Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie. W zeszłym roku straciłem na tym po ok 800 zł na tonie. Z tego co zauważyłem w poprzednich latach to cena kontraktowanej była ok 100- 150 zl wyższa od niekontraktowanej. Teraz wszysko sie wywróciło do gory nogami. We wrzesniu dzwonili różni kupcy oferowali 3+ ale umowa to umowa...a w tym roku nasiona po 5000 a co będzie na jesień tego nie wie nikt. Już raz kupowałem nasiona po 2400 a sprzedawałem po 800. Na jesień wezmę może od niego festulolium albo koniczynę w przyszłym roku.

Opublikowano
1 godzinę temu, Taurus83 napisał:

Nie. W zeszłym roku straciłem na tym po ok 800 zł na tonie. Z tego co zauważyłem w poprzednich latach to cena kontraktowanej była ok 100- 150 zl wyższa od niekontraktowanej. Teraz wszysko sie wywróciło do gory nogami. We wrzesniu dzwonili różni kupcy oferowali 3+ ale umowa to umowa...a w tym roku nasiona po 5000 a co będzie na jesień tego nie wie nikt. Już raz kupowałem nasiona po 2400 a sprzedawałem po 800. Na jesień wezmę może od niego festulolium albo koniczynę w przyszłym roku.

ja na kilka hektarów musze wziać, bo mam mało nasion 

Opublikowano
Dnia 25.03.2022 o 22:25, Taurus83 napisał:

Ok 20

Możesz mi przedstawić pokrótce technologie, nawożenie i stosowanie środków ochrony roślin? 

Opublikowano

Siew: 65-75 kg w rozstawie co 25 cm. Termin: jak najszybciej. ( uwaga na przymrozki) zazwyczaj Ok 5-15 maj w moim regionie.

Nawożenie: brak lub wapno w przypadku likwidowanych ugorów lub łąk, ewentualnie jakieś 200 kg npk jeżeli jest od razu wsiewka rośliny następczej

Zbiór dwuetapowy. 

Najpierw pokosowka jak Ok 80 % nasion jest dojrzała, później kombajn po ok 5-10 dniach w zależności od pogody. U mnie musi zająć pola w pierwszym tygodniu września bo później są bardzo duże szkody łowieckie 

Opublikowano
18 godzin temu, Taurus83 napisał:

Siew: 65-75 kg w rozstawie co 25 cm. Termin: jak najszybciej. ( uwaga na przymrozki) zazwyczaj Ok 5-15 maj w moim regionie.

Nawożenie: brak lub wapno w przypadku likwidowanych ugorów lub łąk, ewentualnie jakieś 200 kg npk jeżeli jest od razu wsiewka rośliny następczej

Zbiór dwuetapowy. 

Najpierw pokosowka jak Ok 80 % nasion jest dojrzała, później kombajn po ok 5-10 dniach w zależności od pogody. U mnie musi zająć pola w pierwszym tygodniu września bo później są bardzo duże szkody łowieckie 

A powiedz mi jak walczysz z hwastami? Bo mam działki po zlikwidowanej łące i po zbożach? 

Opublikowano

Leopard extra

można też fusilade forte, ma chyba nawet rejestracje na gryke

ale to tylko na jednoliścienne, typu głuchy owies itp

21 godzin temu, raszpl napisał:

Możesz mi przedstawić pokrótce technologie, nawożenie i stosowanie środków ochrony roślin? 

To ja podam Ci moją technologie. 

orka zimowa, jade właśnie teraz talerzówka bardzo płytko, żeby chwasty wyszły i żeby ziemia wilgoć miała. Nawożenie przed siewam zazwyczaj daje 100l RSM32 na ha w tym roku pójdzie Saletra 100kg/ha. Uprawa pod siew. Siew druga połowa Maja, w każdą redlice 65-75kg/ha śledzę wtedy pogode, żeby trafić na dobre warunki. Jak już na polu robi sie biało to pszczoły przy każdym polu jak już większość pąków kwitnie oprysk 1l boru 0,4  tytanit 5kg siarczanu. 

Zbiór dwuetapowy, tak jak kolega wyżej pisał. 

Opublikowano

Jak masz dużo chwastów na polu to zasieje gęściej. Gryka zagłuszy chwasty, ale plon da niższy, od taki urok gryki

Pryskał ktoś octem jako ekoligiczna dedykacją?

Opublikowano

Witam. Pierwszy raz będę sial gryke. Będzie siana po wyoranej łące. Klasa ziemi 5-6. Łąka z 40 lat może i więcej. Poradzi sobie gryka? Jakieś nawożenie ? Sieje jako pożytek dla pszczół.

Opublikowano
Dnia 30.01.2022 o 21:54, karino25 napisał:

3,5 brutto na ryczałcie a u Ciebie?

Dnia 1.02.2022 o 00:24, Radek88 napisał:

U mnie też 3.5 brutto.

Pewnie się wszyscy dogadali co do ceny. Rozmawiałem z jednym kupcem to mówił, że dużo gryki skiełkowanej kupili i mają z nią problem teraz.

melvit na swojej stronie net  oferuje 4 zł .

Opublikowano

Spróbujcie opryskać doglebowo opryskiem JUZAN 100SC. Tak dla porównania dla tych co pryskają  na 5 dzień  chwastoxem.  Nie pamietam dokładnej dawki ale wiem ze był skuteczny. 

Opublikowano
Dnia 29.03.2022 o 19:28, wladek99 napisał:

Tak właśnie planowałem. Łąki jest hektar i nasienia mam 100 kg.

tylko, że plonu sie nie spodziewaj. Przy tak gęstym siewie i pole po ugorze, bedzie wyglądać na 1,5-2 tony a da 500kg