Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja jak bęę miał możliwości finansowe to ładowarka bd na 2 miejscu.. tur jest dobrą żeczą ale jak ktoś nim tylko bele bd zwoził.. bo jak przyjdzie mury spychać albo piasek ładować czy kamienie to lipa.. mój wujek kupił ostatnio ładowarkę JCB i jest mega zadowolony.. zaczepia do niej 50 bel i ona ciągnie tak jak ciągnik.. albo jak ładuje obornik na fligla giganta (18tonowego) to bajka.. bardzo zwrotne są te ładowarki..

Opublikowano

o zwrotności się już przekonałem tylko ładowarka ma ten podstawowy minus że służy jedynie do prac załadunkowych, wyjątkowo transport a ciągnik byłby bardziej uniwersalny i częściej wykorzystywany. Tak pi razy oko ładowarką nie zrobię więcej niż 300h rocznie a ciągnikiem 80-90KM spokojnie ponad 500. Poza tym to rzeczą jasną jest że ładowarka ma o wiele większe możliwości ale jak wspomniałem mało uniwersalna

Opublikowano

@luki0489 Pamiętaj że "ładowarka niezrobi tego co ciągnik, a ciągnik tego co ładowarka" Ja myślę że powinieneś się zastanowić poważnie nad ładowarką, dlatego że ładowarką dosłownie wszędzie wjedziesz, jeżeli jeszczę wybierzesz odpowiednią moc ładowarki to i będziesz ciągał belę, już niejeden wyciągał ciągnik ładowarką. Jak usiądziesz w ładowarkę to niebędziesz chciał nawet się przesiadać do zetora z turem.

Opublikowano

tylko że ciągnik bym po sezonie postawił do wozu paszowego bo jak na razie to tylko 4512 mi wjeżdża do obory a przy pełnym wozie ma co robić. Ładowarką pracowałem i jeśli chodzi o ciąganie bel to pierwsza sprawa hydrostat średnio się spisuje w tej kwestii i trzeba by dopłacać do układu pneumatycznego aby ten skład jakoś wyhamować.

Jeśli chodzi o załadunek to głównie to obornik i bele.

Jeżeli ładowarka to albo claas scorpion 6030CP albo NH LM5040, ciągnik jedynie to chyba claas axos 330 z ładowaczem firmowym fl 100 by się nadał

Opublikowano

niszczy nie niszczy ale maszyna jest po to aby nią pracować. Zetor i tak zostanie bo nie raz potrzebny jest 2gi ciągnik z ladowaczem. Niewiem może to skrzywienie nabyte w trakcie studiów ale chodzi mi aby te pieniądze ulokować najbardziej efektywnie, bo nie oszukujmy się przy tej skali produkcji to ładowarka będzie sięnudzić a i usług więcej się będzie świadczyć ciągnikiem. Ale patrząc na to z perspektywy rozwoju to jednak ładowarka w dłuższej perspektywie mogła by się bardziej sprawdzić...

Opublikowano

A może tak: teraz ładowarkę, a jeśli kiedyś 4512 się znudzi to za niego ciągnik ok 90 KM bez ładowacza. Ludzie którzy mają ładowarki mówią, że nie zamieniliby jej nigdy na nic innego, zależy też dużo od odległości pól bp jeśli daleko to ładowacz jest lepszy, ale u Ciebie ładowacz już jest także moim zdaniem ładowarka, z NH daj sobie spokój - są awaryjne od kiedy zaczęli robić je sami. Ostatnio o manitou dużo słyszałem dobrego, że są dynamiczne, elastyczne. Z drugiej strony części do ładowarek są drogie :). Jeśli kupiłbyś ciągnik z ładowaczem to pewnie i 4512 można by odrazu sprzedac.

Opublikowano

Ładowarka jest uzasadniona ekonomicznie wtedy, kiedy zrobi więcej mtg od ciągnika w roku i ma zapewnioną pracę na 365 dni. Jest osobną maszyną, ale nie blokujesz ciągnika oraz ładowarka jest zwrotniejsza. Potem musisz zastanowić się co lepsze:

-kompaktowy teleskop

- przegubowa

lub

przegubowa z teleskopem

Weź pod uwagę także rozmiary wjazdów do budynków.

Opublikowano

co myslicie o Belarusie do tura? zastanawiam sie nad kupnem takiego jeszcze niewiem jaki model ale mysle ze 80-90 km wystarczy czy jest zwrotny czy warto w niego inwestowac ? czy lepiej zachodni sprzet chcialbym aby wraz z turem nie przekraczalo to 70 tys ? co o tym myslicie

(20 ha bylby to gl ciagnik : usowanie obornika bele i ciezsze prace typy orka uprawa itd )

Opublikowano

Ładowarka to dodatkowy wydatek(ubezpieczenie). Jeżeli masz ciągnik 70-80 km i ok.100 km to opłaca się założyć do ciągnika, bo tylko zakładasz tura(nie przerejstrowujesz). W każdym bądź razie trzeba wyciągnać jak najwięcej korzyści

Opublikowano

Ja równierz mam ten dylemat ładowarka ? czy ciągnik? będę okoł 2000bel kiszonki w tym 500slomy rocznie przestawić i 300 rozrzutników obornika (5ton) i czasami piachu śnieg powywoźić do wydania 50tyś

Opublikowano

jesli chodzi moim zdaniem w gospodarstwie większym bądź małym jak moje to bez wzgledu ładowarka teleskopwa. ciagnik zastapisz ale jak popracujesz ładowarka to ciagnika z turem nie bedziesz chciał znac. Poza tym sam szukam ładowarki teleskopowej do max 45tys zł. coś sie znajdzie z 90 lat natomiast ciagnik z ładowaczem żadna rewelacja a kupic oddzielnie ciagnik + ładowacz to w 40tys nie zmieszcze sie. Mam u siebie MF 255 i Same Explorer 70 KM na 18ha z łąkami i kupie ładowarke. tak jak zima pracuja mi oba ciagniki. przy MFie mam z tyłu widlak do belek a przy samie wycinak. Ladowakra pozwoli mi przez cała zime nie uzywać zadnego ciagnika a nia zdejmowałbym paszę, obornik z obór wywiózł, przywiózł belki słomy sianokiszonki, załdował obornik na przyczepe bądź rozrzutnik odsiezył przewiózł big bagi i mozna wymieniac i wymieniać ja widze u swojego sasiada główny ciągnik zetor 5340 z 2004r z turem i jak nim rzuca w polu to az mi go szkoda w pługu w prasie itp więc tylko ładowarka to jest moje zdanie a nawet te 5km w jedna stronę na pole to sie nią zajedzie.

Pozdrawaim