Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na pytanie kiedy zaczac sadzic czosnek jary ? Druga sprawa jeśli ktoś mialby na sprzedaż sadzeniaka jarego to chętnie zakupie proszę o propozycje ?

Opublikowano

No jak zdążyli w tym oknie pogodowym to pewnie ,że tak , teraz znowu deszcze i nie wiadomo kiedy w pole się wejdzie , jak posadzony to nic mu już nie grozi , wyrośnie ale jak ktoś chce jeszcze sadzić to też czasu mnóstwo jeszcze :)

Opublikowano
Tomek42 napisał:

No jak zdążyli w tym oknie pogodowym to pewnie ,że tak , teraz znowu deszcze i nie wiadomo kiedy w pole się wejdzie , jak posadzony to nic mu już nie grozi , wyrośnie ale jak ktoś chce jeszcze sadzić to też czasu mnóstwo jeszcze :)

gdzie ty masz deszcze! w polu tak sucho że masakra że jak nie poleje będzie dupa jak niewiem co, a zapowiadają po 15st i wiatr który wysuszy do reszty. deszczu ratuj! bo suszej niz w kwietniu w tamtym. roku a jest miesiąc do tyłu. długoterminowe pokazują blokadę wyżowa w Europie i naciąg ciepłego powietrza z Afryki!

Opublikowano

Każdy z Nas mieszka gdzieś indziej, inne rejony PL. a tu ocenianie po swojej okolicy, niby kraj nie za duży a rozbieżności olbrzymie, opady-temp. i gleby 

Jeden będzie miał błoto na polu a drugi sucho!!! 

Osobiście tak suchego przedwiosnia nie pamiętam. Jak będzie tak dalej zapowiada sie gorszy rok aniżeli ubiegły. Zapasy wody żadne a opadów brak, a najlepsze że nic nie wskazuje na to aby padało.  

• Like 1
Opublikowano

nie podniecajcie się u mnie w lutym spadło 2mm opadu! to tak jakby napluł tylko a sniegu też jak na lekarstwo bylo!

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, janczar810 napisał:

Każdy z Nas mieszka gdzieś indziej, inne rejony PL. a tu ocenianie po swojej okolicy, niby kraj nie za duży a rozbieżności olbrzymie, opady-temp. i gleby 

Osobiście tak suchego przedwiosnia nie pamiętam. Jak będzie tak dalej zapowiada sie gorszy rok aniżeli ubiegły. Zapasy wody żadne a opadów brak, a najlepsze że nic nie wskazuje na to aby padało.  

nie każdy to rozumie, u mnie na jednym kawałku jest sucho i już nawóz poszedł a na drugi jeszcze się nie dało wjechać bo inna ziemia w innym położeniu trochę i dopiero w tym tyg może się uda

zetorlublin7341 na tym kawałku jest mokro praktycznie cały rok wystarczy trochę deszczu  i trzeba czekać kilka dni żeby dało się coś robić 

zetorlublin7341

Edytowane przez micgal39533
Opublikowano
micgal39533 napisał:

5 minut temu, janczar810 napisał:

nie każdy to rozumie, u mnie na jednym kawałku jest sucho i już nawóz poszedł a na drugi jeszcze się nie dało wjechać bo inna ziemia w innym położeniu trochę i dopiero w tym tyg może się uda

zetorlublin7341 na tym kawałku jest mokro praktycznie cały rok wystarczy trochę deszczu  i trzeba czekać kilka dni żeby dało się coś robić 

zetorlublin7341

a próbowałeś ten drugi kawałek głęboszem zrobić ?

Opublikowano

Panowie poradźcie coś, nie pryskałem na jesieni nic na chwasty. Teraz pole jest czyste, a czosnek ma ok. 5 cm. Jest jakiś środek żeby teraz popryskać?

Opublikowano
4 minuty temu, zetorlublin7341 napisał:

a próbowałeś ten drugi kawałek głęboszem zrobić ?

nie, tylko agregat ścierniskowy, ale tam jest ziemia ciężka do uprawy  do tego mało sączek bo z 2ha  są tylko dwie co odprowadzają wodę 

Opublikowano
11 minut temu, Zibo123123 napisał:

Witam możesz prysnąć stomp lub boxer.

Jesli jesienią pryskałem zalecaną dawką Stomp to mogę teraz tj. na dniach opryskać ponownie Stompem, ponownie zalecaną dawką?

Opublikowano

U mnie lało cały piątek , w sobotę przelotnie tak do 14 , potem przestało ale w nocy znowu padało bo rano mokro , nie moge uprawić pod bób , po prostu duże ciągniki toną same a co dopiero jakiś gruber , jedynie 30-stka  co wjedzie ale co to za robota jak co 50m trzeba podnosić kultywator , trzeba czekać , wiem że gdzie indziej może być inaczej i sucho teraz , do mnie też przyjdzie susza jak w zeszłym roku na pewno :).

Wladeusz możesz prysnąć stompem ale poczekaj aż będzie miał te 10-15cm , i tak mówisz że masz czysto więc po co go podpalić na końcówkach , 

Opublikowano

Ja tez mam problem z wjechaniem, ale przynajmniej pozniej bedzie wode ten kawalek trzymac. Na zboze tez wjechane i zrobiona tylko koleina, wiec odpuszczone narazie nawozenie.

Czosnku mam tylko 10-12 ar, jechac z Yara mila complex musowo recznie czy poczekac z 2-3 tygodnie moze przeschnie i rozsiewaczem odrazu z saletrosanem?

Co do opryskow. Jesienia byl stomp + boxer. Poprawic teraz samym stompem czy boxer tez? Boxer niby na reklamie i etykietach do stosowania jesienia, ale co to za roznica?

Opublikowano

Ale cisza w temacie. Jak tam wasze czosnki? U mnie ladnie przezimowal, od 5 do 10cm nad ziemia. Wczoraj podana Yara Mila Hydrocomplex 500kg/ha, za jakis czas planuje podac saletrosan 500kg/ha.

Jaki jest optymalny termin prysniecia stompem? W sensie do jakiego terminu z reguly maksymalnie, bo narazie niema opcji, zeby wjechac na pole, zbyt mokro i raczej przez najblizszy czas sie nie poprawi. Stomp byl prysniety jesienia, pole wyglada w miare czysto, ale chce poprawic, bo od jesieni to pewnie srodek juz dawno nie dziala?

Opublikowano

Witam wszystkich.  Siejecie  już azot w czosnku czy boicie  się nocnych  marcowych zapowiadanych przymrozkow? 

11 minut temu, asus921 napisał:

Ale cisza w temacie. Jak tam wasze czosnki? U mnie ladnie przezimowal, od 5 do 10cm nad ziemia. Wczoraj podana Yara Mila Hydrocomplex 500kg/ha, za jakis czas planuje podac saletrosan 500kg/ha.

Jaki jest optymalny termin prysniecia stompem? W sensie do jakiego terminu z reguly maksymalnie, bo narazie niema opcji, zeby wjechac na pole, zbyt mokro i raczej przez najblizszy czas sie nie poprawi. Stomp byl prysniety jesienia, pole wyglada w miare czysto, ale chce poprawic, bo od jesieni to pewnie srodek juz dawno nie dziala?

Nie za duże te dawki ?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, marcinw1981 napisał:

Witam wszystkich.  Siejecie  już azot w czosnku czy boicie  się nocnych  marcowych zapowiadanych przymrozkow? 

Nie za duże te dawki ?

Mysle, ze w sam raz. To 60kg N + 55kg P + 90KG K. 

Teoretycznie zapotrzebowanie to 120kg N, 80kg P + 150kg K 

Nie badalem gleby, wiec wole dac delikatnie wiecej. Jesienia poszla polifoska + siarczan potasu, wiec P i K powinno juz  byc w nadmiarze.

500kg/ha saletrosanu da kolejne 130kg azotu, ale z tego co czytalem to ludzie tutaj rzucaja o wiele wiecej, wiec sam nie wiem.

Do tego beda chociaz 2-3 zabiegi dolistne NPK

15 minut temu, xraqued napisał:

Na drugą dawkę co będzie lepsze saletrosan czy siarczan amonu ?

Mysle, ze saletrosan. Siarczan amonu zakwasza glebe.

@pawel213333

Pochwal sie co rozsiales i w jakich dawkach.

Edytowane przez asus921