Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nie wiedzałem gdzie to umeścic ale napisze tu jak cos to prosze moderatora o przeniesienie a więc mam mały problem czy wybrać TUR jakiegoś do ciągnika czy jakoś używano ładowarke do 30000 tyś ??

Proszę o swoje opinie :lol:

Opublikowano

tzn ciągnik to ja mam tylko planuję albo zakupić Tura do niego albo kupić ładowarkę przegubowo

ale bardzej ciągnie mnie do tej ładowarki ponieważ jest mała siła udziwigu nie najmniejsza , wszędzie nio wiedziesz itd. a bele mozna bez problemu nio ładować ..

Opublikowano

Bardzo dobry temat. Właśnie i my z ojcej zastanawiamy się czy kupic tur, czy lodowarkę? Oto jest pytanie. Bo jak byśmy założyli tur do ciągnika, to byłby problem, z ciągnikiem który załodowany ładunek miałby ciągnąc. Lodowarka tak za 30000 - 40000 tys, to w sam raz. Tylko jaka???

Opublikowano

wydaje mi się, że ciągnik z turem jest to bardziej uniwersalne narzędzie, zrobi to co ładowarka, dosyć łatwo się go demontuje, poza tym zajmuje mało miejsca w garażu! a taka ładowarka to kolejne urządzenie używane raz na jakiś czas i potem stoi bezużytecznie! Oczywiście dużo zależy co się produkuje i od skali produkcji! Niektórym takie urządzenie służy przez cały rok, więc dla nich zakup takiej ładowarki jest jak najbardziej wskazany! grunt, aby potem to urządzenie było maksymalnie wykorzystane!

Opublikowano

My mamy MF255 z turem otwieranym hydraulicznie i służy nam do załadunku bel na polu, kiedyś sterty nim układano, nawóz w workach 500kg zdejmowano z tira i na polu w siewkę dało rade wsypać. Teraz jest jeszcze ładowarka teleskopowa JCB 525-58 słomę nią układamy pod wiatę, rozładowujemy z przyczep, a na polu się nie opyla nią ładować, bo przecież jest MF. Ciężkie rzeczy bez problemu nią przewiezie i przy różnych budowach pomocna szczególnie na wysokości, obornik nią ładujemy. Bez JCB też by człowiek dał sobie rade ale po co utrudniać sobie życie :P

Opublikowano

przy wyborze to zastanów się do czego będzie potrzeby. Jaki jest potrzebny udźwig i wysokość unoszenia. Jeśli masz ciągnik na którym dało by się zamontować tura tury spełni te parametry a przy tym nie będzie potrzebny np do rozrzutnika to weś tura. Jak nie masz takiej możliwości to bierz ładowarkę.

Opublikowano
Dobrze, a jak masz tura na ciągniku, a w tym samym czasie ciągnik jest potrzebny do załadunku, i do innej pracy to co wtedy? Ciągnik się nie rozdzieli.

mam 3 ciągniki! jak będzie potrzebny ten z turem to go zastępuje ciągnik bez tura a ten z turem jedzie dźwigać!!! :)

Opublikowano

To teraz ja mam dylemat. Gdyz w przyszlosci bede chcial zmienia mojego MTZ'a na cos nowoczesniejszego, bedzie on ciagnikiem glownym i bedzie chodzil rowniez w rozrzutniku i nie wiem czy kupawac do niego TUR'a??

Opublikowano

Jesli chodzi o mnie, to ladowarka lub tur(nie wiem co wybiore) bedzie ladowal, slome(narazie 30ha, pozniej bedzie wiecej), wypychal obornik z tych 30ha(bo reszte na sprzedaz), pozniej zaladunek tego z plyty na rozrzutnik, troche materialow sypkich, glownie zboze, casem piasek i inne.

P.S MTZ'a jednak bede chcial zastapic. A co do przepinania to jakos dam rade. :)

Opublikowano

z przepinaniem to jest udręka. Wiem bo jak kiedyś był tylko ciapek to trzeba był tak robić . teraz jak są 2 ciągniku to jest dużo wygodniej. Czasem się zdarzy że wywożę jednym ale to tylko jak do drugiego jest coś przypięte na podnośniku i nie chce mi sie tego odpinać :). Oczywiście musi być mało do wywożenia bo jak więcej to biorę dwa i mam spokój.

Opublikowano

Witam piszę tutaj ponieważ nie chciałem zakładać nowego tematu o podobnej treści.

Mam pytanko czy lepiej kupic ładowarke czy ciagnik?

WIem że takich tematow juz sporo bylo ale sa one juz "przestarzałe" wiec piszee tutaj

jak narazie jestem bardziej przekonany do ciagnika zacznijmy od tego ze mam c 360 dosc wiekowa i nieco mlodszego zetorka 7211 jezeli bym mial kupic ciagnik to albo sprzedam tego zetora i doloze troche za co kupie młodszy ciagnik wraz z turem albo zaloze tura do zetora (bardziej jestem za 1 opcja)

ładowarka? no niewiem.... ten ciagnik i tur lub ładowarka musialby wypychac obornik 2 boksy do opasow ładowac slome siano sianokiszonka... z ładowarka sa plusy ze jest zwinna ale trudno zajechac nia po polnych drogach ponad 700 m po baloty i ladowac nia je na przyczepke lepszy juz ciagnik teraz jesli ciagnik to jaki najlepszy a jesli ladowarka to dlaczego :D dodam ze mam 20 ha

Opublikowano

a no tak kompletnie zapomnialem :D chcialbym zmiescic sie w 60 tys ale wtedy ciagnik juz z turem czyli caly komplet co myslicie o same renault? wiem ze jd bylby dobry ale o tych (glownie o renault) nie slyszalem duzo jakie jeszcze sie dobrze sprawdzaja z turem?

Opublikowano

widzę że temat świeży więc zapytam tak:

z różnicowania jestem na zielonej liście i mam dylemat, kolejny ciągnik z ładowaczem czy ładowarka teleskopowa? obie opcje mają swoje plusy i minusy. Chętnie wysłucham spostrzeżeń co do tej kwestii

Opublikowano

co lepsze do usówania obornika z głebokiej sciolki? kupic jakas 360 z turem czy lepiej zalozyc tura do 912? jestem za ta druga opcja.. tylko tur do 912 to jaki? musi byc z krokodylem. czy tur 4 bylby dobry do 912?

Opublikowano (edytowane)

widzę że temat świeży więc zapytam tak:

z różnicowania jestem na zielonej liście i mam dylemat, kolejny ciągnik z ładowaczem czy ładowarka teleskopowa? obie opcje mają swoje plusy i minusy. Chętnie wysłucham spostrzeżeń co do tej kwestii

ciągnik

Teraz to zabłysnąłeś. +10% za brak argumentacji

Edytowane przez danielhaker