Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Jeżeli odwróce opony w ciągniku z przednim napęden(opony w jodełke)to czy zwiększy się uciąg, będzie się mniej kopał?a jak będzie się zachowywał na asfalcie? opony nie będą się szybciej zdzierały?pozdrawiam.

Opublikowano

obrocone opony nie maja tendencji do samooczyszczania sie, w wilgotnych warunkach dosc drastycznie spada uciag takiego kola (wstecz rosnie naturalnie), na suchym tez bedzie gorzej ciagnal, ale tylko minimalnie. chodzi o zageszczenie miekkiego podloza pod soba, no i troche gorzej to wypada.

ma to sens tylko i wylacznie gdy ciagnik wiecej/duzo pracuje w transporcie, raz, ze poprawia sie stabilnosc podczas hamowania, dwa ze znacznie mniej sie zuzywaja z uwagi na to, ze przy natarciu mamy 2 razy wieksza powierzchnie, wiec musi dluzej potrzymac :)

z wlasnego doswiadczenia wiem, ze po obroceniu opon z przodu, zuzywaja sie one wtedy rownomiernie z tylem, podczas gdy normalne zuzyja sie szybciej, bo musza sie krecic wiecej razy niz tylne, z reszta nie tylko z tego powodu, ale glownie.

http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?app=gallery&module=images&section=viewimage&img=20553 ten ciagnik robil przez kilka zim 200 km tygodniowo w transporcie.

Opublikowano

W szkole mi kiedys tam mowil gosciu od techniki rolniczej ze obracanie opon najlepiej skukuje na glebach bardzo lekkich poniewaz wtedy gleba zostaje tak jakby troche zageszczona przez bierznik w oponie i traktor tak sie nie zapada... Nie wiem ile jest w tym prawdy.

Opublikowano

kurna kiedys nie zdzierżę czytania takich glupot i skonczy sie to monitorem za oknem.

@S-Piotr czytales poprzednie posty w tym temacie, w tym np. moj?

jakby nie bylo znaczenia to by w ogole sie w jodelke nie bawili, tylko zrobili wystepy pod katem prostym jak ostrogi na gasiennicy i spokoj.

Opublikowano

W szkole mi kiedys tam mowil gosciu od techniki rolniczej ze obracanie opon najlepiej skukuje na glebach bardzo lekkich poniewaz wtedy gleba zostaje tak jakby troche zageszczona przez bierznik w oponie i traktor tak sie nie zapada... Nie wiem ile jest w tym prawdy.

w instrukcji obsługi ciapka coś o tym też było

kiedyś znajomy pomylił się i założył odwrotnie oponę w 3p no to z ciekawości obrucił 2gą i co się okazało "d*pa" ciągnik praktycznie nie miał uciągu ale za to do tyłu szedł jak bestia

Opublikowano

@brzozak2 kolego bardzo się tym przejmujesz wyluzuj bo się zapalisz.A ja napisze jeszcze raz po obróceniu przednich opon (patrz fotka)nie zauważyłem jakichkolwiek problemów w prowadzeniu ciągnika w różnych warunkach terenowych.

Opublikowano

no i co z tego ze zapodasz? czy ja pisalem gdzies, ze przy obroconych oponach nie da sie jezdzic, ze robia okop przed ciagniekm. wiadomo, ze zalozysz plug i pociagniesz, co niby mamy zobaczyc na tym filmie i w jaki sposob zauwazyc roznice w porownaniu do prawidlowo zalozonych?

Opublikowano

A co pijesz, z chęcią postawie :blink: na wiosnę zapodam filmik z orki na tych laczkach.Tak więc aby do wiosny. :huh:

Tylne opony sobie przekręć i zobaczysz jak będzie szedł :lol:

Opublikowano

jak odwrucisz opony to oczywiste że będą się szybciej ździerać bo masz odwrotnie protektor wtedy. My odwracamy opony gdy sa już zdarte i wtedy jeszcze jeden sezon na nich można pośmigać

Opublikowano

nie czytasz postow czy jak?? :blink: oczywiscie ze na odwroconych sie wolniej zdzieraja, ale za to maja slabszy "uciag". przeczytaj pierwszy post kolegi @brzozaka to nie bedziesz glupot pisal :huh:

Opublikowano

Czy ja się musze zgadzać z tym co powiedział kolega @brzozaka. Jak masz normalnie założone opony to się mniej ździerają niż założone odwrotnie i nie piszcie głupot

Opublikowano

pomysl sobie w ten sposob.

krecisz kierownica stojac w miejscu i co widzisz czarny slad na asfalcie, robiac to w ruchu nie zauwazasz takiego, albo tylko minimalny. to wskazuje na to, ze opona jest dosc diametralnie zuzywana.

dokladnie taka sama sytuacja ma miejsce gdy opona toczac sie natrafia na asfalt, jest ona po nim przesuwana i w tym momencie dochodzi do najwiekszego zuzycia, reszte drogi pokonuje juz lagodnie. teraz jesli masz opone zalozona normalnie to scierasz srodek opony, jest to dosc waski punkt, ktory przenosi duze naciski jednostkowe. odwracajac opone trafia ona w tym momencie, na 2 waskie klocki, ktore wytrzymaja dluzej niz jeden taki sam waski klocek.

to tylko moja teoria, ale faktem jest ze poruszajac sie nawet po suchym asfalcie jezdzimy w permanentnym poślizgu, a on odpowiada za zuzycie opony najbardziej. pewnie sa jeszcze inne teorie wynikajace z uksztaltowania bieznika, ale do nich jeszcze nie doszedlem. moje doswiadczenia potwierdzaja teorie obroconych kol i wolniejszego zuzycia, jak masz inne to je przedstaw tylko poprzyj jakimiś argumentami, nie krzykiem.

Opublikowano

Jest tak faktycznie jak pisze brzozak2 i nie są to żadne czary :blink: . To że nie pasuje komuś do jego przekonań nie oznacza, że tak nie jest. Swoją drogą na asfalt przydałby się międzyosiowy mechanizm różnicowy.