Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzieś od 2004 roku przez 3 lata wysiewałem dawkę 1000 kg/ha Polifoski 6-20-30. P i K przed 2004 opływała w granicach średniej zawartości. Gleba klasy 3 i 4. Rośliny uprawiane : pszenżyto-rzepak-pszenica. Ph optymalne. Słoma pocięta każdorazowo. Mocznik na rżysko. Pszenica ozima odmiana Ludwig. Gęstość siewu 180 kg/ha. Materiał kwalf. N trzykrotnie, w sumie 180kg/ha, saletra amonowa34, sulfammo 30 Npro. Grzybówka kompleksowa ochrona. Doświadczenie przeprowadzane na areale 10 ha.

Głównym celem doświadczenia było osiągnięcie plonu powyżej 10t/ha.

Wyniki:

Plon 10,5 t/ha. Wilgotność 12%.

Opublikowano

Gdzieś od 2004 roku przez 3 lata wysiewałem dawkę 1000 kg/ha Polifoski 6-20-30. P i K przed 2004 opływała w granicach średniej zawartości. Gleba klasy 3 i 4. Rośliny uprawiane : pszenżyto-rzepak-pszenica. Ph optymalne. Słoma pocięta każdorazowo. Mocznik na rżysko. Pszenica ozima odmiana Ludwig. Gęstość siewu 180 kg/ha. Materiał kwalf. N trzykrotnie, w sumie 180kg/ha, saletra amonowa34, sulfammo 30 Npro. Grzybówka kompleksowa ochrona. Doświadczenie przeprowadzane na areale 10 ha.

Głównym celem doświadczenia było osiągnięcie plonu powyżej 10t/ha.

Wyniki:

Plon 10,5 t/ha. Wilgotność 12%.

W jakim sezonie osiągnołeś ten plon ?

Opublikowano

no i mamy dylemat czy to ma sens przy dzisiejszej cenie zbóż ?

@torez pod wszystko sypałeś taksamo ?

moim zdaniem jak pole takie że się odwdzieczy to warto bo mając trzypolówke licze średnią z tych lat

Opublikowano

Plon osiągnięty w roku 2007.

Pod pszenżyto, rzepak i pszenicę poszła tona nawozu każdorazowo.

Po pierwszym wysiewie nawozu pod pszenżyto, plon w granicach 7t/ha, drugi wysiew rzepak hybrydowy 4,8t/ha i wreszcie pszenica 10,5t.

Udało mi się utrzymać "Ludwige" w pionie.

Opublikowano

Deer: Kujawy, pod pszenżyto 180N, rzepak 240N, pszenica 180N. Podany azot dostarczony w postaci saletry, mocznika, saletrzaku, sulfammo i RSM. Dodatkowo na pociętą słomę ok.40-50 kg/N/ha mocznik lub RSM. Wraz z polifoską 6 około 60 kg/N.

Prox7441: Znalazłem faktury i za polifoskę płaciłem w 2006 1000zł/t/brutto. Koszty zamknęły się w 3000 zł/ha. Rok 2007 był rokiem szczególnym, ceny pszenicy kształtowały się na rekordowym poziomie. Sprzedawałem partiami w cenach 700-800zł/t.

Jarki: obornik wywalam pod kukurydzę na kiszonkę i buraki.

Opublikowano

mam takie pytanie czy sialiscie kiedys taki nawoz jak agrofoska 20-30. mam zamiar kupic bo dobrze wychodzi cenowo w porownaniu do polif. czy soli i fosforanu. u mnie jest po 1090 za tone. czy ten nawoz sie dobrze rozpuszcza ( zebym go na drugi rok czasem nie wyorywał ) ? bo nie umiem znalezc w googlach jaka jest rozpuszczalnosc fosforu.

Opublikowano

@TOREZ a na jakiej klasie gleby uzyskałeś taki plon??

Ja bym chciał na mojej III i IV klasie wyciągnąć 8t/ha bądź pszenicy bądź to pszenżyta. Na razie 7,4 t/ha to mój rekord (zboże po zbożu ;/)

AAAAAaa już wiem, klasa taka jak moje .

Opublikowano

jak wam schodzi qq w tym roku ja dopiero 24 zasialem ;-/ okaze sie co wyjdzie i co mozecie powiedziec na temat siana nawozu rzedowo a rozsiewaczem pozdrawiam

Opublikowano

ja mam jeszcze okolo 100ha do posiania, nie stresuje sie specjalnie bo to idzie na kiszonke. jesli mialaby isc na ziarno to juz troche za pozno, chyba ze niskie FAO. co do wysiewu nawozu to zwykle lepszy efekt daje sypanie w rzedy, dlatego ze nawoz jest blisko wschodzacych roslin. druga sprawa jest ograniczenie ilosci wysiewu na hektar, bo wiadomo ze rzedowo idzie mniejsza dawka niz rzutowo. jednak moze byc i tak ze sposob sypania fosforanu nie ma wplywu na plon. ale to tylko w przypadkach, gdzie jest ustabilizowany i kontrolowany odczyn.

Opublikowano (edytowane)

@turtojs-siałem agrofoskę-20-30-to jest nawóz z gdańska-pomieszana sól potasowa z superfosfatem potrójnym,pół na pół i ciut wapna na wypełnienie-nawet z procentów to wynika,a cenowo wychodzi lepiej jakby samemu pomieszał sól i potrójny.

Edytowane przez wiesmag
Opublikowano

Mam pytanie jest młodym rolnikiem

Jakie nawozy zastosować i w jakiej ilości na 1/h pod zasiew żyta?

Kiedy stosować nawozy przed sianiem czy na wiosnę

3-4klasa ziemi

Pozdrawiam Paweł