Skocz do zawartości

jak poszerzyć pronara?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się jak zwiększyć rozstaw kół w pronarze 82a, bo nie jest zbyt stabilny a jest już przesunięty na regulacji do samej krawędzi (rok ciągnika to 2007)

Opublikowano

Sadek a o co chodzi z tymi felgami? Jest rozstawiony na max i koła tylko troszkę wystają poza błotniki a widziałem kiedyś starszego pronara i wystawało z pół koła.Myślę o poszerzeniu od kąd przewróciłem go podczas orania (naprawdę ciepło się zrobiło)

Opublikowano

Odkręcasz śruby od kola i odwracasz koło tak, że jak teraz masz felgę wypukłą to odwrotnie będziesz miał ją wklęsłą. Tylko wtedy musisz zamienić lewą z prawą bo będzie bieżnik nie w tą stronę. A swoją drogą to powinieneś zgłosić się do programu "Mam Talent" :D

Opublikowano

Teraz kapuję chodzi o to żeby lewe koło przełożyć na prawą stronę a prawe na lewą tak żeby bieżnik pasował a co wtedy z obciążnikami?Pronarek82a na tym zdjęciu pronar jest rozstawiony na max-a?

a co do wywrotki to tereny mam równe ,zdarzyło się to podczas odorywania od miedzy a sąsiada pole jest sporo wyżej bo ja kiedyś kopałem glinę w tym miejscu a co do orania to nie orzę tak głęboko bo 80 KM z 5x35 zbyt głęboko nie pociągnie

Opublikowano

ale obciążniki zostały nie zmienione czy zdjęte a i jaką szerokość ma taki ciągnik po zamianie kół minimalną, po takiej zamianie zmieści się w jednorzędówce?

Opublikowano

Witam. Zamiana stronami felg, takich jak mam w Pronarze 1025 skutkuje poszerzeniem ciągnika o około 9cm na stronę. Nie widać tego na wyżej załączonych zdjęciach ale na półosiach zostały nacięte po dwa rowki, aby przesuwna piasta koła mogła powędrować do wewnątrz ciągnika. Wszystko zostało wykonane we własnym zakresie i jest to teraz najmniejszy rozstaw kół osi tylnej z odwróconymi felgami. Oczywiście zupełnie inaczej będzie to wyglądało w przypadku felg R38, które, że tak się wyrażę mają mniejszy rant (fachowo opisuje ten parametr odsadzenie felgi) ale przy pomocy metrówki, dodawania i odejmowania można wszystko oszacować i ustawić koła optymalnie do potrzeb. Jeśli chodzi o obciążniki, to rzeczywiście zostały one u mnie tak jak były fabrycznie, czyli są teraz wewnątrz felg. I teraz najważniejsza sprawa: rozstaw kół osi tylnej musi odpowiednio współgrać z rozstawem kół osi przedniej, dlatego nie możesz dowolnie modyfikować rozstawu kół tylnych (zwłaszcza jeśli chodzi o duże zmiany) pozostawiając przednie koła bez zmian. Rzeczą oczywistą jest to, że ma to głównie znaczenie podczas orki w bruździe. Pozdrawiam.

Opublikowano

@DawidM warto również zaznaczyć, że na odwróconej feldze jest ona bliżej korpusu mostu przez co półosie są mniej obciążone. A słyszy się nieraz o zgiętych półosiach lub siadających łożyskach.

Opublikowano

DawidM wczoraj dokonałem zamiany ale bez nacinania tych rowków i poszerzył się znacznie, rowki będę nacinał jeśni nie zmieści się w jednorzędówkę, co do kół przednich wykonałem ten sam myk co z tyłu i pasuje tył jedzie po przednim śladzie(a w razie potrzeby czym nacinałeś te ząbki)?

biały1984 z tym obciążeniem to też racja teraz koło trzyma się na początku ząbków a nie jak poprzednio na samym końcu.

Pajej ziemie u mnie są bardzo zróżnicowane od 3a-5b ile na jakiej ziemi spala to nie wiem, ale zbiornik paliwa w tym pługu wystarcza na zaoranie 10-11 hektarów w orce zimowej na zwięzłej ziemi orzę 4 a na lżejszej 5(oczywiście ze wzmacniaczem) głębokość jest zależna od ziemi, wiadomo że na lepszej głębiej ok 25cm a na 5 klasie to 20cm bo żółty piasek się wyoruje, moim zdaniem ciągnik w tym pługu nie jest zbytnio przeciążony

Opublikowano

Pomiaru przy trasowaniu dokonałem suwmiarką, zaś samego nacięcia szlifierką kątową. Nie jest to trudne i nie wymaga szczególnej precyzji, a musiałem tego dokonać, gdyż przy felgach R34 i oponie 520 ciągnik robił się zbyt szeroki jedynie po odwróceniu felg. Jeśli chodzi o same półosie, to rzeczywiście, nie są tak obciążone, ale jeśli zwiększył się rozstaw kół to i naprężenia muszą się zwiększyć, ponieważ siła mimo wszystko będzie działała na miększym ramieniu.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź, szlifierką kątową będzie dobrze, a co do naprężeń to faktycznie będą większe ale na tylko na felgach (tak mi się wydaje)pzd.

Opublikowano

Pajej ziemie u mnie są bardzo zróżnicowane od 3a-5b ile na jakiej ziemi spala to nie wiem, ale zbiornik paliwa w tym pługu wystarcza na zaoranie 10-11 hektarów w orce zimowej na zwięzłej ziemi orzę 4 a na lżejszej 5(oczywiście ze wzmacniaczem) głębokość jest zależna od ziemi, wiadomo że na lepszej głębiej ok 25cm a na 5 klasie to 20cm bo żółty piasek się wyoruje, moim zdaniem ciągnik w tym pługu nie jest zbytnio przeciążony

A ile mieści się w zbiorniku bo zapomniałem?