Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie bo sami sobei tak robicie... u mnie mialem ja prase i pare gosci to nie ma ze boli ja bralem po 16zł od bala z moja siatka rok temu a w tym po 18 a jak sie nie podoba to widełki i robić... Sory ale amortyzacja spzretu kosztuje co to za uciecha jeździć cały dzien zarobic pare groszy a jak maszyna siadzie to lipa bo zceci drogie oczywiscie mówie o swojej prasie tzn KRONE ja moją KR 160 biore 18zł od bala a kiszonki 50zł cała usługa a jak sie nie podoba komuś to wole sobie w domu siedzieć niż komuś robić za pół darmo takie moje zdanie... Jeśli wszyscy podnieśli by cene do tych 18 zł to nie ma że boli ale ludzie są tacy a ja dam mniej i ja pojade a nastepny to samo i tak zchodzicie z ceny ze graniczy to z opłacalnością. Takie moje zdanie pozdrawiam i bezawaryjnej zycze :D

Opublikowano (edytowane)

petes no u nas jest skr i to on dyktuje cenę, ale teraz to na 2 gospodarzy przypada jedna prasa więc dobre i parę groszy. Jak mój wuj mówi za koszenie kombajnem jest chociaż na te części i sobie można skosić.

Mówisz 18zł od balota a jakie wymiary 120x120 jak by mi ktoś dawał 10zł od balota i miał ze 3 ha chociaż do prasowania do bym dojechał nawet te 20km.

Edytowane przez djjachu
Opublikowano (edytowane)

Koszenie Medionem 310 z siekaczem 330 PLN/ha, nie wiem jak bez, jeszcze z kumplem za dużo na temat cen nie rozmawiałem, a wujaszek za koszenie rzepaku JD 1470 - 300 PLN/ha.

Edytowane przez MrDragon
Opublikowano

Ile ton słomy wsadzisz na naczepę? 10? razy 150zł to po odliczeni transportu wychodzi mizernie, lepiej te słome na polu zostawić na biomase. Nawet jak odbiór bedzie z pola to załadunek też trzeba samemu zapewnić.

Opublikowano

Ja biorę po 300zł/ha Claasem mega 204 z hederem 5.1

W tym roku nie presujemy, bo mieliśmy claasa walcową i była strasznie słaba, na następny raz kupie prese też claasa variant, i myślę że będe brać po 15 zł od beli z moją siatką

Opublikowano

Ja biorę po 300zł/ha Claasem mega 204 z hederem 5.1

W tym roku nie presujemy, bo mieliśmy claasa walcową i była strasznie słaba, na następny raz kupie prese też claasa variant, i myślę że będe brać po 15 zł od beli z moją siatką

Biore tyle samo za identyczny zestaw ,czyli 300zl/ha

lub 500zl/h jak kto woli

w zbozu do 5t/ha - 2ha/h zrobie , no chyba ze to żyto

Opublikowano

Witam ja w tym roku za koszenie claasem Merkatorem 70 biore 280 a z sieczkarnią 300 a za prasowanie 200zł zestawem sipma Z124/1 +mf3060 lub ursus 35-12 wszystkie ceny to za godziny

Opublikowano

Ja pytałem się o cena prasowania słomy ciągnikiem New Holland TD85D z prasą sipma nie wiem jaki model to powiedział mi że ok 20 złoty za balota tylko nie wiem czy to siatka czy sznurek. Taką cenę może zawołał ponieważ jako jedyny ma na wiosce prasę belującą.

Opublikowano

Koledzy ma kilka pytań.

Ile brać za kostkowanie słomy polska prasą z c330?

Ile brać za koszenie bizonem rekordem z-058 godzina?

Ile brać za wybieranie ziemniaków bolkiem z ciapkem a ile brać za hassia z ciapkiem?

Opublikowano

u nas kazdy wiekszy gospodarz ma belarkie i prasuje sobie sam ja tam prasuje zwykłe kostki to biorą 160 na godz.a usługi kombajnem to biorą od bizona 056 z szarpaczem 340 na godz.a bez 300zl

Opublikowano

Biore tyle samo za identyczny zestaw ,czyli 300zl/ha

lub 500zl/h jak kto woli

w zbozu do 5t/ha - 2ha/h zrobie , no chyba ze to żyto

2 ha to zrobi, ale wtedy sporo gubi:)

ja jade około 1,6-1,8 ha/ godz :)

P.s Mega zrobi i 3 ale wtedy dużo poleci tyłem:)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez Pawel93puma
      Witam. Odnośnie kopania ziemniaków to czy znacie jakieś firmy świadczące usługowe kopanie ziemniaków profesjonalnym sprzętem? Najlepiej z woj.MAZOWIECKIEGO a konkretnie Ciechanów , Płońsk ok 10 ha do roboty,
    • Przez Piters182
      Witam. Mam pytanie odnośnie ceny takiego ciągnika ile kosztował nowy, co prawda ten model nie jest już dawno dostępny jako nowy, ale gdy był w tych latach produkcji jako nowy, to jaką miał cenę w wyposażeniu podstawowym, standardowym??
    • Przez KrychxU
      Witam Państwa, wraz z ojcem myśleliśmy jak poprawić dochód naszego gospodarstwa. 
      Areał jaki obrabiamy to ok. 30 ha, z czego dobre 5 to łąki etc. 
      Mamy w posiadaniu Bizona z050 od 19 lat, sprzęt jak na swój wiek kosi dobrze, gubi znikome ilości ziarna ale obkasza rocznie do 40 ha. 
      Myśleliśmy nad zmianą Bizona na Claasa Dominatora 88/98/108, z głównym nastawieniem na pomoc (oczywiście odpłatną) sąsiadom. 
      Tylko jest jeden zasadniczy problem, większość gospodarzy w okolicy ma swój kombajn, a jeśli nie ma to mają swoich stałych usługodawców, np. Bizon Rekord, New Holland tc 5.70, Claas Tucano 320, Deutz Fahr xx. Są to sprzęty godne uwagi i co najważniejsze nowe więc normalne będzie to że mają większe zainteresowanie. 
      Co do zakupu Claasa, na pewno kosił by ok 30 ha na usłudze, może więcej. 
      I teraz główne pytanie, czy warto się pchać w takie coś? 
      Znam gospodarza co ma 100 ha i kombajn najmuję, może udało by mi się z nim dogadać. 
      Czekam na wasze sugestie, pozdrawiam. 
      Ps. Zdjęcie z internetu, nie mojego autorstwa 

• Przez mkacper99
      🌾📢 Uwaga rolniku / konsumencie !!! 🚜👨‍🌾

Polskie rolnictwo jest w dużym kryzysie, problemy dotykają praktycznie wszystkie branże rolnicze.
      ⛔Brak realnej walki z ASF
      ⛔Niskie ceny skupu żywca trzody, bydła itp..
      ⛔Niekontrolowany import kukurydzy oraz zbóż z Ukrainy
      ⛔Podwyżka prądu o 30% z nowym rokiem czy chociażby podniesienie stawki VAT na leki weterynaryjne o 16%
      ⛔Tragicze nowe prawo wodne
      ⛔Problemy sadownicze, warzywnicze, drobiu, bydła
      ⛔Bezskuteczne prawo łowieckie
      ⛔Przepisy azotanowe...

⚠️ Jeśli te problemy nie są Ci obojętne...

📅 7 grudnia, piątek godzina 18:00 na sali OSP w Kakawie Starej 62-872 Godziesze Małe odbędzie się spotkanie dla wszystkich ludzi, którzy chcą się jednoczyć, sprzeciwstawić się fatalnej polityce rolnej dla zwykłych gospodarzy oraz konsumentów, którzy w marketach kupują zagraniczne odpadki. Pan Michał Kołodziejczak organizuje spotkania w całej Polsce i zbiera zwykłych ludzi, którzy chcą działać. Powstaje struktura budowy Agrounii! 👨‍🌾 Razem możemy wszystko!
      Niedługo na polskich niedzielnych stołach zabraknie naszej ojczystej wieprzowiny 🐷
      Odebrali nam handel
      Odebrali nam przetwórstwo
      Odebrali nam kontakt z konsumentem
      Odebrali nam po prostu dostęp do naszego własnego 🇵🇱 rynku
      Minister rolnictwa powiedział, że rolnicy nie potrafią się jednoczyć.. Pokażmy mu naszą siłę !
      Unia Warzywno Ziemniaczana Agrounia

Michał jest zwykłym rolnikiem spod Błaszek! NA TĄ CHWILĘ MAMY JUŻ POTWIERDZONYCH OKOŁO 300 hodowców, którzy będą na spotkaniu!!! Zapraszamy i Ciebie!!! ROLNICTWO TO OSTATNI BASTION POLSKOSCI

• Dodaj nową pozycję...
v