Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie na jesień zapomniałem o oprysku na chwasty i boje się że jak za chwilę się wszytsko ruszy to zarosne z tym czosnkiem , pryskać boxerem lub stompem? ktoś mi mówił że on nie pryska na chwasty bo wtedy rośnie mniejszy czy lepiej szykować dziabke 🤣 :)

Opublikowano
21 godzin temu, jazgo napisał:

Dobrze czytam/ piszesz ? Sadzony 26 listopada ?

To chyba nie znajdziesz tu nikogo , kto sadził by  tak późno. Choć przy tak długiej i ciepłej  jesieni na dobre to wyszło.

Wielu posadziło miesiąc -a nawet dużo więcej- wcześniej.

Jeśli więc komuś ma wymarznąć , to tobie ostatniemu !

Kto powiedzial ze nie mozna sadzic w listopadzie i grudniu? Sadzisz tak jak pogoda pozwala. Owszem pozniej wyjdzie z ziemi ale to kwestia kilku tygodni. A przy kopaniu roznica kilku dni. Jak ktos ma duzo i kopie na raty to fajna opcja

Opublikowano
4 godziny temu, Quis napisał:

Kto powiedzial ze nie mozna sadzic w listopadzie i grudniu? Sadzisz tak jak pogoda pozwala. Owszem pozniej wyjdzie z ziemi ale to kwestia kilku tygodni. A przy kopaniu roznica kilku dni. Jak ktos ma duzo i kopie na raty to fajna opcja

Zgadza się. Ja sam celowo odciągałem sadzenie, obserwując ciągłe zapowiedzi ciepła, aż do 10 listopada - dłużej nie wytrzymałem.

Violetta i tak już konkretnie powschodzona, Harnaś dopiero szpilkuje.

W tym roku mam dwie odmiany, by zmniejszyć ryzyko i rozłożyć wykopki. Na następny jeszcze chcę sadzić w 3-4 terminach.

Opublikowano
Dnia 16.02.2023 o 13:44, Quis napisał:

Kolego można nawet w styczniu wsadzisz i będzie zasada jest taka bodaj wsadzić do 20 października bo później mniejszy plon 😁

Opublikowano

Panowie można nawieźć wapna tlenkowego po zniwach i tego samego roku posadzić czosnek ? w internecie pisze ze odczekać najlepiej rok po takim wapnie ale jak to jest w praktyce u was ? ph 6 klasa ziemi 3 chce podniesc do około 6.5

Opublikowano (edytowane)

Tak jak piszesz- każą rok odczekać.

Ale jak to w życiu bywa, trzeba realia naginać do potrzeb. Nawieź, mieszaj z glebą przy każdej okazji  i módl się o deszcze- a będzie dobrze.

Edytowane przez jazgo
Opublikowano

u mnie azot i siarka 2 tygodnie temu poszło.podkarpackie . czosnek identyczny jak na zdjeciu Quis 

a i nie wiem ale raczej to tez ma znaczenie sadzony na południowym stoku( u nas pagórki) sadzony 11 listopada

Opublikowano
Dnia 14.03.2023 o 17:29, asus921 napisał:

U mnie jak tak dalej pojdzie to w kwietniu moze wjade na pole, bo narazie to ryz mozna tam uprawiac.

U mnie też  bardzo mokro, są i - na szczęście niewielkie- zastoiska wody. 

Pytanie do kolegów praktyków: jak czosnek to zniesie, ile wytrzymuje?

Opublikowano (edytowane)

Moja amatorska, eksperymentalna mini plantacja również już zrobiła ładne rządki. Sadzenie 26 listopad.

334013189_601354934871287_6294961166285315809_n.jpg

Edytowane przez notkiz
Opublikowano
Dnia 17.03.2023 o 20:29, jazgo napisał:

U mnie też  bardzo mokro, są i - na szczęście niewielkie- zastoiska wody. 

Pytanie do kolegów praktyków: jak czosnek to zniesie, ile wytrzymuje?

Jak są zastoiska wodne to po nim

• Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, LEREDA napisał:

Jak są zastoiska wodne to po nim

Co ty, ja kiedys mialem w polu 1.5 tygodnia wode na taka wysokosc ze nie bylo widac lisci i nic sie nie stalo

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Quis napisał:

Co ty, ja kiedys mialem w polu 1.5 tygodnia wode na taka wysokosc ze nie bylo widac lisci i nic sie nie stalo

Tak ale on już był na wierzchu jak była ta woda

Opublikowano (edytowane)

używacie podsiewacza nawozów? montujemy właśnie przy opielaczu i będzie oszczędniej i dokładniej nawożone

Edytowane przez astrzab
Opublikowano
1 godzinę temu, astrzab napisał:

U nas cała rozpiska nawozowa z firmy Yara zrobiona pod badania z gleby. Zobaczymy efekty. Tanio nie jest ale jaki nawóz teraz tani

Ja odpuszczam w tym roku jakies wielkie starania. 2 razy azot z saletrzaka i niech rosnie