Skocz do zawartości

Podorywka - pług, agregat podorywkowy czy moze jednak talerzówka?

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

Witam!

czym robicie u sibie podorywke?

czym najlepiej? zastanawiamy sie czy nie byloby dobrze kupic albo agregat podorowykowy albo jakas brone talerzowa,

czym bedzie najlepiej i najszybciej?

pozdrawiam

YacentY

Opublikowano

nigdy w zyciu tależy nie biez bo po 2 latach bedziesz płakał tyle bedzie perzy ja miałem rok i sprzedałem bo sie robi na polu kiepsko a jak zaorzesz lub jakims scierniskowym walniesz to co innego inna kultura ziemi zaraz no chyba ze masz ziemie gdzie sie nie zaperzy tak szybko ale nie radze to chłam iu mnie talerzy nikt nie uzywa albo podorywka albo pług

Opublikowano
Witam!

czym robicie u sibie podorywke?

czym najlepiej? zastanawiamy sie czy nie byloby dobrze kupic albo agregat podorowykowy albo jakas brone talerzowa,

czym bedzie najlepiej i najszybciej?

pozdrawiam

YacentY

Ja osobiście robie agregatem podorywkowym i nie narzekam o niebo lepiej jak pługiem i talerzówką chyba że kupisz sobie równoległą to taka maszynka też nieźle robi

Opublikowano

Wiecie co ja osobiście się zam zastanawiam nad zakupem czegoś do uprawy takie ale posłuchajcie mnie agregat podorywkowy zgoda fajna sprawa ale ja sieje Gorczyce poplony i lubie sobie je talerzówką bełtnąć pozatym soma jak słabo rozdrobniona czy jakieś liście po burakach albo resztki bo warzywach. Pozatym myśle że jak raz się dobżrze opryska od perzu to puźniej tak szybko nie wróci na pole zresztą nie wiem. Ja do Zetora 7211 szykuje kupić Cuta 2,7m 510 albo tego kosa 5łapowego ale raczej talerzówke

Opublikowano
ja podorywki od 3 lat walę talerzówką U236 taka hydrauliczna i nie narzekam na perz

nie narzekam = nie jest zle i nie jest perfekt :P

lepiej nie ryzykowac i nie zaperzac pola trzeba pózniej tylko dokładac jak ktos ma wybór to brac podorywke i juz

Opublikowano
Wiecie co ja osobiście się zam zastanawiam nad zakupem czegoś do uprawy takie ale posłuchajcie mnie agregat podorywkowy zgoda fajna sprawa ale ja sieje Gorczyce poplony i lubie sobie je talerzówką bełtnąć pozatym soma jak słabo rozdrobniona czy jakieś liście po burakach albo resztki bo warzywach.  Pozatym myśle że jak raz się dobżrze opryska od perzu to puźniej tak szybko nie wróci na pole zresztą nie wiem. Ja do Zetora 7211 szykuje kupić Cuta 2,7m 510 albo tego kosa 5łapowego ale raczej talerzówke

Ja robiłem tależówką pare lat i nigdy nie zrobi tak jak podorywkowy jak jest sporo słomy ja swoją tależówke dociążałem 500kg i też po przenicy nie chciała włazić

Do 90 km zetora to 2,6 m powinien dać rade ja 3m robie 110 km

Opublikowano

u nas dużo osób talerzy używa bo poplony sieją. Ja osobiście do U-914 kupilem UNIA CUTL 3.2m z wózkiem. Ale podorywki i tak nie zastąpi żaden agregat ani talerzówka.

Opublikowano
u nas dużo osób talerzy używa bo poplony sieją. Ja osobiście do U-914 kupilem UNIA CUTL 3.2m z wózkiem. Ale podorywki i tak nie zastąpi żaden agregat ani talerzówka.

i jak cutem idą poplony nie zapycha się ? a ściernisko w miare bełtnie czy stabo? A i pytanie jakim ciągnikiem ciągasz tego cuta ? jak myślisz 65KM wystarczy do 2,7 na 510 ?

Opublikowano

Dla mnie tego co zrobie podorywkowym kultywatorem to pług nie zrobi ja też sieje poplony i jest spoko nawet swoim zasiałem trawe i dobrze wyszło

• Root Admin
Opublikowano

nie za duzo na ten ciagnik?

strona unii podaje ze powinno byc minimum 110km a z tego co wiem to 914 ma cos miedzy 80-90

pozdrawiam

YacentY

Opublikowano
Wiecie co ja osobiście się zam zastanawiam nad zakupem czegoś do uprawy takie ale posłuchajcie mnie agregat podorywkowy zgoda fajna sprawa ale ja sieje Gorczyce poplony i lubie sobie je talerzówką bełtnąć pozatym soma jak słabo rozdrobniona czy jakieś liście po burakach albo resztki bo warzywach.  Pozatym myśle że jak raz się dobżrze opryska od perzu to puźniej tak szybko nie wróci na pole zresztą nie wiem. Ja do Zetora 7211 szykuje kupić Cuta 2,7m 510 albo tego kosa 5łapowego ale raczej talerzówke

ja osobiście kupiłbym agregat podorywkowy bo rok temu było sucho jesienią i chciałem podorać 0,5mgorczyce i obornik na tym wziołem pług i ni h..a a agregatem normalnie super polecam !!! mam brodnice zabesp.sprężynowe na 5 łap

Opublikowano
i bądz tu madry :P

Jacek. Wydaje mi się, że podjąłeś decyzję, ale pozwole sobie zasugerować coś: kup KOSa S 2,6 m. Jak chcesz poszaleć to rozejrzyj się za jakimś zagranicznym (nie ma sensu bo KOS jest dobry). W moim pierwszym KOSie (mialem 2) zdarzało się że zostawiał pasek (mijaki) między łapami przy przejazdach. W tych najnowszych tego nie ma. Jest dobrze zabezpieczony na kamienie. Kupuj Unie i nie kombinuj hehe. Jeżeli potrzebujesz na już to w Agromie widziałem 2 sztuki. Może któraś to 2,6 m. Dokładnie nie wiem bo tylko przejeżdżałem. pozdrawiam

Opublikowano

zetorem 12145 uzywam unie 2,6 z zabezpieczeniem nonstop, sasiad ma 3m ale jezdzi 4 i ma ciezko a ja jezdze 2, a na ciezkiej ziemi albo jak jest bardzo sucho jezdze na 4

Opublikowano

tak ja piszą inni yacenty kupuj agregat ścierniskowy 2,6 m ja mam gruber z żukowa 2,6 i nie nażekam, ale nastepny bedzie pewnie z innej firmy...

• Root Admin
Opublikowano

ups, maszyny z unii to mam swoja opinie na ten temat!!

wole doplacic i miec sprzet ktory nie zardzewieje po 1.5 sezonu - jak to wyglada? robota moze i jest zrobiona ale krew mnie zalewa jak widze ten sprzet

pomysli sie o tym jeszcze pozniej

pozdrawiam

YacentY

Opublikowano

Przesadzasz Jacek, ale nie wtrącam się. Na twoim miejscu bez wahania brałbym Unię. Co jak co, ale Gruber naprawdę im się udał. Decyzja należy do ciebie. Daj znać co kupiłeś w końcu. pozdrawiam