Skocz do zawartości
Gość Profil usunięty

Limousin, Simental czy Charollaise

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Która rasa według was jest najlepsza, jeśli ktoś z was je hoduje to niech pisze wady i zalety. Jeśli wiecie po ile chodzą jałówki i buhaje poszczególnych ras to piszcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Adrianos    30

Chcesz hodować na mięso?? Czy mleko?? Bo jeśli typowo mięsny to najlepsze są limousiny a jeżeli mleczne i np sprzedaż części stada co jakiś czas na mięso to simental co do charollaise się zbytnio nigdy nie zagłębiałem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasio    1

Podłączam się pod temat, jestem zainteresowany hodowlą bydła mięsnego którejś z tych ras i chcę się zapytać po ile lecą jałówki( głównie odsadki).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

zetor10045    11

Ja posiadam simentale 2 sztuki czysto rasowe kupiliśmy je 3 czy 4 lata temu jako jałówki zacielone, zostawiam wszystkie cielaczki od nich do dalszego chowu, nie wiem czy czy mi się tylko wydaje ale zdaje mi się że bydło tej rasy słabo przyrasta tak do roku (przyrosty podobne jak Hf) po roku życia przyrosty są zdecydowanie lepsze :P

Ogólnie polecam to rasę nie miałem z nią żadnych poważnych problemów :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukasz1987    57

Charolaise to ciężka rasa bydła, Limousine jest średnią rasą. Simenatale to nie pamiętam średnie lub małe. Najlepiej przybiera Charolaise na masie później Limousine a Simental najmniej z tego towarzystwa. Dwie pierwsze rasy są mocno stadne i jak się do siebie przywiążą do ciężko je oddzielić dlatego są doskonałe na pastwiska. My mamy Limusie i stoją one w oborze ze względu na hodowlę intensywną, ale ze względu na naszego odbiorce musimy przestawić się na ekstremalną, czyli jak najwięcej na świeżym powietrzu. Cena za odsadka to w zależności od rodowodu 9zł wzwyż, odsadki 300-350kg.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sydney    32

Lukasz1987 rasa simentaler jest jedną z największych ras bydła rozmiarami dorównuje charolaise :P . Tak samo jak charolaise późno dojrzewa i występują duże problemy przy porodach bo cielaki często ważą po 50 kg. wymaga intensywnego żywienia i dobrych warunków środowiskowych szczególnie cielęta w pierwszym okresie życia. Przyrosty dobowe do 1400g.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pestus123    3

Ja posiadam simentale 2 sztuki czysto rasowe kupiliśmy je 3 czy 4 lata temu jako jałówki zacielone, zostawiam wszystkie cielaczki od nich do dalszego chowu, nie wiem czy czy mi się tylko wydaje ale zdaje mi się że bydło tej rasy słabo przyrasta tak do roku (przyrosty podobne jak Hf) po roku życia przyrosty są zdecydowanie lepsze :(

Ogólnie polecam to rasę nie miałem z nią żadnych poważnych problemów :P

 

A te simentalki to zostawiłeś na mamki? Czy odstawiasz mleko, jeżeli tak, to ile średnio dają na dobe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetor10045    11

Nie, nie zostawiłem na mamki, doję je normalnie jak resztę krów, a mleka tak średnio na dobę to poniżej 30l.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukasz1987    57

Poniżej 30l to ile? Bo u nas większość 23l od krowy przekroczyć nie może :P (nie są to HF, no chyba że w minimalnym stopniu, a ile dają HF w okolicy to nie wiem)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sydney    32

Jeżeli chodzi o simentalery to należy pamiętać, że odróżniamy ich dwa typy: mleczny i mięsny. Dokładnej wydajności mlecznej nie pamiętam, ale mięsny to chyba ok 3500-4000tyś litrów, a mleczny coś koło 6000 tys.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fernando    0

1 zastrzeżenie według mnie Simentaler i Simental to co innego. Simental jest mięsny i mleczny a Simentaler to Bydło mięsne. Mam racje?

Edytowano przez andrzej2110
Cytowanie poprzedniego posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roman84    0

Simental i Simentaler to ta sama rasa bydła, w Austrii, Niemczech i Szwajcarii nazywana jest również FLECKVIEH.

Ja mam ok. 60szt, wydajność mleczna może nawet przekraczać 10 tys l, kolega ma kilka sztuk z wydajnością nawet 9-11 tys. Znam gospodarstwo Austrii gdzie średnia wydajność w oborze to 11 tys, a jest tam krowa z wyd. 15 tys. Wszystkie te krowy miały ok. 800 kg, w Polsce krowy tej rasy są mniejsze. Simentale mają bardzo dobre przyrosty, porównywalne do Charolaise i tylko niższą wydajność rzeźną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sydney    32

A to mnie zaskoczyłeś z tą wydajnością, ale jeżeli chodzi o typ mięsny to nie przekracza 6 tyś. A co do przyrostów to przy jednakowym żywieniu trochę jednak charolaise jest lepszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roman84    0

Wydajność moich krów to ok 6 tys. 10 tys można uzyskać przy bardzo intensywnym żywieniu co w moim przypadku jest mniej opłacalne. A co do przyrostów to wiem to z teorii bo na razie nie robilem takich doświadczeń z charolaise, (dopiero w tym roku będę miał mieszance sim z ch. Simentale jako jedyna rasa mięsna może odchować 2 cielęta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetor10045    11

Poniżej 30l to ile? Bo u nas większość 23l od krowy przekroczyć nie może :P (nie są to HF, no chyba że w minimalnym stopniu, a ile dają HF w okolicy to nie wiem)

Nie wiem dokładnie ile bo nie mierze tego za bardzo, tylko wiem jak odnoszę od konwi i po tym można określić ile plus minus jest ,powiedzmy że 25l jeśli więcej to nie wiele, zależy też co jedzą oczywiście.

@sydney wiem że są mięsne i mleczne i Ja mam na pewno mleczne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Boniek    1

Simentale jako jedyna rasa mięsna może odchować 2 cielęta.

To czysto teoretyczne stwierdzenie. Znajomemu mamka Charolaise odchowuje trojaczki. Jak na razie wszystko z nimi ok ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lewy1996    0
Napisano (edytowany)

-- połączono --

 

Witam, zastanawiam się nad bydłem mięsnym a szczególnie rasy simental, charolais i limousine. Która z tych ras najlepsza do hodowli i najmniej wymagająca?

Edytowano przez Marcin91
dublowanie tematów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Huberto    0
Napisano (edytowany)

W Polsce najwięcej jest limousine sam takie posiadam.Co do wymagań rasy limousine i charolais są bardzo podobne na pewno ta druga rasa ma o wiele trudniejsze wycielenia ale za to rosną trochę większe.

Edytowano przez Huberto

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Matt93    49

dlaczego każdy uważa, ze Charolaise maja trudne porody? Wszytsko zalezy od tego jak karmiona jest mamka, czyli jak zapaśnieta to cieżkie, jak jest w dość normalnej masie około 600 kg to żadnych problemów nie ma :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pantera    32

nie kazdy Matt, ci co nie mają to tak twierdzą bo ktos im powiedział

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
b0gdan    85
Napisano (edytowany)

dlaczego każdy uważa, ze Charolaise maja trudne porody? Wszytsko zalezy od tego jak karmiona jest mamka, czyli jak zapaśnieta to cieżkie, jak jest w dość normalnej masie około 600 kg to żadnych problemów nie ma :)

600 kg na ta rasę to u cielącej pierwiastki się osiąga, a nie u krowy mamki. Ciężkie porody występują w tej rasie i są przyczyną bardzo wielu upadków u cieląt sięgającej w niektórych stadach nawet 50%, ale przyczyna nie jest masa krowy, lecz złe żywienie w końcowej fazie ciąży, które powoduje zbyt duże przyrosty płodu.

Edytowano przez b0gdan

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Matt93    49

tak wiem, dlatego napisałem ze wszytsko zalezy od karmienia mamki ;) wiec aby poród był latwy należy "odchudzić" podczas ostatnich 2 miesiecy krowy i wszystko

powinno być ok :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fiat666    0

Witam! Jestem z podlaskiego, mam takie pytanie, gdzie mogę kupić rasowe jałówki Limousin lub simental? Chodzi mi aby były czystorasowe i z papierami (najlepiej żeby możliwie jak najbliżej mojej okolicy). No i le mniej więcej trzeba zapłacić za taką sztukę (żeby nie kupić za okazyjną cenę jakiegoś bubla)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Matt93    49

kupić, to nie wiem. Najlepiej poszukaj po okolicy moze jakiś rolnik posiada, a cena to około 3000zł za odsadka (ok. 300kg) trzeba liczyć :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×