Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, LEREDA napisał:

Pytanko z innej beczki przeliczaliście może dopłaty z arimr  ja postanowiłem to uczynić i rąbneli mnie na 600 zł jutro mam zamiar to wyjaśniać  co innego podają a co innego płacą przykład ; podałem 10 szt bydła zapłacili mi 2541 a deklarują że za sztukę jest 293 zł do obszarówki zapłacili mi 120 zł mniej , radzę sprawdzić wszystko zliczyć ja tak zrobiłem  dwa razy , nie wiem może to tylko u mnie do tej pory nie zliczałem i może to był błąd

a masz już papiery ile dostałeś dopłat? bo tam jest wypisane wszystko co i jak, i o ile zostało pomniejszone 

Opublikowano

nic mu nie zaszkodzi o ile nie dasz wariackiej dawki kolego ;)

Opublikowano

dzięki Panie Tomku 😉 wszyscy mówią że czosnki na wierzchu a u mnie pole czysciutkie i gladziutke czosnek przed tymi ostatnimi dwoma przymrozkami jeszcze z 2/3cm pod ziemią.Włóknina mimo to poszła wczoraj i dziś rano mróz koło -10 i narazie ma tak być.Hiszpana mi trochę położyły te śniegu co były ale myślę że wyjdzie z tego póki co włóknem wszystko okryte ☺

Opublikowano

Papierów nie mam sprawdzałem na stronie agencji i tam jest wszystko wyszczególnione nie wiem czy to jest możliwe że potrącenia jeśli są to wynoszą ok 600  stów  a co do bydła to nie ma znaczenia czy duży czy mały byleby nie przekroczył 24 miesiące  , bydło swoją drogą ale i w dopłatach obszarowych brakuje mi 120 zł może to nie jest jakaś zawrotna suma ale dlaczego są braki odemnie 100 od innego 100 i się nazbiera .Moja rada przeliczcie swoje dopłaty tak dla świętego spokoju

Opublikowano

kolego z siarczanem magnezu uważać , lepiej aby był sam bo jak dasz saletrę możesz połączyć liście, ogólnie azotowe nie mieszać z siarczanami. lepiej zrobić w jeden dzień oprysk tym wieloskładnikowy a na następny czy za dwa dni innym, ale dawki w normie żeby były

Opublikowano

Na wiosnę lepiej jest podsypać normalnym siarczanem magnezu w granulkach czy dolistnie siedmiowodnym? Bo w marcu mam zamiar popryskać Kristalonem Zielonym i odżywką potasową i nie wiem czy nie spalę jak do tego dorzucę MgSO4

Opublikowano (edytowane)

Tak to wyglada u mnie 3/4 pola na wierzchu, sniegu co kot naplakal. Wielkopolska, wczesniej pogoda raczej malo zimowa. Ten tydzien maks -7 jedna noc, reszte -5.

Martwic sie, czy takie cos powinien wytrzymac czosnek? Korzen jesienia byl raczej konkretny, teraz nie wykopalem, bo nie zabralem zadnych narzedzi, a ziemia zmarznieta.

IMG_20190121_104906[1].jpg

Edytowane przez asus921
Opublikowano

panowie spokojnie bo ten mróz mu nic nie zrobi. musiało by być -30 bez śniegu albo jak by ruszył do rośnięcia dopiero -10 mogło by go walnąć. w tamtym roku w marcu były i nic się nie działo

Opublikowano
5 godzin temu, zetorlublin7341 napisał:

panowie spokojnie bo ten mróz mu nic nie zrobi. musiało by być -30 bez śniegu albo jak by ruszył do rośnięcia dopiero -10 mogło by go walnąć. w tamtym roku w marcu były i nic się nie działo

W tamtym roku 70 procent mroz mi zalatwil i bylo minus 15 z wiatrem. Ale tak jak pisales ciepły luty pozniej mroz i w marcu druga fala mrozu i zalatwilo harnasia

Opublikowano

Co panowie sadzicie o zastosowaniu nawozu fructus na pierwszy rzut. Ma fajny sklad i cenowo jest tez przystepny.  W tym tyg bede robil badanie gleby bo sniegu juz prawie zero wczoraj napadalo a dzis juz pada deszcz. I zapowiadaja na plusie caly tydz to ziemia pusci.