Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak myślicie Panowie i Panie jakie będą ceny czosnku czy wzrosną tak jak pszenica czy rzepak o 100% jakie są wasze przeczucia bo przy tej inflacji kosztach produkcji to takie 1zł za 5cm to minimum inaczej przestaje się to opłacać czosnek jest bardzo pracochłonny jeżeli cena nie wzrośnie to ja rezygnuję 

Opublikowano
6 godzin temu, grys napisał:

jak myślicie Panowie i Panie jakie będą ceny czosnku czy wzrosną tak jak pszenica czy rzepak o 100% jakie są wasze przeczucia bo przy tej inflacji kosztach produkcji to takie 1zł za 5cm to minimum inaczej przestaje się to opłacać czosnek jest bardzo pracochłonny jeżeli cena nie wzrośnie to ja rezygnuję 

Ja sie obawiam, ze wzrosnie tyle co w ziemniakach

Opublikowano
59 minut temu, ahten napisał:

Ja sie obawiam, ze wzrosnie tyle co w ziemniakach

a ile wzrosła w ziemniakach ? jeżeli nie wzrośnie do 1zł to na pewno znacznie ograniczę obecnie mam 1ha to myślę ze zmniejszę do 0,5 to nakłady i ta masa pracy kalibrowanie pęczkowanie łupanie obcinanie pędów za dużo pracy pietruszka w zeszłym roku oddała podobnie jak czosnek a ile tańsza w uprawie

Opublikowano

panowie a jaki macie problem???wystawiacie czosnek po tyle i tyle i juz. ja u siebie 1 zł za 5 juz od dwoch lat biore. ceny mam adekwatne do rynku  i nie mysle  popuszcac na łańcuszku, proporcja musi byc. ostatnio cos lepiej było ale kilka lat temu handlarz kupował czosnek za 30 % ceny rynkowej (bo dużo bierze, urtowo itp) ja już to przeliczyłem dawno, wole sprzedac 20 tys sztuk po 1 zł a reszte nawet wywalic niz 40 tys szt po 50 gr handlarzowi bo kasa wychodzi ta sama a roboty polowe mniej( obrac 20 tys a obrac 40 tys sztuk to jest różnica). we wszystkic skupach są zmowy cenowe czy to warzywa czy zboża i nic sie na to nie poradzi. są na to dwa sposoby: pierwszy zmowa cenowa sprzedających rolników( mało realne bo zawsze sie znajdzie kilku jeleni co popusci 10-15 groszy zeby tylko sprzedac) a drugi sposob wyrobienie sobie stałej klienteli który niekiedy trwa 3-4 lata ale masz pewnosc ze sprzedaż po dobryc cenach do sklepów,na rynki lokalne,  pizzeri,kebabowni,domów weselnych, masarni itp

• Thanks 1
Opublikowano

Pytanie do użytkowników belek herbicydowych/ opryskiwaczy międzyrzędowych. Używa ktoś? Jak ze skutecznością takich zabiegów? Faktycznie czosnek nie choruje od herbicydów? Jakie środki stosujecie? Dopóki się da to jeżdżę chwastownikiem, jednak przychodzi moment kiedy zachwaszczenie wtórne wraca, chcąc uniknąć ręcznego pielenia zastanawiam się nad budową takiej beleczki.

Opublikowano
19 godzin temu, sebek52 napisał:

Pytanie do użytkowników belek herbicydowych/ opryskiwaczy międzyrzędowych. Używa ktoś? Jak ze skutecznością takich zabiegów? Faktycznie czosnek nie choruje od herbicydów? Jakie środki stosujecie? Dopóki się da to jeżdżę chwastownikiem, jednak przychodzi moment kiedy zachwaszczenie wtórne wraca, chcąc uniknąć ręcznego pielenia zastanawiam się nad budową takiej beleczki.

ja stosuję belkę znajomy ma zrobioną taka delikatna z tych osłon do opryskiwaczy ręcznych ma to na tuza z rzodu działanie rewelacja stosujemy jak czosnek jest durzy wcześniej pielnik  dajemy stomp ale w zwiększonej dawce bo na rosliny to poleci może 5 %  na samym dole przy ziemi  na łodygach sa kropelki czyli glifosatem bym nie radził chyba że inna belka nożna bandur boxer 

Opublikowano
22 godziny temu, micgal39533 napisał:

Stomp i bandur można śmiało pryskać po czosnku nic mu nie będzie, ale do pryskania glifosatem trzeba belki

u mnie po bandurze bardzo chorował czosnek jak dawałem pogłownie na rosliny

Opublikowano

Ja robiłem sobie taką mieszankę i nic Kunie było a pole czyste:

Stomp  0.8+Bandur 0.8+ Emblem 0.4

I najlepiej żeby dwa dni po zabiegu nie padalo

Opublikowano

Dokładnie najlepiej na wilgotną ziemię aby się utworzył film fototoksyczny tak chyba się to nazywa mały deszcz też jest ok wiadomo że ulewa zaraz po zabiegu może spłukać 

Opublikowano

Mysle czy dawac bandura od gory, duzo opini jest o przypaleniach. Jezeli dawac to wlasnie opcja np. 0.8l w 200l/ha wody (standard), czy np. lepiej w 400l/ha wody zrobic mniejsze stezenie i przejechac 2 razy. Wtedy czosnek dostanie mniejsze stezenie na lisc, ale za to 2 razy. 

Trzecia opcja 200l/ha z bandurem + zatankowac drugie 200l/ha i prysnac sama woda w celu splukania tego co jeszcze sie nie wchlonelo z lisci.

Opublikowano
15 godzin temu, asus921 napisał:

Mysle czy dawac bandura od gory, duzo opini jest o przypaleniach. Jezeli dawac to wlasnie opcja np. 0.8l w 200l/ha wody (standard), czy np. lepiej w 400l/ha wody zrobic mniejsze stezenie i przejechac 2 razy. Wtedy czosnek dostanie mniejsze stezenie na lisc, ale za to 2 razy. 

Trzecia opcja 200l/ha z bandurem + zatankowac drugie 200l/ha i prysnac sama woda w celu splukania tego co jeszcze sie nie wchlonelo z lisci.

na chłopski rozum trzecia opcja najbardziej bezpieczna

ale zawsze trochę sie wchłonie

Opublikowano

Sprzedaje ktoś z was czosnek prosto z pola bez obierania, tylko wstepnie podsuszony ewentualnie? Są jacyś odbiorcy którzy taki skupują, opłaci się taka opcja? Mam wsadzony czosnek ale prawdopodobnie nie ogarnę czasowo w tym roku przygotowania go po zbiorach do sprzedaży i szukam jakiejś innej opcji.