Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem.

moderator przerzucił temat pługa pod twoj wczesniejszy post.

A więc do twoich 117 koni wystarczający bedzie pług 4-ro skibowy.

wybierając pług musisz sie sugerowac między innymi tym na jakiej glebie będzie pracował

szerokością roboczą pługa i cenami części zamiennych. nigdy bym nie kupił zadnego ibisa itp z tego co słyszałem to szkoda nerwów do tego. tylko zagraniczny używany. nie wolno sie napalic i kupowac pierwszego lepszego pługa trzeba pojezdzic poszukac a napewn cos znajdziesz dobrego. za 20 pare tysiecy napewno cos znajdziesz dobrego. dam ci taki przykład mam pług BvL mało znanejniemieckiej firmy, lemiesze i dłuta wydawało sie ze są już do wymiany a orałem na nich jeszcze przez 3 lata czyli jakies 200 ha. w tym roku założyłem nowe lemiesze polskie i dłuta polskie 20 ha i nie było dłut.

Opublikowano

No ja mam new hollanda t6030 plus już od 2 lat i jestem bardzo zadowolony 900mtg i bez awarii poza lekkim wyciekiem oleju z siłownika od wspomagania no ale to jeszcze na gwarancji więc wymienili na nowy.Pługa własnego jeszcze nie mam ale orałem unią ibis 3+1 no i szczerze mówiąć to nie podoba mi się praca tym pługiem.

Opublikowano (edytowane)

Podziękował za info. :D

Jak myślicie czy T6030 Elite mógłby godnie zastąpic Belarusa 1025 na 60ha w gospodarstwie o profilu mleczny?

Pracował by głównie z prasą rolującą NH, rozrzutnikiem obornika ok .10T, pługiem 5x40...

Czy w razie gdyby deklarowana moc przez producenta była niewystarczająca idzie mu ją zwiększyc?

Który ogólnie pwinien byc oszczędniejszy Plus czy Elite?

Jak jest z awaryjnością "Elitarnych smerfo-landów"?

Edytowane przez MgrLukash
Opublikowano

Elite jest chyba na CR(kupuje T6020 Elite wiec tak domniemam) wiec mapowanie silnika i juz moc zwiekszona, z reszta w mechanicznej pompie tez sie da ale poprzez podniesienie dawki paliwa, tak kiedys mi to mechanik tlumaczyl.

Elite jest chyba na CR(kupuje T6020 Elite wiec tak domniemam) wiec mapowanie silnika i juz moc zwiekszona, z reszta w mechanicznej pompie tez sie da ale poprzez podniesienie dawki paliwa, tak kiedys mi to mechanik tlumaczyl.

Opublikowano (edytowane)

Tak, tak na CR ;) ciekawo ile max mu można podnieśc tylko o jeden model w górę czy aż do 6070 :D

Elite chyba jest najrzadziej kupowaną wersją bo jak patrze po galerii to prawie ich nikt niema :huh:

Tylko dlaczego? Awaryjnosc na wysokim poziomie czy co?

Opublikowano (edytowane)

Ważył ktoś może swojego NH jeśli tak to ile waży. W prospekcie Delta ma masę 5030kg a ile w rzeczywistości?

Czy miedzy Delta,Plus i Elite bedzie duża różnica w masie? :huh:

Opublikowano

Witam serdecznie

Jestem posiadaczem HN t6030 Delta od 2 lat. Pytanie mam dotyczące hamowania. Otóż podczas hamowania zapala się kontrolka od załączonego przedniego napędu, jest to ok. bo ciągnik hamuje na 4 koła ale gdy zdejmę noge z pedału hamulca to bardzo mnie niepokoi odgłos rozłączania napędu dość mocno odczuwalny i słyszalny. Czy to jest normalne w tym modelu? czy jest możliwość wyłączenie togo w jakiś sposób, aby ciągnik nie hamował przednia osią?

Opublikowano

Na pewno jest możliwość deaktywacji załączania przedniego mostu przy hamowaniu. Jest jakiś czujnik pewnie przy pedale hamulca który jest połączony z włącznikiem napędu i w ten sposób to działa.

Ciągniki ze skrzyniami 40 km/h i więcej, muszą posiadać hamulce na wszystkie koła ze względów bezpieczeństwa. Dlatego nie polecam odłączać przednich hamulców bo różnica w hamowaniu jest duża, wiem bo mam ursusa na szybkiej skrzyni to trzeba uważać. Poza tym kiedyś mieliśmy w forterze odłączony przód to również jest dużo gorzej z hamowaniem i stabilnością ciągnika przy hamowaniu.

Nie polecam nic kombinować ze względów bezpieczeństwa, a napędowi nic się nie powinno stać, w naszych nh mamy duże przebiegi i żadnych problemów z przednim napędem czy wałem.