Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, RU68 napisał:

no tym ostatnim zdjęciem mnie przekonałeś do wpływu ST na dostęp do ograniczonej ilości opadów - ułatwiłeś mi decyzję kupuję agregat  mam nadzieję ze to nie fotomontaż lub przed zdjęciem podlanie z konewki

Sorry ze odbiegne troche od tematu ale widze ze masz duze doświadczenie w uprawie kukurydzy. Jaki siewnik polecasz do kukurydzy ? Jesli chodzi o precyzje wysiewu. pozdr

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacek472 napisał:

Myślę że nie gdyż zasobności gleby + nawożenie mineralne i  organiczne.

qq po qq 5 lat i co roku 20m3 gnojowicy lub 20t obornika

2018 listopad zbiór qq z nową przystawką przy samej ziemi

2019 początek maja siew qq zestawem ze zdjęć ze 4 strony wczesniej z podsiewem polifoski 6 250kg na spód łapy. 80 tys nasion na ha odmiana kws keltikus

odchwaszczanie nikosulfuron + mustang 3-5 liści

RSM32 500kg/ha 5-6 liści (trochę mocno poparzyło) 

6-8 liści maize extra + SMG + RSM

koniec października zbiór w przeliczeniu na 14% 10-10,5t/ha

Żadno z pól się nie zazieleniło gdyż oprócz tego z pierwszych zdjęć wszystkie nawiozłem w marcu gnojowicą lub obornikiem po czym ztalerzowałem  na około 5-8cm i w momencie siewu było czarno

lOGBL0wWzmieNkpXGPoEi6s-IngdQ9tB9GY4irDdxV5YIZ11NbxTdD5repfYt2i-RSLZABdRO6dYUv8C1FCrsIGUDFOyTesCLT3mXgwsRsyhl-ckuYLpM56PDAxT9s5yEmXi1X-52QBKMt-OVidI4CRwnP2mBXYloxvB2sILXoqtS18jY0gAlLGzolXLwgCQ00e5DL1eueo3QPPlREgtefalZthKYD7Br_ibVJGhvSAjhRmKzOyKPMZWTc1YEFyg-PAFLwLgFwUwPPsk2KuF-C3aeZe-ogEl4WBICzD5TFYBDv-moMJ4pPmkjJ-v2zW4L1qJOAdLGHwoHaxAj5NEsta_gcF7-H6QmtVj8syWHAW-PCXVtUzgmkdPRbnufVk0uLctVcuQQnEk3KslunGLI55-J6-a17-EhQAqQk-RTnBw8Cgl4yRqWOyoEmMfeuXwURULrOcgI9YUZpuo3smwG_k4vWKIucMWms0xCoMnduOw0CrRs8SI5DM3ENGZLmQcfgOYxcGBQd2Y42A9-2F7nv5w80rSmKRFvQXb4IlU0bNobuXVomytBVNgD_cyq8PlkazxFvpBjsVn2M-93JQ1qrP90NVwNNytUzOna8ogV6i_We-ujF_HrT_pgqsGR7syWzGsHyGlIoTE11q5523zGZiMJYH5E0BmTaYu92ZmJ2tc7nzqet7zgJE=w456-h608-no

owszem tak miałem na 2 małych działkach jak musiałem przesiać w czerwcu qq sianą ze swoich nasion i zajechałem na pole za 2 dni po przesianiu z glifosatem  i ujrzałem kiełki qq na wierzchu więc opryskałem dopiero w fazie 3 liści. Plon +- 1t z ha

Po qq na wiosnę do maja pole czarne czy to w scierni czy w uprawionym na jesień sciernisku, a tu i tu plon jeden z najlepszych

I tu właśnie doszukuje się problemu dlaczego nie urosła?

No u mnie  jednak lepiej nie urosło bo z tych pierwszych zdjęć było posiane w rżysko a ostatnie 2 zdjęcia  była pszenica nawożona pod 8t a plonowała około 3t (susza + ostre przypalenie RSM) słoma pozostała potem 3t/ha wapna węglanowego i w to poplon gorczyca rzodkiew oleista facelia gryka.

Na wiosnę w marcu 30m3/ha gnojowicy świńskiej i talerzówka około 10cm, potem siew początkiem maja 300kg/ha polifoski 6 za łapą grubera 80 tys. nasion dekalb dkc 3441, reszta zabiegów jak wyżej, a zbiór  +-5t/ha więc mega porażka.

problemem moze byc tez własnie przesuszenie gleby talerzówka. Pamietam jak robiłem swoj agregat i były próby na polu ,praktycznie w tym samym miejscu przejazdy na głeboko(łapy) z talerzówką (płytko) -to jest jeden agregat, z tygodniowymi odstępami ,chyba trzy razy w tym samym miejscu przejechałem i  tragicznie tam  rosła :) teraz sieje bezposrednio,tylko uprzedzam, ze podczas siewu zruszam całą powierzchnie wiec mi sie gleba ogrzewa ,ale to tez tylko moje próby i cały czas sie ucze 😜

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano
6 godzin temu, Kamilek1 napisał:

Sorry ze odbiegne troche od tematu ale widze ze masz duze doświadczenie w uprawie kukurydzy. Jaki siewnik polecasz do kukurydzy ? Jesli chodzi o precyzje wysiewu. pozdr

Każdy ma plusy i minusy mam KUHN Maxima -na pewno jest wyjątkowo ciężki ale wchodzi dużo nawozu solidna budowa drogie części w kraju (na ukrainie psie pieniądze   tylko trzeba zatrudnić mrówkę )precyzja dobra drogi w zakupie w czsie między sezonami lubi zarosnąć rama teleskopowa pomimo smarowania  Gaspardo jak widzę te wałki i przekładnie to mi słabo się robi ale tani i części tanie . Amazone przerost formy nad treścią i jeszcze drogi .podoba mi się nowy Becker elektryczny ale ponoć niezbyt precyzyjny .Jak będę wymieniał to zostanę przy MAXIMIE  chciałbym electric ale coś mnie przeraza ta technologia alternator, akumulator no i nie sprawdzony.Większość sieje precyzyjnie do 6 km a później są już różnice .najważniejsze aby ziarno było równo rozmieszczone na żądaną głębokość no i przykryte odpowiednio 

1 godzinę temu, Szu15000 napisał:

Czajkowski zaleca talerzowka wiosna na 3-5cm 2-3tyg przed siewem żeby gleba się nagrzała - próbowałeś? jaki przybliżony koszt tego ST Cię wyszedł? rama nie wygina się przy kamieniach?

Pan Czajkowski stracił u mnie wiarygodność jeśli na targach umawiam się to to realizuję a nie ani be ani me  

Opublikowano
9 godzin temu, damianzbr napisał:

Korci mnie zrobić pasy ST na jesieni raz a drugi raz w tych samych pasach na wiosnę. Ale brak GPS, brak kół do międzyrzędzi aby na wiosnę nie zagnieść tych jesiennych pasów, Ale może zrobię jeszcze w tym roku coś, chociaż z 3 przejazdy na jakimś polu. Zobaczę jak z czasem będzie.

Znajomy tak zrobił kilka lat temu i nie był zadowolony, obecnie kupił durofrance i będzie testował.

Opublikowano

a jaki cel z dwóch stron? ja dozuje do jednej redlicy z podsiewacza NPK  drugim wężem z czołowego siewnika granulowany obornik a na nasionko albo mikro nawóz albo fosforan black

Opublikowano

zeby jak najbardziej ten nawoz rozłozyc wokół rosliny. Damian pisał ze bez podsiewacza w siewniku było cienko,pytanie co by było gdyby był jeszcze z drugiej strony rosliny... Cały czas mam na celu, zeby uprawa udawała sie na słabych kawałkach ,tzn nowych  małozasobnych

Opublikowano

Ja bym próbował zrobić mix NPK plus kreda granulowana bo to brak PH które blokuje pobieranie składników ja sam będę próbował u mnie zrobić tak w ST żeby odkwasić głębsze warstwy chociaż na wierzchu jest 6,5/7

Opublikowano

zeby dało sie pylistą wdmuchnąc za łapą to moze by cos dało,bo granula to chyba bedzie miała za mały kontakt z glebą,ale jak najbardziej było by wskazane.Bede robił sobie teraz próby w jakichs doniczkach, w roznych wariantach nawozowych,bo juz nie chce eksperymentowac na zywym organizmie (polu)

Opublikowano
Dnia 27.11.2019 o 17:34, damianzbr napisał:

Lepiej wynająć usługę, bo PL HAWk wcale nie jest tańsze od zachodnich.

Albo ulepić coś samemu, do przeprowadzenia tych kilku prób wystarczy w zupełności.

No nie do końca Hawk 55 000 a zachodni np Striger prawie 150 000  z tym lepieniem samemu jeden potrafi drugiemu się nie chce  Ne krytykuję ale ja bym nie miał odwagi siać tak jak ty .Ale ja mam pierdolca na tle perfekcji i nic nie poradzę na to bo uważam że w perfekcji leży niewykorzystany potencjał .Ale zauważyłem na zdjęciach że po ST jest troszkę braków obsady może jakbyś za tą maszyną podczepił do zębów na ramieniu jakiś prętowy wąski wałek do przyklepania bruzdy  poza tym na pewno jeśli na koła sekcji siewnika klei się ziemia kukurydza źle to znosi sprawdzałem -obeschnięta gleba inaczej się nagrzewa a dociskając wilgotną zabierasz powietrze ale to takie moje uwagi być może nietrafne

10 minut temu, mirekcich napisał:

zeby dało sie pylistą wdmuchnąc za łapą to moze by cos dało,bo granula to chyba bedzie miała za mały kontakt z glebą,ale jak najbardziej było by wskazane.Bede robił sobie teraz próby w jakichs doniczkach, w roznych wariantach nawozowych,bo juz nie chce eksperymentowac na zywym organizmie (polu)

Kreda granulowana ale KREDA rozpadnie się po godzinie kontaktu z wilgocią nie przypali  i jest dostępna Ja zimą robię doświadczenia właśnie w doniczkach co zakłuca i w jakiej ilości wschody QQ bo po wschodach to korzeń już tam gdzie mu coś szkodzi omija 

Opublikowano (edytowane)

Ale czym to sypią w sensie że jak i co to daje?

Bo ja stosowałem to w różnych wariantach i dawkach ale nie zauważyłem efektu.

Ostatnia szansa dla tego środka nawozowego w moim gospodarstwie to ta próba:

Teraz jesienią po ścieżkach wysiane z 5t/ha gipsu. Siane na 9 m, więc jak ma być widać różnicę to na pewno ją zobaczę. Dodatkowo wiosną będą badania ze ścieżek i pomiędzy nimi.

Ścieżki 21 m. więc się nic  nie nałożyło tego gipsu i wraz zostały pasy po między bez gipsu.

qEqU5kaV5CRYjqgZ60mp7VhvpftvgTxSkmLdV1Y4

Co prawda już dawałem takie duże dawki 5 - 8t/ha tylko że na nie dużych obszarach, bo na końcach pola co były zastoiska wodne. Zrobiłem to 3 lata temu a teraz przez 2 lata była susza więc ciężko stwierdzić czy coś to pomogło. Na 2 zastoiskach o obszarze gdzieś 20 x 30 m

Plon nie był lepszy ani gorszy na tych zastoiskach. W tej kwestii bez zmian przez te 2 lata, Więc wiem jednio taka duża dawka gipsu nie zaszkodzi uprawom, ale czy pomoże??

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

Ostro mnie namawiają teraz luzem by rozsiać po wierzchu lub przykryć folią , plandeką i na wiosnę lub po żniwach. Abym tylko kupił.

Edytowane przez ansu
Opublikowano
4 godziny temu, pasio napisał:

O jakiej kredzie mówisz? I w jakiej ilości byś chciał ja wprowadzać podsiewaczem?

Kreda nie fałszowana czyli albo ekograncal albo  koszelowska po 100 kg Po 400 kg poszło na słomę .Jeżeli chodzi o ten siarczan wapnia 100 nazw  to jest to odpad po odsiarczaniu spalin zawiera całą tablicę Mendelejewa .Stosowałem moim zdaniem strata pieniędzy i czasu a tak nawiasem to w elektrowni kosztuje około 2 zł tona a firmy handlowe biorą jeszcze kasę za utylizację .Niewątpliwie jest to dopuszczone i super biznes wręcz rzeka złota dla sprzedawcy 

Opublikowano
42 minuty temu, ansu napisał:

Ostro mnie namawiają teraz luzem by rozsiać po wierzchu lub przykryć folią , plandeką i na wiosnę lub po żniwach. Abym tylko kupił.

Ta kupa leżała 2 lata i powiem ci że chyba dopiero teraz najlepiej się rozsiewało. Jak wiemy mamy suszę więc się nie mazało, ale po 2 latach leżakowania też nabrało trochę wilgoci i już nie fruwało jak puch. Bo właśnie tak fruwa gdy tylko przyjedzie z elektrowni.

Dosłownie jak cukier puder to jest.

Po ile mają ci przywieźć? Chyba co guzik to co daje...