Polsce producenta przyzwoitych skrzyniopalet do ziemniaków....czy znacie jakiś robiących skrzynie na eksport????

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"
       
      Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

    • Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?
       
      Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v