Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do zetora tuz 10 tys, wom też 10 tyś, do innych marek jest podobnie, więcej jak 25 tysięcy nie powinno być. W wielu ciągnikach tuz i wom to produkty zewnętrznych innych firm, np w zetorze i nh.

Opublikowano

tylko on nie jest fabrycznie montowany w żadnym nowym ciągniku, a ceny to są od ok 16tys np w farmtarcu do ok 25 brutto

Fendty mają fabrycznie przedni tuz, jest on zintegrowany z tą półramą, widziałeś kiedyś fendta z serii 400 700 czy 900 bez tuza przedniego? Chyba w serii 300 był za dopłatą, bo ktoś na AF ma 312 vario i nie ma tuza.

Opublikowano

Widziałem FENDT-a serii 400 bez tuza ale podczas prezentacji w Turcji( po prostu tam idą uboższe ciągniki). W NH zależy też cena tuza od tego jaką mamy oś w ciągniku bo jeśli jest supeer ster to jest większy wydatek.

Opublikowano

www.zuidberg.com. firma zajmująca się między innymi produkcją TUZ i WOM do niemal wszystkich modeli ciągników popularniejszych marek. A w niektóre marki montują te podnośniki jako osprzęt fabryczny Z tego co kojarzę to za podnośnik, ze sterowaniem elektronicznym do Forterry chcieli wzeszłym roku 2,5kE. WOM zdaję się drugie tyle.

Podnosniki robi też MX ale tu juz nie orientuję się w cenach. MX

Opublikowano

Fendty mają fabrycznie przedni tuz, jest on zintegrowany z tą półramą, widziałeś kiedyś fendta z serii 400 700 czy 900 bez tuza przedniego? Chyba w serii 300 był za dopłatą, bo ktoś na AF ma 312 vario i nie ma tuza.

chodziło mi o tego tuza z linku bo wątpię aby jakiś dealer montował takie tuzy fabrycznie do nowych ciągników i udzielał na nie swojej gwarancji, z tuzami jest podobnie jak z turami że każdy producent ma firmy z których zalecają tuzy do danych ciagników

Opublikowano

Przy okazji tego tematu: mam taki problem. MF 3080 z przednim WOM-em. Może ktoś się orientuje czy można zmienić kierunek obrotów tego WOM-u (przedniego)

Pozdrawiam

raczej nie da się zmienić kierunku, a do czego ci nie pasuje kierunek obrotów

Opublikowano

raczej nie da się zmienić kierunku, a do czego ci nie pasuje kierunek obrotów

Do wciągarki. Takiej leśnej, do zrywki drewna. Ją będzie ciężko przerobić. Z tyłu mam zaczepiony chwytak.

Czy orientujecie się jak jest przeniesiony napęd na ten przedni WOM ? Bo jeśli mechanicznie to jest problem. Jutro będę sprawdzał. Sprawa "wyszła" dzisiaj wieczorem :-(

PS. Jestem totalnym laikiem w tych (mechaniczno-ciągnikowych) sprawach :-(

Pozdrawiam

Opublikowano

najprawdopodobniej napęd jest przeniesiony z pomocą wałka z koła na wale korbowym do przekładni

Obejrzałem to dzisiaj i masz rację!

Zastanawiam się czy przypadkiem nie wystarczy zdjąć zaślepkę (zaznaczyłem nieudolnie na zdjęciu) i przełożyć wyjście wałka na górę.

Może coś podpowiecie. Nie chciał bym wyważać otwartych drzwi :-(

post-20029-126349752951_thumb.jpg

Opublikowano

może i tak musisz zdjąć zaślepkę na zdjęciu nie widać czy dolna z wałkiem będzie pasować , a nie możesz coś skombinować z wciągarką dołożyć przekładnie albo nawinąć linę w drugą stronę (jeśli by przelożenie obr w MF nie wyszło)