Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak wszystko pozamykaja to nnie bedzie gdzie sprzedac, juz z tulipanami nie maja gdzie jechac sprzedawac, znajomy ma pare ha. I nie ma gdzie mu tego sprzedac ludzie co przyjada prywatnie to 5% zbytu. Oby bylo dobrze :D

Opublikowano (edytowane)

akurat teraz to potrzebę na czosnek mają nawet jak już porósł to biorą a ładny wiosenny 2-2,5 na giełdzie, a jak nie będzie chętnych to się zasadzi znów więcej i tyle :D 

Edytowane przez micgal39533
Opublikowano

czosnek bedzie trzymal cene bo coraz wiecej ludzi ,,pole w rączki kole". kazdy wygodny woli isc do pracy odjeb....ć 8 godzin i miec spokoj a w razie czego kupic gotowy,przy czosnku robota jest praktycznie caly rok, niema tak ze posadzisz i rosnie.pole  na wiosne szczegolnie trzeba obserwowac przynajmniej 2 razy w tygodniu jak cos sie zaczyna dziac to trzeba w miare szybko zareagowac,a jak pogoda akurat nie sprzyja to to odczucie ze jestes bezsilny ,chcesz opryskac na robaka albo grzyba a tu d*pa.ktos moze powiedziec ze lajcik bo od listopada do marca spokoj. gow.o prawda.wisi czosnek w lencie i trzeba na bierząco obierac.masz klienta,chce kupic na przyklad 300 kg i szykujesz pod niego a potem sie okazuje ze jednak nie chce i masz 300 kg gotowego obranego i trzeba na szybko szukac innego odbiorce bo dobrze wiesz ze taki obrany nie podsiedzi tak dlugo jak w łęcie.fajnie wszystko wygląda ale tak z boku, rzeczywistosc jest zupelnie inna.trzeba to po prostu lubić

Opublikowano (edytowane)

Znaczy tez bym tak pomyslal, ale on od poczatku taki zielonkawy kolor mial. Jak byl pod wloknina to samo.

Tutaj zdjecia z bliska. 

Nastepna kwestia to z roznych powodow w dobrych kilku rzedach bede mial "nadprogramowy czosnek" czyli nie zebrane glowki wciagniete itd, ktore byly zaorane teraz wychodza. Cieszyc sie czy plakac i wyrywac :) ? Na zdjeciu akurat skupisko, to raczej nie ma szans, ale pojedyncze tez wystepuja.

IMG_20200330_171728_8.jpg

Edytowane przez asus921
Opublikowano

@Quis

No niestety tak, bo tam jest maly kawalek bardzo dobrej ziemi. Moze w przyszlym roku zmienie, kilka dzialek obok mam jakies 0.5ha kukurydzy w monokulturze od lat. Tez piekna ziemia. Tutaj sie pole do popisu konczy, hektarow to moze jest, ale na typowe warzywa to niekoniecznie.

@micgal39533

Ile lat tak sadzisz bez problemu? Wdaly ci sie kiedys te mityczne nicienie ? Jakie inne problemy typowo zwiazane z monokultura?

Opublikowano (edytowane)

Po jakim czasie wchodzisz na to samo pole z czosnkiem? Rok przerwy wystarczy czy raczej nie?

Na jakich glebach sadzicie? 4-ta miejscami 5-ta klasa raczej odpada?

Pochwalcie sie co tam jescze ciekawego sadzicie/siejecie na plodozmian ?

Edytowane przez asus921
Opublikowano

panowie mam taki problem... badałem ziemię azot fosfor potas w normie pH około 6,5-7,0 jest a czosnek mam przyżułkniety gdzie za miedzą u sąsiada jest ciemno zielony z daleka aż srebrny się wydaje co moze być przyczyną ? sadzony byl połowa po pszenicy połowa na pustym polu gdzie posiałem tylko poplon jedna rzecz której nie stosuje to obornik bo nie mam zwierząt zaprawiany był kinto Duo pod kozen Yara corn na wiosnę saletra amonowa 150kg na ha

Opublikowano

na wiosnę dałem siarczan potasu czystej siarki poszło 100kg na ha, nie w dwóch dawkach poszła saletra tydzień temu dałem druga bo juz ma ponad 5lisci

w sensie siarka poszla pod koniec lutego

Opublikowano

150 kg / ha powinieneś dać jednorazowo    drugą taką samą dawkę  pod koniec kwietnia  a trzecią pod koniec maja  ja bym dał jeszcze odżywkę fosforową  wraz z jakimś stymulatorem wzrostu , przynajmniej ja tak stosuję