Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

witam, czy zabezpieczenia kołkowe w pługach obrotowych zdają egzamin , wiem że lepsze są resorowe ale cenowo pługi te są droższe, myślę że jak kołek się zerwie to wymienia się śrubę i dalej orka, mam trochę kamieni, ale już się zdecydowałem na zabezpieczenia kołkowe, co myślicie dobry wybór?

Opublikowano

Jak masz kamienie to kolki to kiepski wybor. Zerwana sruba wcale lekko nie wychodzi z otworu i trzeba nieraz troche sie natłuc.Nieraz po zalozeniu po 10m urwiesz znowu i szlag cie trafi.To kilku latach otwory sie wyrabiaja i korpusy łapia luzy,szkoda sprzetu.Tylko non-stopy na takie ziemie.

Opublikowano

Witam.... może powinienem założyć nowy temat ale piszę tu...

zamierzam kupić UG IBIS XLS 3+1 CORN 2005r używany... ale mam wątpliwości bo zauważyłem że rama niema wzmocnienia tzn płaskownika wzdłuż ramy... mam ibisa z 2004, a sąsiad tura z 2001.. i one mają ten płaskownik ... czemu ten niema???? a słyszałem że zdarzyły się pękające ramy.... co wy na to......

Opublikowano

Co do tych zabezpieczeń to na ziemie kamieniste to jest kompletnie nie udane rozwiązanie sam posiadam 2 pługi na kołek i na resor i naprawdę to jest duże utrudnienie bo nieraz może pujść kilka kołków na raz a to jest koszt bo tylko jeżeli będziemy stosować odpowiednie śruby to niewyrobią sie korpusy.

Opublikowano

@jacu czemu pytasz jak i tak już się zdecydowałeś. Moim zdaniem to zły wybór, kołki to raczej zabezpieczenie na gleby ze sporadydczną ilością kamieni.

Opublikowano

no racja że zabezpieczenie non stop jest dobre ale przy niedużej ilości kamieni raczej bezsensu płacić więcej za pług i tachać zbędne kilogramy na ciągniku... to moje zdanie mam pług kverneland na kołki od trzech sezonów i nie narzekam w tym czasie wymieniłem z 35 kołków i nie widzę żadnego wyrabiania się otworów a pług nie był nowy...

Opublikowano

bierz z zab. resorowym , a nie bedziesz żałował , ja kupilem na kołku i już te zab. zaczyna mnie wkur.... , pług orze ślicznie , ale u mnie np. nie mam pola na którym nie zerwałbym kołka , a jest to bardzo denerwujące , i nie mów sobie że zmienisz śrube i pojedziesz dalej , po paru ha bedziesz już żygał tą orką , ja zdecydowanie polecam zab.non-stop

Opublikowano

Witam, możecie polecić jakiś jak najszerszy pług obrotowy 2+ najchętniej z zabezpieczeniem non stop do Proximy Power 85?

Dlatego 2+ bo ARiMR nie chce dofinansować większego na 18 ha, trzecią skibę sam sobie dokupię.

Opublikowano

witam, czy zabezpieczenia kołkowe w pługach obrotowych zdają egzamin , wiem że lepsze są resorowe ale cenowo pługi te są droższe, myślę że jak kołek się zerwie to wymienia się śrubę i dalej orka, mam trochę kamieni, ale już się zdecydowałem na zabezpieczenia kołkowe, co myślicie dobry wybór?

O kolego powodzenia życzę z tym rodzajem zabezpieczenia jeśli będzie w miare wilgotno to jest szansa ze się prześlizgnie ale jak bedzie twardo to poprostu lipa,sam miałem taki pług ale po roku go sprzedałem bo szlak mnie strzelał z tymi śrubami,dodatkowo jak śruba się zerwała to cofajacy sie korpus dodatkowo sie dokręcał,to się zmądrzyłem i dorobiłem klucz długi żeby popuścic korpus,następnie wkładałem śrubę i dokręcałem.No chyba że faktycznie masz tylko pojedyńcze kamienie.