Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdy sprzedajemy tuczniki na wagę żywą sprawa jest prosta-cena/kg *0.97(tzw "skidka" 3 %)

Sprawa się komplikuje przy rozliczaniu się na poubojową- wg jakich wzorów zakłady wyznaczają kwotę do zapłaty za tucznika? Ile złotówek można zyskać przy sprzedaży na poubojową względem żywej?

Opublikowano

A to zależy kolego jakie masz mięsne świnki wiec tak średnio musisz liczyć + - 80 % wybicie Z TUCZNIKA 100KG czyli wychodzi 80 kg mięsa # 4,60zł/kg (klasa e na dziś)=368zł jeżeli tą świnie sprzedaż na żywo =97kg#3,30 =320zł różnica na 1 szt 48zł teraz wszystko zależy jak się wybijają i jaka mięsność!!! Ze swojego doświadczenia wiem ze na wybicie jestem zawsze te 40 zł do przodu czasami to cały zysk hodowcy więc polecam spróbować :)

Opublikowano

Widocznie rolnicy w waszych stronach bardziej napychają świnkom kiszki przed sprzedażą więc masarnie się bronią :) ;p

 

..ale rozmawiajmy o wbc, bo trzeba będzie zmienić nazwę tematu ;P

Opublikowano

Teoretycznie na wbc powinniśmy mieć chyba więcej skoro pośrednicy płacą x/kg i jeszcze opłaca im się wynająć gdzieś plac, zawieźć kabany do ubojni , zapłacić podatki itd..

 

Czy ktoś może zrobić jakąś mała symulacje dla tucznika o masie 115 kg i mięsności 54% (wydaje mi się średnią, do osiągnięcia bez większych problemów)?

Opublikowano

Czyli wybojowość to stosunek masy wytrzewionej tuszy do masy tucznika bezpośrednio przed ubojem?

 

Często zdarza się wam być "oszukanym" na poubojowej przez ubojnie? Bo w końcu nie można chyba skontrolować czy dobrze ważą? Na dobrą sprawę, to można mieć nawet zważone nie swoje sztuki...:) ?

Opublikowano

Wybojawość to stosunek tuszy (dwóch półtuszy) do wagi żywej, jeśli w praktyce waży się przed ubojem to waży się w trakcie lub przed załadunkiem. Przyjmuje się że dobrze żywione tuczniki mają 78-82%, jest kilka dodatkowych czynników tak jak pisał jarki czy to co pisałem w innym temacie, czy potrąca się na obżarcie do obliczeń czy nie. Natomiast przy świnka żywionych ziemniakach itp może ponoć spaść nawet poniżej 70%.

Z resztą ten parametr jest w sumie tylko teorią przy WBC. W praktyce jeśli jakaś rzeźnia to podaje to wynika to ze wzoru a nie ze stanu faktycznego a podstawą jest waga tuszy reszta jest kwestią wyniku (przetworzenia wagi tuszy)

 

Ja uważam że co do wagi tuszy jeśli zdarzyłby się jakieś nieprawidłowości czy oszustwa to są pojedyncze przypadki. Tusza jest po prostu oznaczona i wisi jakiś czas po uboju w chłodni wagę zawszę można sprawdzić a tusza cały czas wisi na haku i jest dowodem (wiadomo że podczas chłodzenia traci trochę na wadze ale są na to wzory i idzie to wyliczyć.

 

Jednak co do badania mięsności mam osobiście wiele zastrzeżeń. Mięsność bada zawsze pracownik rzeźnie i jak coś robi to wie kto jest pracodawcą. Wątpliwości mam tylko dla tego że, jak świń brakuje to wszystko jest ok, ale jak świń jest dosyć to w niektórych zakładach średnia mięsność potrafi spaść nawet o 4-5%. Po prostu uważam że istnieje możliwość manipulacji i niektóre zakłady z takiej możliwości częściej czy rzadziej, ale korzystają.

Uważam że jak ktoś ma dobrą mięsność to traci sprzedając na żywą wagę, na chyba że odstawia do lokalnej ubojni a rzeźnik znając dostawcę w odpowiedni sposób to premiuje.

 

Jeszcze jedna sprawa czyli waga sprzedawanego tucznika standard tuszy na WBC to 65-115kg czyli 85-145kg wagi w chwili odstawy (przed potrąceniem na obżarcie), czyli można odstawiać cięższe świniaki. Wiadomo że z wagą mięsność spada, ale przy wysokiej cenie tucznika i tak by się to opłaciło.

Opublikowano

Tak tak jak sprzedawałem na żywą to lokalna dawała mi około 30 groszy więcej od spędowej, ale i tak wole na wbc bo jakie są taka cena a nie wieczny lament

Opublikowano

Najlepiej 110-120 kg są zakłady które dodastkowo premiują ten przedział wagowy w klasie E i zużycie paszy na kg jest najbardziej optymalne

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez Neveragain
      Macie jakies sposoby na ograniczenie wypadania odbytów u warchlaków 30-60 kg? 
      Czasami zdarza się u kilku sztuk z dostawy a czasem u kilkudziesięciu. 
      Jak sobie z tym radzicie? 
    • Przez MichałMalec
      Jaką paszą najlepiej karmić trzodę i zaoszczędzić kasy mam około 60 sztuk 
    • Przez Mateusz100
      Witam w lipcu tego roku był program o nazwie bioasekuracja czy cos takiego dla rolników produkujących trzodę chlewną i miała być to jakaś refundacja do 100% czyli rolnik mógł kupić za np. 10 tyś zł jakieś urządzenia przedmioty potrzebne do tej bioasekuracji a oni powinni oddac dokładnie tą samną kwotę 100%. Ja wziąłem trochę sprzętu odzieży na kilka tyś zł dziś dopieru po tylu miesiącach przyszło pismo z agencji przed samymi świętami i podali tam kwotę brutto jaka mi zwróca i ze to jest 100 % a wyszło na to ze dobre 5 tyś zł poszło gdzieś w las bo o tyle mniej dostanę zwrotu więc sie pytam gdzie jest to 5 tyś zł kto je wziął i na co poszło? Miał ktoś z was taki sam przypadek ? Ileż można pozwalać na takie akcje jak był program na zwrot 100 % to rolnik musi dostac wszystko a nie jakieś oszustwa faktury agencja dostała wszystko było i jest... Najlepsze jest to że na jakieś zastrzeżenia i odwołania mam czas 7 dni dziś przyszło pismo tydzień mija w poniedziałek  teraz świeta agencje pewnie zamknięte i jak tu cos zgłaszać odwoływać sie ? po prostu żarty i tyle rolnik całe życie na innych robić musi i jeszcze batem dostanie na koniec... Ma ktoś podobny problem ze nie zwrócili całej kwoty komuś? Proszę pisać śmiało i sie dzielic informacjami. 
    • Przez dicloduo
      Witam, czy są tu rolnicy hodowcy świń?
      Jak są niech napiszą czy otrzymali zwrot za zakup środków bioasekuracyjnych. Płatność miała być w formie krajowej deminimis?
    • Przez ŻakowskiSławomir
      Witam, w związku z przepisaniem na mnie siedziby stada weterynaria wymaga by sporządzić ,,spis,, tzn żywienie ile kg czego przypada na 1 sztukę tucznika np i bydła, robił ktoś coś takiego? ma jakieś dane orientacyjne? ile czego zawiera opcjonalna mieszanka paszowa dla 1 byka/ 1 tucznika? na dobę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v