Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Konstrukcyjnie proximy niczym się nie różnią,tylko w powerze odlew jest nieco dłuższy żeby sprzęgło zmieścić. U mnie Plus ciąga uprawo siewny 3m, pług 4 skibowy resorak (czasem przód podniesie),  prasuje i ciąga przyczepy. Póki co większych awarii nie było po za zacinającym się podnośnikiem (wada każdej proximy, chyba że już ją wyeliminowali ). Nie wiem jak to wygląda,gdy się bierze EHR do ciągnika.

Opublikowano

Użytkuje Proximę plus już lekko ponad rok i jeszcze nie spotkałem się żeby podnośnik się zacinał, co prawda rozdzielacz hydrauliki czasami się zacina ale serwisant powiedział że to dlatego że na każdej pozycji ma zapadkę, do tego plus jest trochę dłuższy od zwykłej, a power dłuższa od plusa. U mnie Tata też nie za bardzo chciał power ze względu na ten niedawno wprowadzony rewers elektrohydrauliczny, to wzięliśmy plusa i jesteśmy zadowoleni.

Opublikowano

Wiam mam32ha,ziemia lekka i ciezka pol na pol ,chce zmienic ciagnik!Zastanawiam sie miedzy Zetorem Proxima Power110 a URSUSEM10014H a Farmer10244  doradzcie ktory lepszy i ktory dluzej wytrzyma??? potrzebny jest do orki i uprawy agregatem uprawno siewnym! a moze cos innego w podobnej cenie???

Opublikowano

mam proxime power 100 szału niema pali jak smok i tu niema co ukrywać ,mój sąsiad ma farmera 10244 tam jest zdaje się silnik mmz bardzo go chwali moc niby podobna ale ten jego farmer wydaje się być dużo mocniejszy od mojego zetorka ,jechałem podczas żniw z pszenicą zanim do młyna oddalonego od nas 20 km z takimi samymi przyczepami to pod każdą górką mi uciekał.Niewiem jak z paliwem ale sąsiad twierdzi że mieści się w 14-15 litrach na ha orki pług agromasz 4 obrotowa .ziemie 2-3 klasa .My zetorkiem nie orzemy ale widzę ile paliwa bierze przy siewniku czy opryskiwaczu . zetor w 2016 r planuje zejść ze swoich silników i montować silniki deutza pozdrawiam

Opublikowano

Witam! Mam pytanie, czy Wam też drży(podskakuje) wskazówka od obrotów przy odpalaniu i gaszeniu ciągnika? Miałem już raz wymienianą deskę bo wszystko się nie wyświetlało. Ciągnik to Zetor proxima power 110. Mam jeszcze gwarancję to będę ich męczył niech wymieniają.

Opublikowano (edytowane)

Wiam mam32ha,ziemia lekka i ciezka pol na pol ,chce zmienic ciagnik!Zastanawiam sie miedzy Zetorem Proxima Power110 a URSUSEM10014H a Farmer10244  doradzcie ktory lepszy i ktory dluzej wytrzyma??? potrzebny jest do orki i uprawy agregatem uprawno siewnym! a moze cos innego w podobnej cenie???

Na 32ha to czy jednym czy drugim dasz radę bez problemu, z paleniem zetorów ja jestem za tym, żeby odpowiednio dobierać sprzęt i kwestii paliwa w ogóle nie będziesz brał pod uwagę. A co do tego, który lepszy to musisz zagłębić się w forum . 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Wlasnie od paru dni sie zaglebilem w rozne fora! plus juz znam prawie wszystkie ceny wiec wybor padnie chyba na cos innego niz to co pisalem wyzej .Ale mam jeszcze troche czasu wiec pomalu.

Opublikowano (edytowane)

Mysle nad NH td5 105 albo case FarmallA 105  ceny pomiedzy 140 a 150 tys wydaje mi sie ze troche lepsze traktory. ale moge sie mylic oczywiscie!

Edytowane przez michalpn
Opublikowano

Witam wszystkich a konkretnie proszę wszystkich posiadaczy ZETORA PROXIMA PLUS 90 o opinię o tym modelu, mam zamiar zakupić nowy ciągnik i nachodzi mnie właśnie na ten model ale jak się czyta to są różne opinie tylko że nie wiem czy te opinie są prawdziwe bo nie raz piszą koledzy że słyszeli jak tam u kogoś a nikt nie piszę że u niego coś nie działa, podobnie jak stereotyp że Zetory dużo palą, wydaje się mi że każdy ciągnik który ciężko pracuje to i spali

czekam na wasze opinie a może zaproponujecie mi jakiś inny model lub markę

Opublikowano

Jak ciężko to spali ok najgorsze jest to że lekko pracuje a pali jak by orał. Wielkiej filozofi nie trzeba zetor ma 180 lityrowy zbiornik to oznacza że może z łatwością pochłonąć to paliwo przez dzień pracy. Kiedyś taki zbiornik miały ciągniki 150 konne.

Opublikowano

Ja miałem też wrażenie że moja dużo pali ale po dotarciu trochę spadło spalanie. W agregacie talerzowym 2,7 z siewnikiem na lekkich glebach, 1800-1900 obr. spalanie wychodzi około 10 l/mth, a w transporcie przy 1800 obr według moich obliczeń wychodziło 6-6,5 l/mth. co prawda po przesiadce z 5340 który w prasie (wierzcie lub nie) potrafił zejść do 4,5 l/mth to jest różnica  :D

Opublikowano

Witam planuję w niedalekiej przyszłości zakupić zetroka proximę 90 który ma zastąpić obecnie używanego zetora 8441. Co sądzicie lepiej kupić zwykłą proximę z rewersem, plus czy może power. Ciągnik będzie dużo pracował w turze. Co doradzacie do 180tys.(ciągnik+tur orginalny metal-fachu)

Opublikowano

u mnie ZETOR PROXIMA PLUS 90 pracował by tylko przy ciężkich pracach typu orka, siew i ciągnięcie przyczep do prac lżejszych mam 2 inne ciągniki mam ZETORA 6245 z turem i T25, jak na razie gospodaruję na areale 30 ha, ale oprócz tego spalania są jeszcze jakieś inne minusy (wady) bo o moim ZETORZE 6245 też mówili że dużo pali ale po ustawieniu pompy spalanie nie jest takie duże