Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest dużo naciągaczy, którzy odmładzają swoje kombajny.

Ja np kupiłem swój kombajn a na tabliczce w miejscu gdzie jest ostatnia cyfra roku produkcji jest dziura, najprawdopodobniej wypalona elektrodą.

Pytanie - jak jeszcze można sprawdzić rocznik kombajnu? Gdzie są jeszcze miejsca gdzie nabity jest rok produkcji. Może jakaś część kombajnu na któtej również jest nabity rok produkcji, a tej części się raczej nie wynienia np. obudowa skrzyni biegów.

Przyda się ta wiedza tym, którzy chcą kupić taką mzszynę

Opublikowano

Na hederze jest tabliczka znamionowa, któryś z userów AF pisał, że dzwonił do Płocka, i tam sprawdzili rocznik na podstawie numeru serii, rocznik kombajnu można stwierdzić ORIENTACYJNIE na podstawie roku budowy silnika.

Można też opisać rocznik na podstawie elementów charakterystycznych: dodatkowe lampy, szerokie koła, rewers ślimaka w hederze,

Opublikowano

czasami na kloszach lamp sa daty produkcji.. jak bedzie starsza od zadeklarowanej przez sprzedajacego to wiadomo.. na silniku powinnien byc rok produkcji.. na hederze jeszcze jest tabliczka

Opublikowano

Witam. Rok produkcji można odszukać na silniku(nie jestem pewien ale chyba ona znajduje się od strony zbiornika jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi) jeśli tabliczka nie zniknęła oczywiście. Rok produkcji jest także na hederze od kombajnu(prawa strona jak się nie mylę) i na wózku oczywiście tam gdzie można schować dodatkowa kose. Pozdrawiam

Opublikowano

Powiem tak - po roku 84 było można kupić bizona nowego, jak został przyznany. Jeśli chodzi o starsze maszyny pierwszym ich właścicielem były Kółka Rolnicze Lub PGR-y. Prywaciarz nowego wtedy raczej nie kupił. Mówicie o numerze silnika czy hederu - te elementy - nie w każdy przypadku - ale mogą być podmienione od innej maszyny. Jeżeli kupujemy od kogoś kto wyprowadził sprzęt z fabryki raczej takie historie nie będą miały miejsca. Ale jeśli sprzęt chodził np w PGR, to różnie z nim mogło być. Mam znajomego, który pracował na kombajnach w PGR i mówił, że mieli zapasowy silnik. Jeżeli silnik w kombajnie się zatarł przez noc byli w stanie podmienić drugi. Nie wierzę że ktoś go spowrotem zamieniał na właściwy.

Głównie chodzi mi o wypowiedzi jakiej udzielił FINN odnośnie lamp.

Wiadomo - kto będzie chciał zatuszować rok, to usunie tabliczkę z hederu czy silnika. Diabeł tkwi w szczegółach więc może po nich lapiej się doszukiwać właściwego roku budowy.

Opublikowano

Ja mam 56 z początku września 1984,i ma stół z 58 na sprężynach.Sami go przyprowadziliśmy z Płocka.Mamy go od nowości.Miał pasy jezdne zęmbate. Czyli mogły przed żniwami być nowe modele.

Opublikowano

Jest jeszcze możliwoś po napisach można poznać jeśli one wogóle są oryginalne bo mniej wiecej co jakiś pare lat się zmieniały napisy na Bizonach ;[

Opublikowano

majsterbizon - oto konkretna odpowiedź, dzięki i przy okazji sprawdzę. Napisz dokładniej gdzie szukać numerów, czy są wybite czy to tabliczka, a najlepiej zrób foto.

Padł pomysł o sprawdzeniu lamp. Czy chodzi o reflektory główne znajdujące się w pomoście kierowcy?

I czy chodzi o klosze czy o tylną zabudowę lampy.

No Panowie - o takie szczegóły mi chodzi.

Opublikowano

Można też po kolorze całego kombajnu dojsc mniejwięcej roku produkcji :) Bo np. Bizony z roku 1986 (tak samo prasy z-224) były koloru wiśniowego ciemnego .

Ja mam bizona z 1982 roku ale ktoś 2 próbował przerobic na 3 :) ale jestem pewien ze jest z 82 roku poniewaz na wózku i hederze widnieje taka data .

Opublikowano

@pawlus224 - w mojej wiosce jest Z056 '86 i ma kolor pomarańczowy (piasek pustyni czy jakoś tak)

wiem, że ciemną wiśnię miały raczej starsze kombajny.

@Gago - nawet, gdyby przerobili '83 na '88 to wprawne oko i tak zobaczy różnice pomiędzy kombajnami.

Opublikowano

Tak ? to widocznie były i takie i takie :) a mi chodzi dla jasnosci nie o "czerwony" tylko o taki "fioletowy" jakby ...

No ale nie bedę sie kłócił bo na stowe nie jestem pewny :)

Ale co do pras to mam pewnosc bo ze tak powiem "siedze w temacie" :)

spójżcie - http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?app=gallery&module=images&section=viewimage&img=120067

http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?app=gallery&module=images&section=viewimage&img=188037

ciagniki ursus prasy z-224 też w tym kolorze i roczniku tak malowali , podobnie jak w komentarzach tez słyszałem ,że je eksportowano :)

Opublikowano

rocznikiem to raczej sie nie jezdzi to nie samochod liczy sie stan a roznice wyposazenia tez oddaja przedzial rocznikowy mam bizona z1982 roku chce go sprzedac mimo wieku jego stan bez odmladzania super

Opublikowano

pisałem nowy temat ale mi zamknął 1 człek!! więc kupiłem rekorda z 1990roku 10 miesiąc a heder jest z 1991 roku kombajn był kupiony w fabryce w 1991 r 11 miesiącu tak wynika z faktury poprzedniego właściciela(ja kupiłem od pośrednika) jak jest to u was?