Skocz do zawartości

Ustawienie klawiatury zaworów T-25

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam wszystkich.Mam problem z ustawieniem klawiatury zaworów oraz stuki z tym związane.Traktor przeszedł miesiąc temu generalkę.Następnie klawiatura została ustawiona na 0,3 mm.Władek nierówno pracuje i słychać stuki.Jaki powinien być kąt wyprzedzenia i jak go ustawić ;) Proszę o porady.

Pozdrawiam,AeroPro.

Opublikowano

A co dokładnie robiłeś mowiąc generalka??

Jak pali, jak ze spalaniem czy nie stracił na mocy aby i czy odrazu bo remoncie cos robił???

U nas kiedyś tez był stukot to po 1 po remoncie wadliwe panewki i 1 sie obróciła a 2 ze moze sprawdź ustawienie zapłonu.

Opublikowano

Mówiąc generalka,miałem na myśli wymianę tłoków i cylindrów ;] Pali trochę mniej.Przybyło mu na mocy i to o wiele.A po generalce przez 7-8 mth chodził na średnim gazie i sie docierał stojąc,potem takie pierdółki lekkie,bronowanie etc.

Opublikowano
:D jeżeli na ssącym dasz 0,2 a na wydechowym 0,25-0,3 to będzie gitara.Natomiast jeżeli chodzi o kolejność zapłonu to podejrzewam ,że jest to żart :) pamiętając,że jest to motor zwei zylinder :)
Opublikowano

"Obsługa mechanizmu rozrządu polega na: zapewnieniu właściwych luzów między bijakiem dźwigni i czołem trzonu zaworu, szczelności przylegania grzybków zaworów do ich gniazd i na sprawdzeniu, czy mechanizm rozrządu jest smarowany normalnie. Wielkość luzów między czołami trzonów zaworów i bijakami dźwigni należy sprawdzać po każdych 240 motogodzinach pracy silnika. Luz na zimnym silniku powinien wynosić 0,30 mm dla zaworów ssących i wydechowych..

W celu wyregulowania luzu należy poluzować przeciwnakrętkę wkrętu regulacyjnego dźwigni i wkręcając lub wykręcając wkręt ustalić szczelinomierzem potrzebną wielkość luzu. Następnie dociągnąć przeciwnakrętkę i ponownie sprawdzić luz, pokręcając drążkiem popychacza. Luzy w zaworach należy regulować tylko wtedy, gdy silnik jest zimny w kolejności odpowiadającej kolejności pracy cylindrów (1-2-0,-0). W tym celu za pomocą wskaźnika i znaków „WMT” na kole pasowym napędu wentylatora należy ustawić tłok pierwszego cylindra w położeniu końca suwu sprężania (zawory: ssący i wydechowy pierwszego cylindra powinny być wtedy zamknięte). W celu wyregulowania zaworów drugiego cylindra należy obrócić wał korbowy o ½ obrotu, zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

"

Instrukcja obsługi Ciągnik T25. Zakład Wydawnictw CZSR Warszawa 1977

W praktyce nie jest łatwo a wręcz nie jest możliwe wyregulowanie zaworów gdy dźwignie z bijakami mają luzy. Wpierw trzebaby je skasować. Mój właśnie przez to troszkę stuka ale jakoś się kula :D. Dodatkowo jak ostatnio regulowałem to nieszło przekręcić wałem silnika hmm nie wiem dlaczego - bieg wyrzucony (nawet na dekompresatorze nie da się okręcić).

Nie piszą tego w instrukcji ale chyba (tak mi się wydaje) podczas regulacji dekompresator (odprężnik - zwał jak zwał) nie może być włączony.

Opublikowano

aa bo Ty masz odpicowanego ruska to luzów ni ma :D Mój po 30 latach nie miał jeszcze z silnikiem nic robione (tylko wymiana pierścieni z 15 lat temu) to luzy się trafiają. W wolnej chwili pogrzebię i przy silniku.