Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Problem odnosi się do niezawodnej c 330, otóż przez ostatnie dni, tygodnie a nawet miesiące wszystko było ok.Wczoraj gdy zapaliłem ciągnik normalnie włączył mi się bieg i normalnie dało się jezdzić.Chwilę pojezdziłem i w skrzyni coś zaczęło zgrzytałć(nawet gdy nie zmieniałem biegów).Zgasiłem traktor bo gdzieś tam poszedłem ,wróciłem dałem na luz by zapalić i ruszam ale tu nic z tego,nie da się biega ''wsadzić'' bo nie dość że zgrzyta to jeszcze i się nie da. zgasiłem go ,i wtedy już dało się biega włączyć i aż tak zapaliłem i ruszyłem.Proszę o pomoc!!! CZy trzeba będzie rozpaławiać traktor??i czy to skrzynia czy sprzęgło??

Opublikowano

Nie koniecznie tarcza sprzęgłowa jak normalnie jezdził to mogły ci sie już kołki na sprzęgle zapaść poprostu kołki wyrobiły docisk zapadły sie i nie masz wysrzęglania traktor trzeba na poł rozjechac

Opublikowano

niestety nie mam dobrej wiadomosci a mianowicie bez rozpolawiania sie chyba nie obedzie a jesli dlugo nie zagladales do sprzegla to jest okazja zobaczenia innych rzeczy...

Opublikowano

mnie robota sprzęgła w 30-stce czasami zajmowała nawet do 1 godziny , twoje objawy pasują mi do pękniętej kołyski na docisku(koszt ok 1zł)lub pękniętej łapki dociskacza tu są dużo większe koszty ok 12zł łapka i jak dla mnie do 1 godz roboty i powymieniaj to co koledzy wyżej radzą simmeringi +odwrócenie wieńca +jeżeli to konieczne wymiana sprężyn w sprzęgle+jeżeli to końieczne wymiana tarcz i przetoczenie koła zamachowego po co rozbierać za rok czy 3

Opublikowano (edytowane)

witam posiadam c-328 i jak go odpale chce wrzucic wsteczny czy 4 to zgrzytaja biegi i barzdo ciezko wchodza nawet jak kilka razy nacisne sprzeglo to tak samo. a wystarczy ze pojade kawalek czy kilka metrow i biegi cicho wchodza i co jest nioe tak bo ja juz nie wiem. prosze o pomoc. podkresle ze mam orginalny silnik i skrzynie od c-328

post-54150-0-58575200-1345581655_thumb.jpg

Edytowane przez kuki27
Opublikowano

Kolego to sprzęgło jest starego typu chyba ze zmieniałeś coś ale dla mnie to tarcza przykleja się do docisku albo koła zamachowego.Zostawiaj go na biegu jak zgasisz a potem odpalaj na sprzęgle i będzie na razie git.U mnie kolesiowi w 28 po całym dniu w polu i pozostawieniu do rana tak skleiła ze wcisłeś sprzęgło to i tak ciągnik nie reagował.dopiero łańcuch za drzewo zapieliśmy i dopiero zerwał.Zimą tarcze zmienił i jest ok. :)

Pozdrawiam

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Tak jak już poprzednik napisał sprzegło trzeba zrobić, szybka robota max 2 godziny na spokojnie.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

dzieki wielkie

a od c-330 tarcza pasuje do c-328?

Lepiej rozebrać zurzyte części wziąść do sklepu i wtedy się kupuje bo potem to różnie bywa.

Opublikowano

W twoim sprzęgle są tylko 3 łapki.Ustawiasz je na 4 mm od łożyska oporowego potem masz 6 śrub na śrubokręt musisz je od kontrować wkręcić do oporu i potem wykręcić 1,5 obrotu i za kontrować.I tyle jest regulacji. :) Powodzenia :D

Opublikowano

w 328 tarsza jest taka sama ale wieloklin inny. albo tarcza do 328 albo przynitowywanie. balcerek1 według instrukcji to 8 mm nie 4 (aczkolwiek jak niedawno ostawiałem na 8 to trochę dużo luzu ma pedał)

Opublikowano

witam was

mam problem tego typu że za każdym razem kiedy wcisnę sprzęgło i chcę szybko wrzucić bieg lub jadę np z 4 przekładam na 5 czy z 5 na 6 to są zgrzyty. problem nie występuje kiedy traktor stoi nacisnę sprzęgło poczekam ze 3 sekundy i wkładam bieg. po mojemu to wychodzi na to że wałek z tarczą nie wychamowuje się na tyle szybko żeby bez zgrzytu przekładać biegi:( próbowałem regulować sprzęgło dokręciłem łapki tak żeby było mniej więcej 8 mm luzu od łożyska nic nie dało regulowałem też te śruby na śrubokręt od 2 stopnia i wkręcałem je do końca i odkręcałem o 2 obroty efekt marny trochu lepiej ale nie wiele. nie wiem co to może być

skrzynia od 25 bądź 28 nie wiem dokładnie silnik 330 sprzęgło starego typu na 3 łapki.

jeśli ktoś coś może doradzić to proszę bo nie wiem co z tym zrobić. jestem w stanie rozpołowić i wymienić co trzeba ale potrzebuję wiedzieć co. na moje oko te trójkątne czopki pod śrubami od docisku są ok nie są bardzo wyrobione oraz te słupeczki na których kiwają się łapki też nie są tragiczne... co to może być?? pomożecie??:)