Skocz do zawartości

renta strukturalna a młody rolnik:)

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam

Są już jakies wstępne terminy odnośnie Młodego Rolnika i Rent? Ojciec kończy 55 lat w lipcu, a mi w lipcu mija 3 lata, odkąd jestem na KRUS i chciałbym się ubiegać o premię dla MR. Mam pytanie: jaka jest kolejność działania? W marcu ojciec kupił od jednego gościa całe gospodarstwo rolne z lasem i budynkami. Czy może sobie te budynki pozostawić i las? Czy może jes sprzedać? Czy po przekazaniu mi tych budynków i lasu ja moge je sprzedać, czy musze trzymac przez 5 lat?

Opublikowano

No właśńie o ile to wszystko ruszy. Czy ktos zna jakies chocby spekulacyjne terminy???

A ja mam pytanie, być moze teoretyczne jeśli tych rent juz nie będzie. Mój tata ma 53 lata, chciałby przejść na strukturalna, jeśli będą. Ja studiuję na kierunku ekonomicznym, skończyłam wczesniej LO, wiec z rolnictwem nie mam nic wspólnego. Jakie wykształcenie rolnicze muszę zdobyć. tzn. co kosztowało by mnie najmniej straconego czasu i energii, bo o przyswajanie wiedzy się nie martwię, z tym dam sobie radę :)

Opublikowano

Najlepiej jakbys znalazla jakas szkole rolnicza policealna. ;)

Moj ojciec czeka na rente, czy moze teraz sprzedac jakies 20a pola jako działke?? Nie bedzie potem z tegou problemów??? Bo jesli juz przejdzie na rente to młody rolnik nie moze sprzedac nic przez 5 lat ...

Opublikowano

Po tym artykule ARiMR wychodzi ze w tym roku jest ostatni nabór na rentę do 2013. Mój Ojciec w tym roku skończył 55 lat i generalnie spełniamy wszystkie wymogi oprócz jednego. Niecałe 5 lat temu na żniwa staruszek był zatrudniony na 1/3 etatu w SKR na prasie i miał płaconą składkę ZUS (przez 4 miesiące). Wymagane jest aby przez 5 lat był ubezpieczony w KRUSIE, wnioski przyjmują do 10 września i do tego czasu nie osiągnie wymaganego okresu ubezpieczenia. Czy fakt że wcześniej przez całe życie prowadził gospodarstwo może pozwolić aby ubiegać się o rentę i jednocześnie dla mnie o premię dla młodego rolnika? (chcemy połączyć te dwa programy)

Edit:

Właśnie doczytałem na stronce ARiMR ze Ojciec aby otrzymać rentę musi prowadzić gospodarstwo przez 10 lat i przez 5 lat płacić składkę KRUS. Czy ta składka KRUS musi być płacona nieprzerwanie przez 5 ostatnich lat?

Opublikowano

Witam,

Chciałbym wiedzieć, czy osoba przekazująca ziemię o powierzchni ponad 3ha, musi przekazać ją jednej osobie?

W moim przypadku wygląda to tak że są 2 kawałki ziemi: pierwszy o powierzchni 2,5ha i drugi o powierzchni niecałe 1ha.

Ojciec (61lat) spełniający wymogi dla uzyskania renty strukturalnej chce oddać 1 kawałek ziemi mi, a 2 kawałek siostrze.

Czy macie może jakieś doświadczenia w podobnych przypadkach?

Opublikowano

@melman z tego co się orientuję to idea rent jest taka aby przekazywać ziemię aby tworzone gospodarstwa były coraz większe chodzi tu o scalanie ziemi a nie jej podział jak w twoim przypadku.

W twoim przypadku nie będziesz mógł tak zrobić bo po pierwsze:

"4. sposobu przekazania gospodarstwa rolnego, gdzie przekazanie może nastąpić przez przeniesienie własności gospodarstwa rolnego w całości:

* na rzecz następcy, któremu przyznano premie dla "młodego rolnika" albo

* na powiększenie jednego gospodarstwa rolnego;"

"... przy czym powierzchnia gospodarstwa, które powstanie po przejęciu gruntów (docelowego) nie będzie mogła być mniejsza niż średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego w kraju (obecnie 10,15 ha)."

Poza tym dochodzi kwestia rankingowych punktów wg których będzie przydzielana renta. Generalnie im większa powierzchnia przekazywana to większa szansa na rentę, plus punkty jeśli przekazuje się młodemu rolnikowi itp. ale o tym szczegółowo na stronie ARiMR.

Opublikowano

Witam mam pytanie mój mąż załapał się na młodego rolnika teściu w niedługim czasie dostanie rentę strukturalną a mój problem polega na tym że staram się o prace interwencyjne z urzędu pracy jestem zarejestrowana jako bezrobotna tylko że jako żona przyszłego rolnika będę musiała przejść na KRUS i płacić składki czy nie ma innej możliwości np czy mogę zrzec się pola młodego rolnika mojego męża????Mam obiecane że po pracach interwencyjnych dostane tam etat i dlatego tak bardzo mi zależy proszę o odpowiedz będę bardzo wdzięczna

• Root Admin
Opublikowano

a to tak jest, że zona automatycznie jest na KRUSie?

u mnie w domu ojciec prowadzi gospodarstwo a matka pracuje sobie na etacie gdzieś tam i jest na zusie.

Dodam ze ziemia jest współwłasnością ojca i matki

Opublikowano

Jeżeli mąż będzie miał przepisane gospodarstwo tylko na siebie z pominięciem ciebie w akcie notarialnym to ty nie musisz się ubezpieczać w KRUS .Możesz pracować i być na ZUS .

• Root Admin
Opublikowano

@jaro jesteś pewien? u mnie oboje rodziców ma gospodarstwo (wg aktów notarialnych) a tylko ojciec je prowadzi i tylko on jest na krusie.

Po co zapisywać ziemię tylko na jednego małżonka?

Opublikowano

Yacenty- dobrze piszesz moją odpowiedzią prosze się nie sugerować .A co do odpisu najednego to decydują rodzice czy synowa czy zięć bedzie żądził majątkiem czy tylko syn lub córka. Problemu niema ztym jak ma się oddane przed ślubem. Różne są przypadki oddali na syna i synową a synowa chce teściów wygnać z domu.

• Root Admin
Opublikowano

była informacja ze biura powiatowe maja 2 tygodnie na weryfikacje, później tydzien na przekazanie do wojedzkich biur, a ci z koleji mieli miec tydzien lub 10 dni na weryfikację a później tydzien na oficjalną publikację, jeśli odliczanie się zaczeło 11 września - czyli dzien po zakończeniu przyjmowaniu wniosków to i tak 20 grudnia to data absurdalna - znów pewnie ktoś przeszacował czas potrzebny do weryfikacji wniosków

Opublikowano

Jacku ja na poczatku pazdziernika bylem w powiatowym biurze z sasiadem poprawki dostarczyc wiec widzisz ile im schodzi nawet nie ma szans zeby to szybciej bylo ja myslalem ze juz na pole sasiada wejde ale nic z tego juz zaczal sobie orac sasiad...

Opublikowano

podobno było sporo przypadków żę niektórym brakowało trochę do tych 55l (np. mojej mamie chyba 3tyg.)pierwszym warunkiem było ukończone 55 lat a może celowo przeciągają żeby w momencie wydania ostatecznej decyzji warunek wiekowy był spełniony... (to tylko takie moje optymistyczne domniemania)   :D

Opublikowano

Dajcie spokój ludzie z tymi rentami to już zajoba dostać można. Chyba 5 raz już dzwonili do poprawek. Co najlepsze po każdej poprawce mówili ze już będą wysyłać do biura regionalnego ze wszystko jest ok. Mówili tez ze około 20 października ma być decyzja. Czekam na decyzje a tu kolejny telefon ze trzeba jakieś oświadczenie wypełnić znowu które to niby jakieś nowe teraz wyszło i każdy to musi zrobić. Już brakuje słów na ta agencję jaki oni tam burdel mają. Uwijają się w ''ekspresowym'' tempie.

Opublikowano

Ja do tej pory nie miałem żadnej odpowiedzi z Agencji w sprawie Rent jak i Młodego Rolnika. I jak tu myśleć o modernizacji w ty naborze.

A o Rencie chyba nie ma co marzyć. Mamy 27ha ale w moim województwie to jesteśmy malutcy, a rent tylko 100 na opolskie.