Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jeżeli wierzyć prospektom to Zetor podaje moc zarówno w DIN jak i w ISO 14396, a różnica KM miedzy normami wynosi 8 KM. Jeżeli ktoś nie wierzy mogę wrzucić skan prospektu i będzie załatwione.

Opublikowano (edytowane)

Wstaw tutaj http://www.xtremeshack.com/index.php a potem skopiuj na forum ostatni link :)

Na głównej stronie Zetora zetor.com jest podane jako Homologated power 2000/25 http://www.zetor.com/zetor-proxima

U skandynawskiego dilera zaś jest podane w dwóch normach ECE R24 i drugiej niepodanej ale zgadza się z tą co wyżej :Dhttp://www.hcpeterse...ekniskedata.pdf

A u szwabów ECE R24 i ISO 14396 http://www.zetor.de/produkt-proxima-pro.html

Edytowane przez adikpl1
Opublikowano (edytowane)

oki chyba poszło, proszę dla niedowiarków: http://www.xtremeshack.com/scheda/83661_ccf20110305-00000.jpg.html

z tego co widzę zetor zawsze podaje moc w dwóch normach zmienia się tylko różnica KM. Jak dla mnie zawsze wydaje mi sie miarodajna norma ta która pokazuje mniej KM.

Zastanawiam się dlaczego inni producenci ciągników nie podają w dwóch normach mocy, albo w ogóle nie podają w jakiej normie jest podana moc????

Edytowane przez krist4321
Opublikowano

Ja jestem ciekaw według jakich norm moc swoich ciągników podaje NH

W temacie NH 5070 czy Ursus 8024 MIDO? moderator pisze że w ostatnich testach serii 4xxx w TAPie

przykładowy ciągnik który według producenta czyli NH ma 78 KM w testach wychodzi ze ma 58 KM

Opublikowano

To przeczytaj sobie udźwigi podnośnika jakie NH podaje w parametrach to się uśmiejesz

Np NH T6020 podają udźwig prawie 6 ton a ciągnik waży 4740 kg więc on się zes** ;[ a tyle nie podniesie

Jak się wczytasz to się dopiero doczytasz że to jest udźwig w zakresie pierwszych 10 cm :lol: a w całym zakresie to on dźwiga 3,5 tony, wynik jak dla mnie beznadziejny dla ciągnika o mocy 110 KM to Ursus 8024 o tej samej mocy ma 4,5 tony udźwigu

Ursus 6824 jest o 20 KM słabszy od tego NH a ma od niego większy udźwig :D

Opublikowano

nie orientuje się do końca na ten temat ale jest tam napisane w jakiej odległości o cięgieł dolnych jest ten udźwig?? Bo może być podobny zgryz jak przypadku mocy podawanej w rożnych normach. Ogólnie kupując nowy ciągnik trzeba na wszystko zwracać uwagę bo co się wydaje tanie na pierwszy rzut oka może być dużo droższe później.

Po prostu niektórzy producenci ciągników podają swoje dane z kosmosu i trzeba je brać trochę prze palce. Uważam New Hollanda za dobrego producenta ciągników ale niektóre dane naprawdę zawyżają i trzeba się dobrze naszukać, żeby się dowiedzieć jak faktycznie jest bo przecież wszystko wychodzi później na naszych polach.

Opublikowano

Chodzi o udźwig na końcach cięgieł

Masz rację to nie sztuka kupić tani ciągnik nawet z wieloma bajerami ale sztuka jest kupić taki który będzie tani w eksploatacji czyli oszczędny silnik, tanie części, możliwość samodzielnej naprawy bo serwis strasznie zdziera itd...

Opublikowano

NHT5070 wg normy ISO ma 113 KM.udzwig na końcówkach kulowych przy poziomo położonych cięgłach-5740.T5060 ma taki sam.i co w tym złego ze taki maja a ich masa jest mniejsza?skoro maja po dwa silowniki wspomagające to moga dzwigać.i napewno lżej będa miały dzwignąc lżejsza maszyne niż taki co ma udzwig np.4800(nhT5040)i pompa dłużej potrzyma.a poza tym zawsze można przód dociązyć.

Opublikowano (edytowane)

A to kolego że on nie da rady tyle podnieść bo dęba stanie jak będzie zbyt lekki, poczytaj sobie dalej i zobaczysz że po chwili wycofują się z tego udźwigu i mówią ze one mają tyle tylko w zakresie pierwszych 10 cm a w całym zakresie to już prawie połowę mniej podnoszą, taki chwyt marketingowy a dla mnie wprowadzanie klienta w błąd :/

Edytowane przez kedziorek
Opublikowano

Miałem podobny dylemat tylko że u mnie była Proxima 95 plus lub Forterra 95 ale ogólnie diler, który jest też moim znajomym doradził mi forterre. Twierdziła, że powerka to nowość i nie wiadomo jak to się będzie sprawować. Druga strona to do czego będziesz używał ciągnika???

Opublikowano (edytowane)

ciagnik ma byc uniwersalny

bedzie pracowal z ibisem xl 3+1,aresem lp+poznaniak 2,7m,agregatem 4,2(lepsza forterra)

rozsiewacz,tur(w przyszlosci GRIMME) tutaj lepiej by sie spisywala proxima

Edytowane przez przemol87
Opublikowano

Wydaje mi się, że powerka jest do dobra do tura. Resztę pracy wykonasz również forterrą. Z tego co widzę w cenniku to różnica sięga 10 tys zł wiec jest się nad czym zastanawiać. Ogólnie forterra to ciągnik do ciężkiej pracy.

a tak nawiasem mówiąc to chyba nie ma proximy power 115??????

Opublikowano

A przepraszam faktycznie jest,mój błąd. Ja tylko powtarzam słowa znajomego który sprzedaje i pracuje w serwisie Zetora. Porównywałem oba ciągniki i mój wybór padł na forterre mam nadzieje ze nie będę żałował.

Opublikowano (edytowane)

jeszcze go nawet nie kupiłem tylko zadatkowałem i czeka na mnie u dilera. W Kaliszu nie opłaca się kupować ciągnika bo maja takie ceny, że szok poszukaj coś u dilera którego masz najbliżej. Ja utargowałem upust rzędu 10-11 % od ceny katalogowej, a w Kaliszu nawet połowy z tego nie chcieli dać.

Edytowane przez krist4321