Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, Anandumim napisał:

Witam. 

Panowie zacznę od tego że gryki nie szałem przynajmniej 10 lat więc można powiedzieć że jestem kompletnie zielony w tej dziedzinie. W tym roku biorę nową działkę w dzierżawę ok 15ha jest to 3letni nieużytek 80% klasa V a reszta VI oraz IV planuje tam zasiać właśnie gryke, chciałbym ja zebrać ale nie jest to warunek konieczny głównie chodzi mi o doprowadzenie działki do kultury, następnie zasiac na niej żyto. Przeczytałem cały temat ale mam kilka pytań. 

-orka wczesną wiosna i uprawa czy orka bezpośrednio przed siewem w maju? 

-jaka odmianę polecacie (myślę o dość wczesnej że wzgledu na zamiar siania zyta w terminie). 

-jaka norma wysiewu (mała presja dwuliściennych, raczej jednoliścienne chwasty). 

-cześć pola jest zasobna w wodę więc pytanie o to czy macie jakieś doświadczenia z desykacją saletra lub octem (może to głupie ale spotkałem się z opiniami że wykonalne). 

-czy ktoś ma materiał siewny na sprzedaż?  Jestem z okolic Puław. 

-wiem ze duzo odpowiedzi jest napisane wcześniej ale wydaje mi się że np od dawna nie było tematu odmian i może macie jakaś najnowszą wiedzę:) 

Dzięki. 

jeśli orka wiosną, to według mnie najlepiej zaraz przed siewem, żeby nie przesuszyć ziemi. (najlepiej obserwować pogode)

co do odmiany, to również sie podpisuje pod odmianą Kora

wysiew jak najmniejszy, bo na ugorze fajnie to powinno wyjść 60-70kg, 

w pierwszym roku na jakiś mega plon bym nie liczył, bo różnie to bywa z ugorami. :)

Opublikowano

Obawiam się, że nie znajdę w okolicy żadnej pokosowki. Z tego co zauważyłem to w mojej okolicy ludzie sieją w większości na poplon pod truskawki itp. 

No cóż, nie będę przejmował się na zapas jak coś urośnie będę martwił się o zbiór.

Czy na nieużytku lepiej siac w rozstawie 13 czy 26? 

Dzięki. 

Opublikowano
4 godziny temu, tofik420 napisał:

Po co glifostat skoro orkę proponujesz przed siewem?

Ponoć gryka lubi być siana w świerza orkę ale ja sieje w orkę zimową aby jak najwięcej wody zatrzymać. A do żyta chyba każda odmiana wyjdzie.

Po to żeby nie miał problemów z perzem przed śiewem żyta. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Anandumim napisał:

Obawiam się, że nie znajdę w okolicy żadnej pokosowki. Z tego co zauważyłem to w mojej okolicy ludzie sieją w większości na poplon pod truskawki itp. 

No cóż, nie będę przejmował się na zapas jak coś urośnie będę martwił się o zbiór.

Czy na nieużytku lepiej siac w rozstawie 13 czy 26? 

Dzięki. 

a ja jestem zwolennikiem konwencjonalnego siewu na 13cm

Opublikowano
Dnia 2.02.2023 o 12:01, Anandumim napisał:

Witam. 

Panowie zacznę od tego że gryki nie szałem przynajmniej 10 lat więc można powiedzieć że jestem kompletnie zielony w tej dziedzinie. W tym roku biorę nową działkę w dzierżawę ok 15ha jest to 3letni nieużytek 80% klasa V a reszta VI oraz IV planuje tam zasiać właśnie gryke, chciałbym ja zebrać ale nie jest to warunek konieczny głównie chodzi mi o doprowadzenie działki do kultury, następnie zasiac na niej żyto. Przeczytałem cały temat ale mam kilka pytań. 

-orka wczesną wiosna i uprawa czy orka bezpośrednio przed siewem w maju? 

-jaka odmianę polecacie (myślę o dość wczesnej że wzgledu na zamiar siania zyta w terminie). 

-jaka norma wysiewu (mała presja dwuliściennych, raczej jednoliścienne chwasty). 

-cześć pola jest zasobna w wodę więc pytanie o to czy macie jakieś doświadczenia z desykacją saletra lub octem (może to głupie ale spotkałem się z opiniami że wykonalne). 

-czy ktoś ma materiał siewny na sprzedaż?  Jestem z okolic Puław. 

-wiem ze duzo odpowiedzi jest napisane wcześniej ale wydaje mi się że np od dawna nie było tematu odmian i może macie jakaś najnowszą wiedzę:) 

Dzięki. 

Napisałem wiadomość prywatną 

Opublikowano
7 godzin temu, Taurus83 napisał:

Po to żeby nie miał problemów z perzem przed śiewem żyta. 

Gryka radzi sobie z perzem a i w życie perz raczej nie szkodliwy. Jeśli siać grykę w swierzą orkę to bym glifo nie dawał teraz tylko na ściernie po życie. Tak mi się wydaje.

Azotu nie daję w ogóle pod grykę no może tyle ile jest w wieloskladniku.

Opublikowano
1 godzinę temu, tofik420 napisał:

Jeśli siać grykę w swierzą orkę to bym glifo nie dawał teraz tylko na ściernie po życie. Tak mi się wydaje.

Masz racje, wydaje ci się.   

Opublikowano
Dnia 3.02.2023 o 10:08, Sebusk napisał:

Ja bym posiał w węższym rozstawie.

Większa presja chwastów. Lepiej rzadziej każdym lejkiem to lepiej się rozkrzewi.  Gryka to nie rzepak. 

Dnia 3.02.2023 o 07:47, kellyq napisał:

Zamiast desykacji pokosówka, nie będziesz się musiał spieszyć z czyszczeniem. Koszona z pnia jeszcze jak zielsko jest to do rana na przyczepie nie postoi.

Pokosowka fajna sprawa ale jak trafisz na pogodę. Zdążało się ze deszcza padały i porosła na pokosach. Teraz wale z pnia, stoi noc na przyczepie żeby się przegrzała i na sortownik. 

Opublikowano
Drobna2021 napisał:

Dnia 3.02.2023 o 10:08, Sebusk napisał:

Ja bym posiał w węższym rozstawie.

Większa presja chwastów. Lepiej rzadziej każdym lejkiem to lepiej się rozkrzewi.  Gryka to nie rzepak. 

lepiej się rozkrzewi jak będzie miała miejsce czyli w szerokich rzędach. Gryka jak rzepak się rozkrzewia tylko musi mieć miejsce. nie wiesz co mówisz.

Opublikowano
Dnia 3.02.2023 o 21:57, tofik420 napisał:

Chciałem być grzeczny... Ale widzę że Ty nadęty z małym....plonem.

Nie mi plony oceniać…

2 godziny temu, Drobna2021 napisał:

Pokosowka fajna sprawa ale jak trafisz na pogodę. Zdążało się ze deszcza padały i porosła na pokosach. Teraz wale z pnia, stoi noc na przyczepie żeby się przegrzała i na sortownik. 

W jakim celu to przegrzanie? Ja tego unikam żeby kiełkowanie było.

Opublikowano
9 godzin temu, Sebusk napisał:

lepiej się rozkrzewi jak będzie miała miejsce czyli w szerokich rzędach. Gryka jak rzepak się rozkrzewia tylko musi mieć miejsce. nie wiesz co mówisz.

Gryka tak jak i rzepak się nie rozkrzewia. Chyba wam chodzi o rozgałęzianie, mylicie pojęcia

Opublikowano
Roxer napisał:

9 godzin temu, Sebusk napisał:

Gryka tak jak i rzepak się nie rozkrzewia. Chyba wam chodzi o rozgałęzianie, mylicie pojęcia

Masz rację rozgałęzia się a nie rozkrzewia. Mój błąd.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Taurus83 napisał:

No jak w każdej uprawi…, tylko powiedz w jakim celu to przegrzanie ?

1. Jeśli się przegrzeje przez noc lepiej odchodzi chwast na sortowniku bo nie jest aż taki mokry jak prosto z pola. Jeśli jesteś zainteresowany to mogę Ci wysłać zdj jak cały proces czyszczenia wyglada 🙂

2. Zsypywana z przyczepy, przechodzi przez żmijke dostaje powietrza i sypie w baxy.  Głównie chodzi o to żeby dostała trochę powietrza. 

3. Z baxów idzie na sortownik

4. Z sortownika znowu w baxy i może stać pare miesięcy bez potrzeby szuflowania w stodole.  

Przeważnie odrazu przerabiam na kasze i wole ją w takiej formie przechowywać. No ale zawsze zostawiam na nasienie i ewentualnie na sprzedaż na nasienie jak ktoś się trafi. 

Edytowane przez Drobna2021