Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja Kolego brał bym skrętny sam posiadam dwa opryskiwacze o takich zaczepach dla mnie bajka wsumie niewiem jak zachowuje sie zaczep sztywny bo nie miałem stycznosci z tym zaczepem ale podejrzewam ze skretny o niebo lepsze takie jest moje zdanie B)

Opublikowano

skretny jest duzo lepszy ale takim opryskiwaczem trzeba madrze jezdzic. kolega kupil pilmeta z takim dyszlem zjezdzal z głównej drogi na pole i mu sie opryskiwacz... wywrocil:(

Opublikowano

My mamy starszego pilmeta 2518, na skrętnym zaczepie - jest to konieczność u nas przy ziemniakach bo inaczej ciężko w rzędy wjechać. Ale jak ktoś ma tylko zboże do pryskania to nie potrzeba mu skrętnego. Poza tym w skrętnym co pewien czas trzeba wymienić tuleje, pamiętać o smarowaniu, a my już nawet tą połówkę zaczepu wymienialiśmy co idzie do ciągnika.

Opublikowano

Jeżeli belka powyżej 18m to tylko sztywny zaczep, jak skrętny to tylko hydraulicznie sterowany. Mechaniczny (bawole rogi) to tylko przy 18 m i poniżej.

Opublikowano

Mam Krukowiaka ze skrętnym zaczepem i nie ma co czarowac jest to spore udogodnienie poniewaz nie dosc ze opryskiwacz podąża sladami ciagnika to na uwrociach nie zachodzi konieczniśc wyłanczania WOM-u.Stabilizacje przerobiłem na hydrauliczna ponieważ ta zwykła to jedynie nadaje sie na pola proste bez ukosów i wielkich skłonów,belka też oczywiście podnoszona chydraulicznie.Na reszte nie narzekam w każdej maszynie sa plusy i minusy wiec wybór najlepszej nie jest taki prosty zwłaszcza ze nie sa to tanie maszyny.

Opublikowano

witam koledzy , mam taka prosbe do was, posiadam pileta 1618 z zaczepem przegubowym ale na belce, nie na tym zaczepie w ksztalcie litery "V" i pompa jest na ramie opryskiwacza nie na tym zaczepie, i chodzi o to ze chcialem zrobic ten zaczep , a potrzebuje do tego wzorca , u mnie nikt w okolicy niema tego modelu,i jak by ktos kto ma ten model ramy co pilmet 1618 zmierzy i podal mi wymiar odlegosci od osi przegubu do osi ciegien ciagnika ><I i dlugosc wraz z gruboscia tych ramion V (chyba sa to ceowniki)bardzo byl bym wdzieczny za pomoc. pozdrawiam

Opublikowano

niemam takiego opryskiwacza ale wydaje mi się że długość musi być równa, od osi opryskiwacza do skrętu i od skrętu do przedniej osi ciągnika

Opublikowano

niestety ale to z ta odlegloscia do przedniej osi ciagnika top nie jest ta bo ta odleglosc juz jest wieksza niz od osi opryskiwacza do osi skretu, a trzeba jeszcze odstawic ciagnik od osi skretu przegubu, a znowu zeby wyrownac odleglosc od osi oprysk.. do osi skretu , z odlegloscia od osi skretu do tylnej osi ciagnika to wychodzi az 80 cm.. troche duzo mi sie wydaje ale musze to sprawdzic ,, bo jednak takie rozwiazanie jest najlogiczniejsze,ale jak by ktos mial ten model opryski 1618 to byl bym wdzieczny za podpowiedz tych wymiarow.. pozdr

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W naszym gosp. jest opryskiwacz z zaczepem skrętny/łamany mocowanym na podnośniku. Szczerze przy belce 21m jest to mówiąc krótko nie wypał. Beż możliwości zablokowania ramion podnośnika na sztywno nie można zminimalizować bujania. Jeżeli punkt obrotu jest znacząco odsunięty od ciągnika, to wszelkie bujania kierownicą, a nawet przechylenia ciągnika są natychmiastowo przenoszone na belkę.

Opublikowano

to jest racja,napewno wtedy kazdy lekki roch kierow.. bedzie przenoszolny na belke,(wtedy na uwqrociach bedzie sie powoli nawracac) i w jakims tam stopniu wlasnie dlatego chce zeby przerobic ten zaczep zeby pompa byla na sztywno z ciagnikiem zeby walek i pompa nie dostawal obciazen na uwrociach, a druga sprawa to kopiowanie sladow ciagnika, na tej belce co mam teraz to oprys. robi trzeci slad, a macie moze pilmeta 1200 lub 1600? z tych nowszych..albo inaczaj mial bym prosbe ,, jak bys mogl sprawdzic czy w twoim opry,, odleglosc od osi opryskiwacza do punktu "skrecania"przegubu wynosi 195cm..? bo tyle jest u mnie jak by u ciebie bylo podobnie, to mogl bym zrobic podobnie,,

Opublikowano

@Bobek wystarczy zamontować hamulec skrętu i znacząco wyeliminuje te problemy ;). Choć fakt zaczep skrętny sztywny to ogólnie niewypał zwłaszcza pow. 15 m szerokośc roboczej.

Opublikowano

@Bobek wystarczy zamontować hamulec skrętu i znacząco wyeliminuje te problemy wink.gif. Choć fakt zaczep skrętny sztywny to ogólnie niewypał zwłaszcza pow. 15 m szerokośc roboczej.

Witam

Aby mechaniczny skętny dyszel zachodził idealnie, konieczne jest, aby odległości tylna oś ciągnika - punkt obrotu jak i punkt obrotu - oś opryskiwacza były sobie równe. Ja w swoim starym Amazone miałem regulowane długości "rogów", co pozwalało na dokładne dobranie odpowiedniej długości.

Jeżeli nie ma regulacji, to przy jednym ciągniku działa to lepiej a innym gorzej.

Ten układ ma głównie dwie wady:

- możliwość rozbujania się na boki przy wysokiej prędkości na drodze (zwłaszcza przy lekkim ciągniku)

- efekt pchania na pracy na zboczach - bardzo niebezpieczny - osobiście mało co 2 razy bym zestawu nie połorzył

Pracując od zeszłej jesieni na sztywnym dyszlu widać, że straty poprzez ugniatanie są większe, lecz dla mnie ważniejsze było bezpieczeństwo.

Opublikowano

Odgrzewam kotleta . Chcę kupić używkę zachodnią 21m ok. 3 tyś. litrów i chodzi mi po głowie skrętny dyszel , poczytałem troczę o wadach "bawolich rogów" , są jeszcze dyszle łamane siłownikiem , na jakiej zasadzie to działa? ( mówimy o rozwiązaniach z lat 90) , na jakiejś fotografi widziałem siłownik podłączony bezpośrednio do szybkozłączy , czyżby sterowanie manualne ? Myślę też o opryskiwaczu z hamulcami pneumatycznymi , teren mam nieco pagórkowaty , a ciągać będzie Pronar 1025 na kołach 13,6 X 38 ( tył) i jeszcze może wiecie jak się pracuje z opryskiwaczem z dyszlem na górny zaczep. Prosze o porady użytkowników dużych opryskiwaczy .Pozdrawiam !

Opublikowano

Jeżeli masz pagórki, a opryskiwacz będzie miał belkę na równoległoboku to zapomnij o łamanym zaczepie dla własnego bezpieczeństwa. Co do zaczepów sterowanych hydraulicznie to są różne rozwiązania, jeśli podłączony bezpośrednio do ciągnika to może być manualnie sterowany albo elektronicznie (choć nie wiem, czy już wtedy stosowano takie rozwiązanie). Trafiają się nawet takie, w których kąt skrętu przenoszony jest mechanicznie na siłownik (tak jak w osiach skrętnych).

Co do hamulców to na tym akurat nie warto oszczędzać niezależnie od tego jaki ma się ciągnik i jakie pola.