Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam! W tamtym roku kupiłem Zetora 16245 i teraz nadszedł czas na kupno pługa do niego, bo jak na razie to zbytnio się nie napracował - wiadomo nie ma sposobu na kupienie ciągnika i wszystkich maszyn jednocześnie, a budżet mi wykończył siewnik i agregat uprawowo siewny. Jaki pług polecacie do tego ciągnika? Gleby niespecjalnie ciężkie, 3 i 4 klasy, tylko parę pagórków :P Może być nowy, może używany. Raczej obrotówka, chociaż zagonowym też nie pogardzę :( Mam na ten cel jakieś 25 tys. Z góry dzięki za pomoc :(

Opublikowano

Jak pług do takiego trkatorka to tylko obrotówka. Z tego co mi się wydaje, to ma około 150km i powinien dać radę z 5 sikibami. :P Do takiej kasy to już najdziesz jakiegoś Lemkena albo Kvernelanda :(

Opublikowano

Jeżeli obrotowy to lepiej czwórkę a zagonowy piątkę, wiem co mówię bo mam taki ciągnik i pług 4 obrotowy (4x50) i 5 zagonowy i moim zdaniem większymi pługami będzie miał ciężko pociągnąć.

Opublikowano

Ja mam takiego Zetorka. U mnie ciąga 5 skibowy pług Stal-tech i radzi w nim sobie dobrze. Na pług złego słowa nie powiem bo był dość tani, ładnie przerzuca i co ważne dość lekko idzie mimo grubej ciężkiej ramy. Polecam Ci nową zagonową piątkę Stal-tech albo unia Tur 5. Jeśli miałby być obrotowy to podobno IBIS ale jego wadą jest to że ciężko idzie. Unia Ibis 4+1 też by był dobrym rozwiązaniem ... :P

Opublikowano

Ja miałem 16145 i z Kvernelandem LB 5 skibowym dawał radę na I i II klasie na III to Packomat 300s był jeszcze używany. Trochę podnośnik dostawał po d*pie ale szedł. Kverneland czy Lemken lekko idą w porównaniu do Unii. Jak masz górki to 4+1 to najlepsze rozwiązanie.

Opublikowano

http://allegro.pl/item920951506_plug_overum_5_skibowy.html

http://allegro.pl/item934717083_plug_overum_xcelsior_4_skib_obrotowy.html

Może coś z tych? Osobiście wybrałbym piątkę, bo jednak te 4 skiby na max rozstawie to zaledwie 180cm, także jak na 155KM to trochę mało, chociaż w trudnych warunkach w sam raz. W 5 skibach masz już te 225cm z możliwością zmniejszenia rozstawu do 35cm na skibę (5x35=175). Więc ogólnie piątka będzie optymalniejsza niż czwórka.

Ot takie moje zdanie. :P

Opublikowano

nie bierz zagonowego!! kup 4 kvernelanda vario 2m szerokosc orki. wujaszek wlasnie takim plugiem orze takim zetorem. ma 5 skibe do tego ale podnosnik zaslaby a z 4 idze po gorach i glinie bez problemow. a na 40ha gospodarstwo ma 10ha prostego i to na 5 polach ;p

Opublikowano

jeli obrotówka i keverland to jak masz równe pola to 4+1 wtedy bedziesz miał w razie nie sprzyjajacych warunków 4 i zapas mocy ja jak beda zprzyjajace to 5 i heja w pole i roboty bedzie ubywało..

Opublikowano

@gangster, akurat pola mam bardzo fajne bo kamień się trafi raz na rok :P Oczywiście mówię o większym, takie małe to są ale nie zdarzyło mi się uszkodzić pługu na nich :(

@FINN właśnie też tak pomyślałem później o 4+1. No cóż trzeba będzie czegoś szukać :)

Znalazłem teraz coś takiego:

http://allegro.pl/item927214807_plug_rabewerk_5_cio_skibowy_4_1_nie_lemken.html

Rabewerk by mi pasował, pracowałem z takim sprzętem tylko 4 skibem i nie moim traktorem ale wiem jak to orze :) Trzeba będzie jeszcze u handlarzy poszukać i w ogłoszeniach bo na allegro ubogo :)

Jakbyście coś słyszeli to mile widziane info :)