Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

u mnie był chwilowy zastój początkiem sierpnia ale potem ruszyło normalnie i wszyscy w okolicy się wysprzedali w sierpniu i jak bym miał jeszcze kilka ton to też by poszło ceny to na wagę po 13,50 kg cięty na 5cm albo pęczki 5cm-0,65zł  5,5cm-0,75zł 6cm 0,9zł i 6,5+ 1,2zł tak z pamieci na wagę sie opłacało za swierza bo ciężki a potem i tak i tak 

Opublikowano

@grys gdzie by poszlo? czyli jakie okolice?

Dzownilem niedawno do masarni czy nie chca kupic czosnku, a oni mowia ze sami sprzedaja obrany/zmielony po 7-9 kg
Za duzo naciagniete jest z zagranicy

Jak za rok sytuacja sie powtorzy, to bedzie jeszcze gorzej ze sprzedaza

Opublikowano
Dnia 23.09.2023 o 21:06, micgal39533 napisał:

Co roku daje obornik pod czosnek aż ciężko przyorać i nie widzę żeby mu się coś działo

Dnia 24.09.2023 o 12:52, Quis napisał:

Czosnek toleruje obornik. Marchew nie toleruje

Ja  jak jesienią dałem kurzeńca pod pług, to od śmietki opędzić się nie mogłem. Plantacja zniszczona, nigdy więcej obornika pod czosnek !

Opublikowano
Dnia 6.12.2023 o 12:19, micgal39533 napisał:

Za rok warzyw będzie opór

co się dziwisz za zarobek na pszenicy czy kukurydzy to sobie można abonament za telefon opłacić ludzie szukają zysku 

z 2 strony niech sieją co komu roboty żałować ? nie jednemu plecy trzasna 

to się wszystko ładnie pięknie wydaje ale przy warzywach jest całkowicie inna praca zboże czy qq jest prosta 

Opublikowano

Żałować nie ma co tylko cena będzie jeszcze gorsza i zejście niż teraz

Ja powoli z warzyw się wycofuje zostaje trochę czosnku ogórków, reszta hodowla usługi, na sianie przez ostatnie lata więcej zarabia się niż na tym

Opublikowano
Dnia 8.12.2023 o 07:46, micgal39533 napisał:

Żałować nie ma co tylko cena będzie jeszcze gorsza i zejście niż teraz

Ja powoli z warzyw się wycofuje zostaje trochę czosnku ogórków, reszta hodowla usługi, na sianie przez ostatnie lata więcej zarabia się niż na tym

Na rolnictwie nie ma szału w kaźdej dziedzinie i to nie ma się co oszukiwać ,jakby w mieście obniźyli pracownikom wypłaty o połowę to by się nie źle zakotłowało a  tu zboże spadło do dołu o 50 procent i jest ok byki spadły z 21,50 - 22 zł na 19 i kogo to interesuje dopłaty  obcięte same plusy pracy na roli

Opublikowano
4 godziny temu, LEREDA napisał:

Na rolnictwie nie ma szału w kaźdej dziedzinie i to nie ma się co oszukiwać ,jakby w mieście obniźyli pracownikom wypłaty o połowę to by się nie źle zakotłowało a  tu zboże spadło do dołu o 50 procent i jest ok byki spadły z 21,50 - 22 zł na 19 i kogo to interesuje dopłaty  obcięte same plusy pracy na roli

ale od zawsze tak było w rolnictwie że są lata bardzo dobre a potem przychodzą gorsze albo fatalne i wszyscy znowu czekają na powrót tych dobrych bardzo dobrych ,jak ze znajomymi rozmawiam to każdy to przyznaje że średnio co 10 lat jest bardzo dobrze w wtedy się gospodarstwa bardzo rozwijają nowych maszyn pełno a potem się wycisza i znowu to samo

Opublikowano
Dnia 9.01.2024 o 18:50, Snorka napisał:

Mi zawsze nadwyzki skupowal Vegfruit(hurtownia z malopolski) wiec sie nie martwie ;)

Potwierdzam, wyplacaja tez raczej na czas

Opublikowano
Dnia 18.01.2024 o 16:45, goraj555 napisał:

Wie może ktoś czy przez niższe ph czosnek może wymarznąć np koło 5.5 czy to nie ma wpływu?

wymarza na słabszych glebach piaskowych bo one głębiej zamarzaja typowe rędziny sa cieplejsze widocznie od struktury zalezy

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe jak to bedzie wygladac. Nasczescie lubasza, wiec teoretycznie mocna powinna byc. U mnie w wielkopolsce bylo kilka dni po -15 bez sniegu. Na ogrodzie mam troche zyta z zycica, to chyba troche scielo, bo miejscami zolta.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
asus921 napisał:

Ciekawe jak to bedzie wygladac. Nasczescie lubasza, wiec teoretycznie mocna powinna byc. U mnie w wielkopolsce bylo kilka dni po -15 bez sniegu. Na ogrodzie mam troche zyta z zycica, to chyba troche scielo, bo miejscami zolta.

U nas hiszpan gdzie nie był przykryty włóknina kawałkiem to dostał po liściach

Opublikowano

Czy chwastownik palcowy z 1.5metrowy z regulacją kąta i kołami podporowymi i konstrukcja na sztywno różni się jakością pracy od chwastownika który ma dolną konstrukcje zaczepianą łańcuszkami do górnej ramy ?