Skocz do zawartości
Damianosek

Problem z cyklopem

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Damianosek    0

Witam wszystkich forumowiczów.Mam problem z cyklopem który bardzo powoli podnosi.Wymieniłem pompe na nową i dzielnik oleju i nic dalej to samo powoli podnosi,cały drży,łyżki powoli się zamykają i górny wysiengnik sie powoli wysówa,dodam że olej jest dobry i łapy i obrót chodzą szybko.Jak myślicie czego to jest wina ??? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin7795    0

u mnie jak powoli skręcał to uszczelnienia w siłownikach były do wymiany lub rozdzielacz bo jak mówisz że łapy i skręt dobrze pracuje to jeden rozdzielacz jest dobry a drugi może być uszkodzony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Darpol    16

Może być ten rozdzielacz trzy sekcyjny ale sprawdż najpierw dławiki po przeciwnej stronie od siedzenia.Znajdują się w takiej tulejce sześciokątnej może któryś jest niedrożny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

focus07    1

Jak zrobiłeś to co mówisz to wymień jeszcze filtr oleju,bo filtr musi być czysty i sprawdź jaki jest poziom oleju, bo jak jest mało to drży...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Darpol    16

po lewej stronie poniżej sworznia podnoszenia ramienia tak na tej trójkątnej wieży lecą dwie rurki i w nich powinna być wkręcona 8cm tuleja z sześciokąta na ok 30 klucz i w niej są dławiki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Damianosek    0

Kurcze jakos za bardzo nie kumam gdzie to jest,mugłbys Darpol wstawić jakies zdjecie gdzie to jest dokładnie.Był bym wdzięczny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebe1033    62

raczej po prawej :) z jednej strony masz siedzenie z a z drugiej nic i tam idą 2 przewody ale to są od obrotu

 

ktoś tu wspominał o filtrze on jest siatkowy to niewymienny

 

a ja mam odwrotny problem wymieniłem pompę a potem olej bo stary nie chciał pracować :) i mi właśnie chodzi dobrze podnoszenie i łamanie ramienia i chwytak, a łapy i obrót po rozgrzaniu już słabo :) a zawór też wymieniałem ten w pierwszej kostce przed zbiornikiem i ten w rozdzielaczu od łap/obrotu

Więc jak Masz z tymi zaworami ? podkręcane czy nie, niewiem jak tam jest z rozdzielaczem ramienia czy ma gdzieś schowany zawór czy tylko ten w pierwszej kostce jest

A może właśnie ten zawór jest uszkodzony bo on rozdziela ciśnienie na rozdzielacze łap/obrotu i ramienia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
coffey23    16

sprawdź filtr w zbiorniku oleju to podstawa i od niego zacznij jak go wyczyścisz to szukaj dalej jeśli bedzie dalej tak samo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gregory7    0

jak to się stało w niedługim czasie to sprawdź zawór(kierunkowy,priorytetów,anty pulsacyjny -są rożne nazwy) jest on przed rozdzielaczami na głównej rurce od pompy i ma za zadanie podawać określona ilość oleju na poszczególny rozdzielacz.to jest w cyklopie taka prostokątna puszka przy samych rozdzielaczach.w środku nic skomplikowanego jak nic nie pękło to naprawisz sam. jak jest rozdzielacz padnięty to szybko opuszcza... dławiki raczej nie chyba ze coś je przytkało.

jak miałem w cyklopie walnięty ten rozdzielacz(pękła sprężyna) to mi 60siątke zadusiło :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
prezesmax    1

mam ten sam problem co kolega i to jest tak że jak jest zimny to rozdzielacz ten 3 sekcyjny wogule nie działa a obrót i łapy są ok ale jak np wezmę na unoszenie łap i łapy są wciągnięte na maksa i aż ciągnik stęka i będę tak trzymał dalej i wcisnę którąś wajchę drugiego rozdzielacza to normalnie chodzi unosi otwiera i wszystko a wymieniałem właśnie ten zawór co rozdziela na rozdzielacze i jest to samo filtry są oko bo są nowe tylko dziwi mnie to że jak przyblokuje go tym tym rozdzielaczem dwu sekcyjnym to jest ok a tak to nie chce unosić a jak się rozgrzeje to jest ok a w lato jak było po 30 stopni to chodził bez problemu,. I co to może być ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Damianosek    0

Zawory mam nie podkręcane.Może jest wina rozdzielacza bo gdy podniose do góry i zgasze traktor ramie opuści w ciągu w ciągu 2 minut a łapy jak opuszecze to trzymaja całą zimę i nic nie opuszczą.Wydaje mi sie że to wina rozdzielacza tego który odpowiada za łyzke i te dwa siłowniki od ramion.

 

Takie małe pytanie w cyklopie jest jeden filtr tak ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gregory7    0

kolego prezes według mnie jest tak ten rozdzielacz co o nim mówiłem nawet nowy może nie działać,wymaga regulacji działa on na tej zasadzie za olej od papy idzie i uderza w taka rurkę,tulejkę z otworami która jest regulowana sprężyna(jest tam tez taki stożek malutki)jak ciagnik chodzi na małych obrotach np to ten rozdzielacz powinien puszczac wiekszośc oleju na rozdzielacz 2 sekcyjny od łap i obrotu(dlatego nazywa sie go priorytetów) a u ciebie widocznie jest ten zaworek w tym rozdzielaczu za bardzo wykrecony co powoduje ze jak olej jest gesty,zimny ma wieksze cisnienie i popycha ta tulejke w rozdzielaczu za daleko zamykając tym samym dopływ do rozdzielacza 3 sekcyjnego a jak ryszysz raczkami od rozzielacza 2 sekcyjnego to cisnienie lekko spada i otwiera do tamego dopływ -proste.wkrec 2 obroty zawór przy tym rozdzielaczu priorytetów powinno byc oki

kolego Damian jak w 2 min opadnie to jeszcze trochę pochodzi na pewno łapy z rozdzielaczami nie maja zbyt wiele wspólnego bo za trzymanie go na łapach przez cała zimę odpowiedzialna jest ta kostka przy zbiorniku oleju i ona jest tylko i wyłącznie za to odpowiedzialna. w cyklopie sa 2 filtry -wstępny przed pompą(w środku zbiornika) i powrotny dokładny zaraz za zbiornikiem ale wydaje mi się ze to nie wina filtrów.mam 2 cyklopy i w jednym brakowało filtra to dałem kawałek rurki w jego miejsce zakrzywiona do dołu tak ze cyklop chodzi na 15-20 litrach oleju jak ta lala

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darek1972    45

Miałem tak że wolno działały wszystkie siłowniki 3-sekcyjnego rozdzielacza i dopiero całkowite wyjęcie filtra ssawnego ze zbiornika go ożywiło. Czy to szkodliwe? Od 8 lat działa bez zarzutu na starej chyba 25 letniej pompie i czy lato czy zima rusza od razu choć nie obciążam go przez co najmiej 5 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
martinezo    16

Kurcze jakos za bardzo nie kumam gdzie to jest,mugłbys Darpol wstawić jakies zdjecie gdzie to jest dokładnie.Był bym wdzięczny

:)

 

dławik może znajdować się także pod pomostem operatora, tak jest przynajmniej u mnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gregory7    0

no właśnie Darek u ciebie ten dzielnik działał prawidłowo bo pompa podawała mała ilość oleju i ten zawór umożliwiał zasilanie tylko rozdzielacza 2 sekcyjnego a z filtrami to masz racje ten w zbiorniku nie jest aż tak potrzebny no chyba ze ktoś specjalnie wrzuca piach do zbiornika :)

Damian w zbiorniku powinien być jeszcze jeden zalany olejem także go nie widać dopiero jak odkręcisz pokrywę na zbiorniku to go zobaczysz czy nie oblepiony jakimś syfem.często jest tak ze robią w nim dziurę specjalnie żeby olej się tak nie grzał jak długo chodzi ładowacz ale to extrim sytuacje

a i Damian nic nie napisałeś o oleju a może masz go po prostu za mało i nie łapie minimum to wysokość rurki ssawnej + 5 cm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darek1972    45

Przypomniało mi się że jak siedział filtr to pieniło olej w zbiorniku bo pompa zasysała powietrze na tym grubym wężu na wlocie, po wyjęciu już nie, to może być wskazówka więc możesz sprawdzić jak popracuje dłuższą chwilę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Damianosek    0

U mnie jest wlane 40 litrów ojelju hudraulicznego w tamtym roku wlewałem.W zbiorniku olej sie pieni ale czy to napewno jest wina filtra ???.Dodam jeszcze jedną żecz że cyklop wogule nie reaguje na obroty tak samo chodzi na niskich oborotach jak i na wyskoich,nie ma żadnej róznicy cały czas jest mułowaty i słaby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darek1972    45

To 100% wina filtra w zbiorniku, nie spieni oleju nic innego jak powietrze zassane przed pompą. Jeśli dobrze pamiętam filtr się wykręca i da się to zrobić nawet z olejem jedynie rączki będą w oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Damianosek    0

Darek może masz racje ale mógł byś mi lepiej wytłumaczyć jak wykręcić ten filtr z tego zbironika.Był bym wdzięćzny.

 

I jeszcze jedne pytanie dlaczego tak szybko opuszcza ten główny siłownik gdy zgasi się traktor.Dodam że 2 miesiące temu regenrowałem te siłoniki czyli wymiana oringów itp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×