Skocz do zawartości

Ursus 3512 i przedni tuz

Gość Profil usunięty

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jak myślicie czy wytrzyma przednia oś jakby założyć do u3512 przedni tuz i czy nie wpłynęło by do dużo na układ kierowniczy.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jak narazie ciężko powiedzieć na jaka konstrukcje, ale chyba zrobie na dwa siłowniki i jakąś wytrzymałą rame.

Opublikowano

Ja też myślałem nad zrobieniem TUZ-a do mojego 3512, tylko przydało by się wspomaganie kierownicy i większe opony bo prawie tona na samym przodzie to jest sporo jak na taki ciągnik.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

bez wspomagania jeszcze by było ale szersze opony to by już musiały być.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Do czego ma służyć ten TUZ? Jeśli do odśnieżania to bym sobie odpuścił, spychacza z 3512 nie zrobisz. Chcesz zaczepiać jakieś maszyny?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

do od snieżania nie, chciałbym zaczepiać do tego maszyny

Opublikowano

To lekki ciagnik dużego sniegu nim nie odepchniesz raczej tak w formie zabawy. Do 10 cm lekkiego sniegu przy plugu skręconym na bok powinien dac rady. W każdym razie ciagnik napewno tow ytrzyma. Nie lepiej dołozyc i kupic tura bedzie bardziej uniwersalny.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

tur to wydatek około 8tys a tuza sobie zrobie za 1tys

Gość Profil usunięty
Opublikowano

tylko ze ja tuza nie będę używał do pługa, bo mam w c330 na tylnym podnośniku. chciałem założyć do 3512 tuz żeby służył on mi bardziej do transportu, bo pola ma daleko od siebie położone a tak to by się zapięło za jednym razem dwie maszyny, np siewnik i z przodu jakąś pake ze zbożem. :rolleyes:

Opublikowano

no to juz lepszy pomysł jakies lekkie maszyny typu brony czy skrzynka ze zbożem tak. dał bym tylko jakieś wzmocnienie od tuza do skrzyni biegów tam gdzie przykręca się mocowania tura cos na kształt ramy miałem kiedyś mf 255 przy którym bylo cos na kształt widłaka z przodu i był niestety spawany pękł gosciowi blok misa.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Tura zrobie do c330 bo u3512 to był by niefunkcjonalny jak na moje warunki. Też myślałem zeby dać do skrzyni ramę zawsze to coś odciąży silnik.

Opublikowano

U mnie blok i misa byla wymieniona dodatkowo mial takie wstawki dospawane do tegometalu gdzie jest saczep i łączące sięz blokiem czy coś tak juz nie pamiętam. najlepiej daj boki z grubeko płaskownika stalowego tylko pożądnego tak z 1 cm jak gdzies znajdziesz. Przy uderzeniu pługiem przy odśniezaniu czy podskakujących na wybojach maszyn na tuzie napewno pomoże.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A nie wiecie ile moze kosztować siłownik do tuza?

Opublikowano

jak chcesz tanio szukaj na allegro tansze będą jednostronnego działania w sumie to tuza dwóstronne nie sa potrzebne chyba że chcesz miec docisk ale traktor za lekki. No i nie wiem jak chcesz zamontowac jeśli pod spodem musza byc takie które rozpychaja jesli na górze jak to przeważnie jest w przednich tuzach musza byc ściągające.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

2 tony na 3512 to o wiele za dużo jak dla mnie wystarczy 1 tona