Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Xawier napisał:

A co na gleby dobre ale cięższe gdzie występuje okres suszy najlepiej z koniczyną ( ona najlepiej u mnie znosi suszę, trawy stoją ona rośnie)?

Na gotowo Country 2055 (DSV) lub BG-11 (Barenbrug).

Inne propozycje to BG-7 / BG-8 / Country 2013 / Country 2014 i do którejś z tych dorzucenie (proporcjonalnie zmniejszając ilość mieszanki) koniczyny czerwonej. Jeśli chcesz mieć świetny użytek to polecam dorzucić odmianę Milvus z DSV.

Natomiast jakbyś chciał jednak lucernę (bo wg mnie ona lepiej da sobie radę i będziesz z takiej mieszanki bardziej zadowolony) to polecam mieszanki: BG-3 (30% lucerny), MLF50 (50% lucerny) lub Country 2056 (85% lucerny).

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, PATr napisał:

Siarki w powietrzu jest coraz mniej, samochody i ciągniki coraz nowsze i siarki brakuje

To prawda ale

Jak bym wam pokazał tylko ze nie mam takich zdijeć jaki dym jest w powietrzu to byś się zdziwili, ludzie mają w miastach gaz a palą .... bo taniej i mam domek w mieście i nikt nie pali gazem tylko drzewem i węglem na tej ulicy a w nocy idzie wszystko co się pali.Bo na śmieciarkach mają kamery i się krzywo patrzą jak ktoś wystawia za dużo choć płaci się od głowy a nie od ilości i straszą karami ze źle posegregowane jak ktoś za dużo wystawi,a oni rozliczają się w tonach tam gdzie zawożą, to gdzie mają trafić do lasu i ludzie pchają w piece, taka to głupia polityka.

I to są najwięksi truciciele dzisiejszych czasów a nie fabryki.

Jak potrzebne jest, to tylko wapno.A siarki nikt nie chce i dla tego Siarkopol upada no to trzeba dodawać jej do innych nawozów  wtedy pójdzie i siara się sprzeda.

Tać u nas w Polsce najbrudniejsze powietrze z map można odczytać i siarki brakuje.

Są rośliny siarko lubne ale ogólnie to czysta propaganda.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

acha xD

Masz rację, że w miastach jest smog. Nie tyle z drewna, co z węgla i ze śmieci wszelakich.

Ale ten dym nie leci na pola, nie leci na pola w całym kraju xD nie leci w ogóle z niego siarka na pola ;)

Rację masz, że jest dodawana siarka do nawozów z odsiarczania spalin (głównie z elektrowni i ciepłowni).

Rację masz jeszcze z tym, że wapno jest potrzebne :)

A teraz wydaj chociaż jedne 13 zł na próbkę siarki i zobaczysz ile masz siarki w swojej glebie. Do tego poczytaj jak ważna jest siarka dla roślin, w tym roślin krzyżowych (np. rzepak).

A tak już całkiem poważnie mówiąc przy tym temacie i zwłaszcza w kwestii użytków zielonych to ja odchodzę od stosowania nawozów siarkowych zakwaszających i z drogą siarką... w stylu siarczan magnezu czy amonu, Saletrosan itp. w kierunku niedużej zawartości S w nawozie azotowym (głównie dla lepszego przyswojenia azotu) np. litewski Can +S oraz dając najtańszą siarkę na rynku w nawozie, który nie zakwasza - AgroSulCa. Polecam :)

Opublikowano
47 minut temu, ASZv3 napisał:

Na gotowo Country 2055 (DSV) lub BG-11 (Barenbrug).

Inne propozycje to BG-7 / BG-8 / Country 2013 / Country 2014 i do którejś z tych dorzucenie (proporcjonalnie zmniejszając ilość mieszanki) koniczyny czerwonej. Jeśli chcesz mieć świetny użytek to polecam dorzucić odmianę Milvus z DSV.

Natomiast jakbyś chciał jednak lucernę (bo wg mnie ona lepiej da sobie radę i będziesz z takiej mieszanki bardziej zadowolony) to polecam mieszanki: BG-3 (30% lucerny), MLF50 (50% lucerny) lub Country 2056 (85% lucerny).

Lucerna nie bo ziemia za ciężka, sąsiedzi próbowali 5ha posiali ale więcej zielska wzeszło a lucerna to placami niedużymi tylko urosła i zaorali to po 2 latach. Ta BG-11 (Barenbrug) wydaje się fajna ile na ha wychodzi norma i cena?

Opublikowano

Chyba zrobię parę prób i się przekonam.Nit się nie myli i się okaże.

Opublikowano
2 godziny temu, Xawier napisał:

Lucerna nie bo ziemia za ciężka, sąsiedzi próbowali 5ha posiali ale więcej zielska wzeszło a lucerna to placami niedużymi tylko urosła i zaorali to po 2 latach. Ta BG-11 (Barenbrug) wydaje się fajna ile na ha wychodzi norma i cena?

Lucerna to kwestia w takich przypadkach struktury gleby, podeszwy / podglebia. No i odczyn oczywiście.

BG-11 - ogarniając dobrze to optymalnie 35kg/ha. Bardzo dobrze można jeszcze ciut zejść. Średnio i gorzej to warto dać pod 40 ;)

Cenowo widziałem na jednym e-sklepie w cenie około 22 zł brutto/kg.

2 godziny temu, Wiesi0 napisał:

Chyba zrobię parę prób i się przekonam.Nit się nie myli i się okaże.

Zrób. Warto. Też myślałem, że chociaż przy drodze wojewódzkiej będzie sporo a okazało się, że bardzo mało.

Opublikowano

Jak w ciągu kilkunastu dni po siewie nie będzie większych przymrozków ;) Życica szybko Ci skiełkuje, z kupkówką jest gorzej, bo długo kiełkuje, stąd niezbyt nadaje się do podsiewu. Chyba, że rzeczywiście są spore luki i stare rośliny jej nie zasłonią...

Opublikowano

Samosiewy kupkówki z nasion okruszonych z beli. W rzeczywistości wygląda jak szczota. 

29e1e1c52504ecfamed.jpg

Opublikowano

No ale to coś więcej byś powiedział, bo nie wiemy czy w oborze przez zimę wyrosło czy jak ;) Doszła wiadomość? daj znać szybciej z tymi nasionami z Mesu tj Subito głównie, bo może zbraknąć.

Opublikowano

Tak doszła. Miałem rano zmierzyć dziakę na geoportalu, ale komputer złapał zwichę i nic nie zrobiłem. Będę musiał okroić zamowienie o 1-3 worki. Wrócę do domu to dam znać na pewno. Co do trawy to miałem kilka bel przesuszonej i przerośniętek kupkówki. Zbelowałem na sucho to co nie nadawało się już na pryzmę sianokiszonki. Wystawiłem tę belę krowom do zjedzenia to większość zjadły a co się okruszyło to się zasiało. Kupkówka duńska z dlf. Plenna. 😂

Opublikowano
15 godzin temu, ASZv3 napisał:

Lucerna to kwestia w takich przypadkach struktury gleby, podeszwy / podglebia. No i odczyn oczywiście.

BG-11 - ogarniając dobrze to optymalnie 35kg/ha. Bardzo dobrze można jeszcze ciut zejść. Średnio i gorzej to warto dać pod 40 ;)

Cenowo widziałem na jednym e-sklepie w cenie około 22 zł brutto/kg.

Warto zorientować się w innych sklepach, gdyż zazwyczaj te najbardziej reklamowane mają najdrożej. Ja kupiłem BG-8 za 262, BG-7 oraz BG-11 po 300 (wszystko worki 15 kg). Proszę porównać ceny z tym e-sklepem i wtedy zobaczycie, że nie wszystko złoto co się świeci.

Opublikowano

Kupiłeś dobre mieszanki, więc po co kupkówka solo ;) Swoją drogą szkoda, że mi nie odpisałeś ale chyba nick zobowiązuje ;)

A teraz koniec uszczypliwości...

Na bardzo słabej i mocno podatne na suszę chcesz siać tą kupkówkę?

Opublikowano
16 minut temu, mx_racer napisał:

Siał ktoś mieszanki traw z Osevy? Jak się sprawdzają. Zakupiłem na ten rok Oseva PL-5 i jestem ciekaw opini

Jaka cena i jakie odmiany dali w tym, czy nie piszą?

Opublikowano

Jak wyglądają wasze trawy obecnie? U mnie jakoś nawet odcienie zielonego nie widać tylko takie białe (uschnięte) wszystko. Strach trochę myśleć że to może uschło całkiem bo raczej nie wymarzło bo nie było też tak zimno....

Opublikowano

Wejdz na strone Osevy i tam będziesz miał te mieszanki na ofercie mam te same dużo ich tam nie ma chyba z 8. Ceny tych wieloletnich od 165 do 177zł brutto za 10kg, PL-12 tylko droższa 205zł.

Opublikowano (edytowane)

Na stronie odmian nie piszą, myślałem że może na etykietach napisali odmiany.

14 minut temu, Xawier napisał:

Jak wyglądają wasze trawy obecnie? U mnie jakoś nawet odcienie zielonego nie widać tylko takie białe (uschnięte) wszystko. Strach trochę myśleć że to może uschło całkiem bo raczej nie wymarzło bo nie było też tak zimno....

Jak masz spory udział kupkówki w mieszance to normalne że biało, chyba że nie, to już gorzej wtedy.

Edytowane przez koks
Opublikowano
16 minut temu, koks napisał:

Jaka cena i jakie odmiany dali w tym, czy nie piszą?

U mnie Somsiad wprowadza do oferty. Ciekawa jest zwłaszcza "zalewowa". Jakościowo dobre odmiany.

21 minut temu, Xawier napisał:

Pogoda się musi ogarnąć i wtedy można zerkać konkretnie.

U nas tak świruje w najbliższe 3 dni...

No ale to jeszcze nie tragedia, tylko ten wiatr mocny będzie jutro...

Screenshot_2.png