Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, micgal39533 napisał:

Oo znalazłem zdjęcie sprzed miesiąca jak wyglądał hiszpan 

hiszpan.jpg

Miałeś go okrytego? Czym?

W tym roku hiszpana nie mam ale jak w zeszłym posadzilem hiszpana na probe w dwóch terminach wcześniejszy i późniejszy to o dziwo wczesniejszy później wymarzł, słusznie wyciągnąłem wnioski czy to w skutek wiekszej masy zielonej później zamierał?

Opublikowano (edytowane)

Panowie, nie wrzucac tych fotek, bo mnie zalamaliscie. Myslalem, ze mam chociaz sredni ten czosnek :)

Jutro koncze "wzruszac glebe" to cos tam wrzuce, moze ,ktos madrze poradzi.

P.S

Napisze ktos czym pryskal dolistnie i czym bedzie pryskal i dokladnie w jakich proporcjach ?

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Jak tam wasze palntacje? Moja niestety strasznie zarośnięta. Czosnek ladny gruby, ale dywan zielony jest od chwastow.  Czy jest szansa aby go odchwascic jeszcze jakimiś srodkami. Nie wiem czy z wiosny środek nie zadziałal czy co? Niestety przez chorobe bylem 2 miesiace nie obecny i plantacja się strasznie zaniedbala. Specjaliści, prosze o pomoc. Czy ktos z was stosował tak pozne odchwaszczanie?

Opublikowano

Ja nic nie robiłem z zielskiem, na jesień stomp. A mam czyste pole. Mimo że to po ugorze;-) fakt stop poszedł w 3x dawce prawie litr na 1000m2 dawalem

Opublikowano (edytowane)

Czy dawka 1-1.2kg mocznika na 13ar rozmieszane w 100-120 litrach wody, pryskane dwa razy na zakladke mogla przypalic czosnek ? Stezenie wychodzi 1-1.2%, wedlug zboza to jest niskie stezenie, tam daje spokojnie  nawet ponad 10% (25kg mocznika na hektar)

Srodek tam gdzie poszedl oprysk na zakladke jest najgorszy. Dalej nie wiem dlaczego prawa strona przy "lasku" jest najladniejsza. Ale jestem teraz na 90% pewien, ze wina w jakims stopniu oprysku, bo w pewnym miejscu musze zrobic taki trojkat i niedopryskam tam z 50 glowek i tam czosnek bez zadnego oprysku jest o wiele ladniejszy niz ten opryskany...

Dzisiaj wzruszylem glebe i dalem na spokojnie 0.5 litra ala florovitu (8% azotu i chyba po 5% P i K), i 100-150 gram rosasolu 19/19/19 + asashi + tytanit, bo musze to jakos sprobowac ratowac...

Pochwalcie sie jakim stezeniem azotu pryskacie dolistnie. Czosnek rzeczywiscie jest, az tak wrazliwy? Na zboze w zyciu bym nie jechal ze stezeniem 1% mocznika, bo to szkoda paliwa, a tutaj popalilo... Jakbym dal 25kg mocznika na hektar jak w pszenicy to bym chyba ten czosnek spalil jak roundapem.

Wychodzi na to, ze moglem nie robic nic i mialbym lepiej niz mam :(

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Ja na jesień dałem 5l i na wiosne poprawka także 5l/ha. Środek Sharpen czy jakoś tak. Przepuscił mi powoj, i szarłata ale w miejscu gdzie presja chwastów była olbrzymia, że wzgledu na,fakt ze 3-lata temu tam były ziemniaki i chwasty sie wysialy.

Dzis robię test goal i lornel czy jakos tak :)

Opublikowano
8 godzin temu, asus921 napisał:

Czy dawka 1-1.2kg mocznika na 13ar rozmieszane w 100-120 litrach wody, pryskane dwa razy na zakladke mogla przypalic czosnek ? Stezenie wychodzi 1-1.2%, wedlug zboza to jest niskie stezenie, tam daje spokojnie  nawet ponad 10% (25kg mocznika na hektar)

Daj jakieś foto jak wygląda ten fragment przypalonego oraz zdrowego.

Opryskiwacz miałeś dobrze wypłukany po poprzednich zabiegach? Może pryskałeś zboże wcześniej ?:D

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, janczar810 napisał:

Koledzy jak uważacie warto na T2 w czosnku zastosować Switch 62,5 WG

?

cena troszkę odstrasza ale jak ze skutecznością?

Przez 2 lata stosowałem i nie widać efektu za tą cenę. Do firmy z której biorę śor. co rok przyjeżdża Ukrainiec i bieże 150kg na truskawki bo twierdzi że nie ma lepszego.

Edytowane przez Adam86