Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taki chwastownik nie lamie czosnku czy samego szczypiora jakos nie uszkadza? Czosnek to jakos odczuje ? W sensie jakies hamowanie na kilka dni, regeneracja itd?

U mnie niestety mam sciezke tylko na opryskiwacz i rozsiewacz, wiec raczej i tak niczym nie wjade, bo 12-13 metrow chwastownika nie wykombinuje :)

Chociaz rozstaw miedzy rzedami dalem duzy, moze wladimirek wkoncu doczeka sie pracy po latach.

Opublikowano

Ja właśnie ivanem mykam z chwastownikiem chociaż trzeba dobrze pilnować środka, lepiej jest jak ma kółka kopiujące , czosnku nie połamie  ale wiadomo to jest maszyna wszystko sie zdążyć moze ,  z zimy dobrze jest ruszyć takim urządzeniem

Opublikowano

U mnie stoi i narzeka na brak pracy. Jedyna robota to oprysk kukurydzy, bo pasuje w rzadki na kiszonke.

A myslicie, ze zgrabiarka gwiazdowa by sie nadala na chwastownik? Chociaz przeleciec po tych sciezkach do opryskiwacza w jedna i druga strone.

Opublikowano

Gwiazdowa to chyba nie chodź nigdy nie wiadomo bo tą na kołach to jak chcesz tym jechać w czosnku ??? chyba ze ta na pompę na 4 gwiazdy podajże  , prędzej może taśmowa fryzurę by zrobiło czosnkowi ze hohoh

Opublikowano (edytowane)

Mysle nad takim traktorkiem jednoosiowym + zrobic taka mala belke chwastownika do niego.

Lub drugi pomysl kosa spalinowa z jakas nakladka ale to juz raczej miedzyrzedzia tylko.

P.S

Dorwalem fajny traktorek jednoosiowy za 500zl, wiec raczej sie po niego przejade. Od czego stosujecie "palce" ? Myslalem przeciac na pol belke od siewnika poznaniaka i zmontowac dwa takie rzedy po 1.35 metra. Albo kupic same palce i zrobic samemu jakies 1.5-2m

Do kiedy chwastownikiem robicie? Da rade tym czyscic, az do zbioru, bez motykowania?

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)

Mam wrazenie ze kolego komplikujesz sobie życie. 

W tamtym roku z 30arow walczylem 

2xmotyka i 2xplewacz

https://allegro.pl/oferta/opielacz-reczny-dlugie-raczki-7825758164?utm_source=google&utm_medium=cpc&gclsrc=aw.ds&ev_campaign=_DIO_pla_dom_ogród&ev_adgr=Narzędzia+ogrodnicze+-+Glebogryzarki+i+rozdrabniacze&gclid=CjwKCAjw1KLkBRBZEiwARzyE7zmN9HUO2h1XLc-WE4_zCVFdA1O7lleUj0Hrt38DpPu7w_OcOBLOVxoC1TgQAvD_BwE

Cos takie/\

Wszystko zależy ile tego masz. 

W tym roku wszystko robilem pod ciagnik c330. W ubieglym roku źle posadzilem Miedzyrzedzia i dlaczego motyka i plewacz.

Z obserwacji wiem ze bez chemii nie otrzymasz czystej plantacji

Edytowane przez janczar810
Opublikowano (edytowane)

Podziwiam, ale recznie to nie dla mnie. 500zl za traktorek to nie majatek, a zaoszczedzi mi czas warty 1000-2000 lub wiecej. Byle to spelnialo swoja role.

Jak dziala ten opielacz z linku, bo jakos po zdjeciach nie moge sobie tego wyobrazic. Chyba, ze to jest tylko w miedzyrzedzia.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

@micgal39533

Czyli ten traktorek + chwastownik to nie taki glupi pomysl?

Od czego masz "palce" chwastownika i czy te od poznaniaka sie nadadza? 2 rzedy wystarcza?

I glowne pytanie czy chwastownikiem zalatwie temat az do konca, czy on nadaje sie tylko do kwietnia, jak czosnek jest maly?

Rozumiem, ze stomp w takiej sytuacji nie ma sensu?

Opublikowano

Warto wylać sporą ilość gnojowicy bydlecej na czosnek  ok. 15-20cm wysokości ( W tym tygodniu). Jak narazie nic nie sypalem (prócz  jesieni npk 600kg/ha 8-20-30-s3) mam w planach wysiac w przyszlym tyg. Kiseryt 150kg/ha i saletrosan 400kg/ha

Opublikowano

Wrócę do tematu chwastownika , w zeszłym sezonie używałem taki właśnie , dużo mi pomógł bo rok był suchy od końcówki  marca w zasadzie było upalne lato już , ziemia sie zaskorupiła a nie mogłem robić niczym innym bo miałem uprawy 4 rzędowe i przez małą odległość między rzędami nic nie wchodziło tylko jakby co to motyka a to nie realne , teraz mam uprawy 3 rzędowe i będę korzystał na początku też z tego tyle że już szerokiego żeby brał 3 klatki na raz to ten mniejszy trzeba będzie opylać . A na potem będzie już inny co bardziej się zanurza.

Nie wyrywa czosnku , spulchnia skorupę , nie łamie szczypiora , ale jak na moją praktykę z tym to trzeba dwa razy jechać i jest ok.No trzeba też pamiętać żeby za bardzo nie dać zachwaścić uprawy bo potem to ciężko  Zamieszczę tu zdjęcia jak to wygląda i jak po jego przejeździe wygląda ziemia, może komuś zobrazuje choć trochę pracę z nim , 

IMG00333.jpg

po chwastowniku (2).jpg

Opublikowano

Ja w zeszłym roku kupiłem zagarniacze od poznaniaka kupiłem śruby i szerokie podkładki. Wziolem stare brony trójki i odkrecilem zęby a na ich miejsce wkrecilem zagarniacze póki co mam tylko jedną sztukę w środku ale myślę że na resztę pól bron też założę bo robi fajną robotę i nie trzeba tak z motyką ganiać  😆

Opublikowano

Ja tak samo kupiłem zagarniacze od poznaniaka i zamontowałem na bronach. Koszt zagarniaczy i śrub to 250zł na 3metry. 20zagarniaczy wychodzi na metr, a że jest podwójny zagarniacz, to jest łącznie 40prętów w metrze. Efekt pracy jest super, jeszcze się okaże jak będzie z większym czosnkiem, czy go nie wyrwie, ale mam głęboko sadzony, to nie powinno być źle.

Opublikowano

Zima tak ciepła była że mój harnaś już 6-8 cm nad ziemią. Odkryta wluknina w sobotę i sypniety npk + saletrzak. W dość pokaźnej dawce 😉

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Quis napisał:

Zima tak ciepła była że mój harnaś już 6-8 cm nad ziemią. Odkryta wluknina w sobotę i sypniety npk + saletrzak. W dość pokaźnej dawce 😉

Ja mam identyczną sytuacje u siebie na polu jak i z włókniną. jakie dawki nawozów zakładasz do rozsiania? spulchniałeś glebe? Stompem już pryskałeś?

Edytowane przez janczar810