Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To akurat pakowana jest Vineta. Ogólnie nie nadaje się do mycia bo ma szorstką skórę ale można poprawić jej wygląd poprzez polerowanie oraz mały kalibraż. Drobne ziemniaki mają delikatniejszą skórkę i lepiej się polerują. Ja pakuję 35-60 i takie ziemniaki wyglądają ładnie w paczce jak jest ich więcej. Planuję zmienić odmianę na jakąś gładką. W czerwoną siatkę idzie jeszcze Bellarosa. Najtańszym opakowaniem jest siatka klipsowana, ja pakuję w tym roku w girsac taki jak pakuje się pomarańcze. Koszt pakowania to tajemnica, opakowanie jest dość drogie ale też paczka takich ziemniaków nie jest tania. Zdjęcia przechowalni wrzucę jak odbiorę jeszcze trochę ziemniarów bo nic nie będzie widać.

Opublikowano

ja mam dwa kolejne pytania o bardziej ogólnym charakterze i proszę Was o odpowiedź:

- jaki jest najlepszy (tani, wygodny i wydajny) system wentylowania pryzmy ziemniaków, nie mam kanałów wentylacyjnych w przechowalni i sypię pryzmę na palety (co powoduje problemy z użyciem podbieraka - szczególnie przy wysokiej pryzmie) stalowy kanał jest niestety za drogi, stąd zastanawiam się nad użyciem węża drenarskiego - tylko nie wiem w którym kierunku go układać, największa pryzma ma u mnie wymiary 20x9m z ograniczonym dojściem wyłącznie od jednej strony i to tej wąskiej, pozostałe są mniejsze, ale z równie ograniczonym dostępem - wskażcie mi proszę w jaki sposób mogę ten problem dobrze rozwiązać,

- jaki jest koszt zautomatyzowanych urządzeń pakujących (interesują mnie opakowania 2,5-15kg) - w sposób szczególny zależy mi na minimalizacji zapotrzebowania na siłę roboczą (bo tejże brak), Mikad ma rozwiązanie, które bardzo mi się podoba, a w Bednarach w 2011 roku widziałem jakiś polski wynalazek za ok 30 tys zł, tylko nie mam pewności czy to była kompletna instalacja, wskażcie mi proszę przykładowych producentów i konkretne modele

Opublikowano (edytowane)

Co do wentylacji porozmawiaj z @Pawelcem, on w tym roku sypał dużą i wysoką pryzmę a do wentylacji użył bodajże 2 Europalety zbite ze sobą W kształcie " A" i z tego zrobił tunel pod ziemniakami i w to dmuchał :P myślę ze lekko rozjaśniłem sprawe.

 

Co do pakowania firma DOMASZ:

http://allegro.pl/wagoworkownica-pakowarka-do-warzyw-domasz-we-30-i2226568032.html

http://allegro.pl/show_item.php?item=2224208359

i tu coś droższego bo aż 60 tyś.

http://allegro.pl/show_item.php?item=2226568034

Edytowane przez limusine
Opublikowano (edytowane)

najwieksza pryzma u mnie to 15x7m wys ok 3m. Obecnie zostało moze 20%. I teraz widac juz wyraznie kiełki na bulwach. Jedyna wentylacja jaka byla to rząd palet ustawionych w srodku jedna za drugą(tunel) zbitych w 'domek'. Nad tunelem bulwy czyste, bez kłów, po bokach troche porosniete. W tym roku zrobie cos innego, lub ustawie 2 tunele. Nie dmuchalem niczym, nie wiedzialem co kupic tak na szybko wiec odpuscilem zeby nie robic dodatkowych kosztow. W tej komorze jest jedynie 6 otworów w scianie fi 15cm, w trzech są wentylatory, w pozostalych klapy uchylne. Gdy bylo -30 musialem troche dogrzewac. Teraz temp dochodzi do 7-8st. Izolacja jest widocznia nie wystarczajaca.

I tez szukam jakiegos prostego taniego rozwiazania lepszej wentylacji. Czy to jest bardziej wina nie dmuchania na pryzme, czy brak dostatecznej wentylacji na górze.

 

limusine, wydaje mi sie ze @kissmy chodzi bardziej o cos takiego:

Edytowane przez pawelec
Opublikowano

Ta waga nie nadaje się do małych porcji. Jej dokładność to ciężar ostatniego ziemniaka. Boczna mała taśma do doważania ma szeroko rozstawione klapki i nawet jak będzie ważyć mały kaliber to będzie brać po dwa. Producenci tych wag podają że można nią ważyć od 1kg ale nie podają jaka będzie nadwaga w takiej porcji a już w tym roku przy wielkich ziemniakach to masakra. Zaszywarka na pierwszy rzut oka jest ok. trochę wolna w porównaniu do mojej. Jest to spore usprawnienie i przyśpieszenie pakowania porównując do ręcznego ale coś za coś, worek 15 kg na roli kosztuje dwa razy tyle co normalny.

Opublikowano

dzięki za odpowiedzi, jeszcze chyba pomęczę się jeden sezon i kupię tylko klipsownicę, bo dwutaśmową wagę z koszem posiadam, pozostaje tylko problem wentylacji dla moich pryzm 2,5 -3m kanał zbity z palet może być za wysoki (chyba, że zastosowałbym trzy taki rzędy), także w dalszym ciągu pozostaje na etapie rozważań teoretycznych- w każdym razie palety to już nie na mój kręgosłup

Opublikowano

Sam kompletowałem. Pakowaniem ziemniaków zajmuję się już ponad 15 lat. To są okrutnie drogie urządzenia i nie stać mnie na nowe. Dla przykładu podam że sama waga nowa kosztuje od 40k euro a gdzie jeszcze zaszywarka, klipsownica, taśmociągi, polerka, suszarka, stoły. To jest waga z kombinowanym systemem ważenia i nadwaga nie przekracza 2% wagi nominalnej obojętnie czy ważę drobiazg jak sadzeniaki czy same 80mm.

Opublikowano

kontynuując wątek zaczęty przeze mnie, ale zamknięty

http://www.agrofoto.pl/forum/topic/50870-przechowywanie-ziemniakow-jakie-parametry-psycho-fizyczne-piwnicy/

 

zapytam jeszcze raz

 

"w związku z tym chciałbym się Was zapytać czy orientujecie się empirycznie, lub widzieliście jakieś opracowania naukowe na temat optymalnych, najlepszych parametrów dla takiego pomieszczenia? najprawdopodobniej najbardziej istotnymi parametrami są wilgotność, temperatura takiego pomieszczenia i światłość.

 

jestem w stanie zainwestować w różne, drobne urządzenia, które poprawią w/w parametry pomieszczenia, tylko aktualnie nie mam pojęcia jakie wartości tych parametrów powinny być, aby ziemniak i inne "przeżył" jak najdłużej."

 

dzięki za porady :)

Opublikowano

dzisiaj otworzylem kopiec z sadzonkami. przezimowalo 99%. 1% to jak co roku zawsze sie zdazy ze byl slabszy i odpadl. tylko zaskoczylo mnie ze kielki juz byly nawet takie po 5-10 cm a zawsze dopiero zaczynaly kielkowac jak otwieralem o tej porze ziemniaki

Opublikowano

dzejson - aby poprawić parametry psychofizyczne piwnicy małym kosztem - proponuje nabyć parę plakatów , dobre stereo do tego jakiś telewizor, no i prenumerata pisemka dla dorosłych- to się psychika ziemniakom nie pogorszy podczas leżenia w piwnicy ............. a serio jeśli chodzi ci o warunki przechowywania to nie są stałe - ziemniak najpierw się osusza - później goi później schładza , przechowuje - a na końcu można kondycjonować - każdy z tych etapów ma inne warunki (wilgotność przewiew i temperatura, i co2) dodatkowo temperatura zależy od odmiany ziemniaka i jej późniejszego wykorzystania (chipsy frytki ok 8-10 stopni zależnie od odmiany, jadalne na brudne 3-4 , jadalne na mycie i sadzeniaki 2-3 stopni - piękna gładka skórka ale wymagają kondycjonowania ,a sadzeniak może być słodki ) wilgotność nie powinna przekraczać 95% ale też nie mniej jak 90. co do ilość powietrza potrzebnego do wymiany co2 i suszenia to są różne teorie - a wszystko zależy od wysokości pryzmy. znając podstawowe wymogi zastanów się czego potrzebujesz aby je spełnić - w piwnicy problemem jest wentylacja - i jej kontrola zatem ciężko będzie ci tanim kosztem poprawić warunki przechowalnicze - na pewno skoro mówisz o naświetleniu to musisz je zlikwidować :)

Opublikowano

@szarywilk

 

dzięki serdeczne za krótkie wprowadzenie.

załamałeś mnie poziomem skomplikowania procesu. :(

może ja jednak powinienem sobie znaleźć inne hobby :>

Opublikowano

dzisiaj otworzylem kopiec z sadzonkami. przezimowalo 99%. 1% to jak co roku zawsze sie zdazy ze byl slabszy i odpadl. tylko zaskoczylo mnie ze kielki juz byly nawet takie po 5-10 cm a zawsze dopiero zaczynaly kielkowac jak otwieralem o tej porze ziemniaki

u mnie wręcz przeciwnie. Zawsze długie kły a teraz dopiero oczka. Boki pomarzły i pewnie dlatego szybko nie kiełkowały bo długo chłodno było w kopcu bo mróz siedział.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@pawelec a jaką wilgotność i temperaturę masz w przechowalni?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W żelaznej mają kanały i jak spada wilgotność to wlewają wody w kanały i tłoczą przez nie powietrze do środka.

Opublikowano

A co myślicie o wtłaczanu powietrza z studni?? jest zimne i wilgotne. U mnie w przechowalni jest już 10 stopni i w te słoneczne dni podnosi się pomału i zastanawiam się co zrobić, bo ziemniaki kiełkują i nie ładnie wyglądają w workach.

Opublikowano

Dobrze usuwa szczotkarka z krótkim włosem i wysokimi obrotami. Najprostszy sposób na obłamanie krótkich kiełków to przesypać z bigbaga do bigbaga.

Opublikowano

Mógłby ktoś się wypowiedziec na temat środków typu StopKiełek etc?

 

Też mam na tą chwilę problem ze zbyt wysoką temperatura (10-15C) w mojej przechowalni, a tego typu środków nigdy nie miałem przyjemności używac, gdyz nie nastawialem sie nigdy na trzymanie ziemniaka do czerwca ;)

Opublikowano

słyszalem ze pozniej sadzeniaki z tej partii nie nadają sie do sadzenia - słabe kiełkowanie. sam tego nie sprawdzałem. tylko zasłyszane. niech ktoś mądrzejszy sie wypowie.

Opublikowano

na krótkie kiełki istotnie wystarczą szczotki tudzież samo przesypanie, ale z większymi jest już problem i to nie mały, stop kiełek ma za długi okres karencji, ale już luxan grostop 300HN (miałem ofertę za 1400zł na 600t) ma tylko 14 dni karencji, problemem jest wyłącznie aplikacja - aerozolowanie na gorąco (nie wiem z jakim wiąże się kosztem - temat ogarną fachowcy od gazowania zbóż i tępienia gryzoni)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"
       
      Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

    • Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?
       
      Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v