Skocz do zawartości

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miej poprostu to w du. nigdy niesłyszałem żeby patrzyli naczym jest pryzma z kiszonki płyta gnojowa na obornik nie jest obowiązkowa a co dopiero folia pod pryzmą

Opublikowano

ok jeszcze jedno bo dotychczas skarmiałem kiszonkę z kuku + srut i na pryzmie mi ładnie znikało ale chce to poprawić i dawać kuku+motylkowe+sruta bo z np. lucerna powinny lepiej rosnąć. Jak długo macie otwarte kiszonki?? Przykrywacie je zawsze gdy skończycie wybierać? zimą mniejszy problem z psuciem ale latem to różnie bywa....

 

Z góry dzięki za odp. :)

Opublikowano

siejąc hektar kuku ile pasowalo by mieć bydla, aby ta kiszonka nie psuła sie przez zbyt wolne wybieranie? oczywiscie przyjmijmy tu jakis średni plon

Opublikowano

tak pytam bo mam teraz 7 sztuk opasów i chyba za wolno mi schodzi ta kiszonka, bo pojawia sie pleśń w zime tego nie bylo to wnioskuje, że od ciepła sie psuje. moglem też zrobić węższą pryzme pewnie byloby lepiej

Opublikowano (edytowane)

robilem kiszonke pierwszy raz, wiec tez pewny nie jestem czy to od tego, że za wolno sie wybiera czy może złe ubicie, ale to drugie byl odrzucil właśnie z tego wzgledu, że wczesniej bylo ok. byczki mają ok 200-250 i maja do oporu raczej kiszonki

 

chociaż byłem teraz po kiszonke i zauważyłem, że ta pleśń tylko z jednej strony sie pokazuje, więc to może i nie od temperatury, bo tak to na całej szerokości chyba by bylo

Edytowane przez jaro86
Opublikowano

Sól (NaCl chlorek sodu) jest odpowiedzialna za zredukowanie bakterii wywołujących niepożądane działanie jakim jest pleśnienie. Chodzi tu głownie o kwas octowy, masłowy oraz drożdże. Sód jest również substratem w preparatach wytwarzanych do zakiszania kiszonek. Ach ten pospolicie używany Benzoesan sodu. ;]

  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Witam.Może gdzieś już padło to pytanie ale nie znalazłem go wiec zapytam tutaj a mianowicie chodzi mi o czas robienia pryzmy z 5ha.Ile dni może być otwarta dodam,że posiadam sieczkarnię jednorzędową pottinger mex 2 i sieczka(2 przyczepy)jest dowożona na pryzme co 1-2godz.(ze względu na odległośc).A tak na marginesie słyszał może ktoś o kiszeniu kukurydzy w silosach?

Edytowane przez Damix
Opublikowano

Może i trywialne pytanie ale czy ktoś z Was sie z tym kiedyś spotkał ? Chodzi mi o taką sprawę : macie np pryzmę zrobioną z kukurydzy i np po kilku miesiącach (mało prawdopodobne) chcielibyście przenieść tą pryzmę w inne miejsce np zabierają Wam ziemię pod budowę drugi. Czy taka przeniesiona kiszonka będzie coś warta czy się nie zepsuje po przeniesieniu i zakiszeniu ? Zawsze to dopływa tlenu ....

Opublikowano

Może jakby to naprawdę bardzo ubić, może było by dobre. Ale wydaje mi się, że jednak nic z tego. Dlatego, że dla przykładu, weźmy np. słoik z ogórkami kiszonymi. Dopóki się nie otworzy, może stać rok, a po otwarciu trzeba szybko spożyć. Dużo jest tej kiszonki?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v