Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Deszcz bije jak zdrowy to rośnie jak chory to padnie od wody przez ten deszcz cena nie będzie powalać

Deszcz bije jak zdrowy to rośnie jak chory to padnie od wody przez ten deszcz cena nie będzie powalać

Opublikowano (edytowane)

Obetnij byle gdzie pod zgrubieniem i będzie cacy. Tutaj ważne jest żeby wyciąć sam kwiatostan a na jakiej wysokości to zrobisz jest bez znaczenia.

Edytowane przez Patitek285
Opublikowano
Dnia 31.05.2020 o 19:51, Morfeusz1979 napisał:

Witam trafiają się takie przypadki u mnie. Co to może być i co z tym zrobić ?

20200528_105257-1[1].jpg

20200528_105221[1].jpg

Fuzarioza przy piętce nic nie zrobisz byle atakowało w jak najmniejszym stopniu i do sprzedaży

Opublikowano
1 godzinę temu, ftl napisał:

Co to za robaczki? Może ktoś podpowiedzieć? Pojawiły mi się na kilku krzakach a Mospilan pryskalem 27 maja .. 

IMG_20200605_115713.jpg

IMG_20200605_115649.jpg

Wciornastki. Karate zeon prysnij 

Opublikowano
2 godziny temu, ftl napisał:

Tak przypuszczałem ale wolałem się upewnić. A co sądzisz o Buldock? Akurat jego pod ręką mam bo mi został. 

Mi na wciornastki zapobiegawczo polecili buldoga no i może uchronił bo takich cudaków nie mam u siebie

Opublikowano

Jaka sytuacja u was u mnie dolało że nogą wejść nie można i nadal nadają deszcze grzyb będzie hulał jak złoto a tu nie ma jak opryskać  zapowiadało się że będzie w tym roku dużo czosnku ale jak tak dalej będzie to będzie  słabo

Opublikowano

Pogoda różna, raz deszcz, raz słońce. Idealna pogoda dla roślin.  Dużo osób ma czosnek, oj dużo...  małe lub większe areały i niestety psują rynek. Co do grzyba to chyba wszyscy maja problem ponieważ były dni gdzie padało non stop, a później wiatr silny wiec brak możliwości pryskania. Choroby nie próżnują i robią czystki w momencie.. 

Opublikowano (edytowane)

Zamierzam zrobić sadzarkę do czosnku, do tej pory byłem zdecydowany na budowę sadzarki z łańcuchowym systemem pobierania ząbków, chodzi o taką:

https://sprzedajemy.pl/sadzarka-automatyczna-do-czosnku-bobu-cebuli-itp-palecznica-2-e30984-nr53754174

Spodobała mi się jednak konstrukcja sąsiadów zza wschodniej granicy, gdzie ząbki pobierane są przez czerpaki przymocowane do bębna tak jak tutaj: 

Co sadzicie o takim typie sadzarki? Który system będzie lepszy, z łańcuchami czy z bębnem?

Edytowane przez tomek_461
Opublikowano

Czy  miał ktoś przypadek przedawkowania środkiem grzybobójczym ? wychodzi na to że u mnie wystąpiła taka sytuacja ,za mało rozrobiłem oprysku pryskając pierwszy raz i mi zabrakło , a więc dorobiłem i pryskając ten brakujący kawałek opryskałem też i ten co już był wcześniej pryskany i teraz widzę że w tym miejscu czosnek żółknie . Zastanawiam się czy to żółknięcie nie jest właśnie tym wywołane .

Opublikowano

A czym pryskales?  Ja mam pole tak że opryskiwaczem przejadę pełne 2 razy i zostaje mi kawałek że zachoodzi około 2m. Niestety tyle nie jestem w stanie wyłączyć zaworem więc każdy oprysk zachodzi. Różnicy nie widzę, czosnek nie przypalony. W jednym miejscu na polu około 20 m2 żółknie mi i widzę że jest problem. Signum nie pomaga. Do kopania ten kawałek zostawiam bo jaki środek mi pomoże..