Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 17.02.2020 o 19:12, asus921 napisał:

@Quis

W jakiej formie siarka? Kizeryt ? Siarczan magnezu ?

Jak w ogole planujecie zaczac nawozenie ? 

U mnie poprzednio Yara mila hydrocomplex, pozniej chyba saletra szla albo saletrzak.

Siarczan magnezu, kizerytu nie moge dostac. 

W tym roku ze wxgledu na pogode i termin stosowania nawozow bede musial to inaczej rozbic :/

Opublikowano
1 godzinę temu, micgal39533 napisał:

Już zablokował

importerzy i tak obejdą wszystko i sprowadzą go tu , mają na tym niesamowitą kasę  a nasi będą gonić jako harnaś jak zwykle :):)

Opublikowano

Witam, szybkie pytanko, mam wschody chwastów już, i teraz pytanie stomp sobie z tym poradzi? Czy trzeba ruszyć ziemię i dopiero opryskać? 

O azocie też już myślę.. Dać go przed opryskiem czy parę dni po stompie? 

Opublikowano

ja bym sie z azotem wstrzymal,ale jak juz tak chesz to najpierw azot,potem ruszyc miedzyrzedzia a nastepnie stomp+afalon jak masz rezerwowe

ja jeszcze azotu nie sypie bo go rozhartuje

Opublikowano
5 minut temu, taho56 napisał:

ja bym sie z azotem wstrzymal,ale jak juz tak chesz to najpierw azot,potem ruszyc miedzyrzedzia a nastepnie stomp+afalon jak masz rezerwowe

ja jeszcze azotu nie sypie bo go rozhartuje

W sumie racja, chyba zrobię tak jak mówisz, poczekam jeszcze z azotem, bo i tak mokro jak cholerna, musi obeschnąc, dzięki za radę, a siarczan magnezu kiedy sypac? Można mieszać z azotem? 

Opublikowano

ja siarczan magnezu mialem planowany na ok 20 lutego ale pogoda mi nie pozwolila wiec w najblizszym czasie jak da rade w pole wjechac to polece wtedy.takie uroki warsztatu pod chmurka :)

Opublikowano

JEŚLI CHODZI O CZOSNEK CHIŃSKI TO ON JEST BIAŁY A ZA HARNASIA TO WCISKAJĄ FIOLETOWEGO HISZPANA , ALE Z TEGO CO WIEM TO I Z HISZPANII  JEST TERAZ PROBLEM GO ZCIĄGNĄĆ , A I CENA POSZŁA DO GÓRY , TERAZ JAKO PIERWSZY ŚWIEŻY TO BĘDZIE Z EGIPTU O ILE GO NIE ZABLOKUJĄ . A I W POLSCE JUŻ LUDZIE PANIKUJĄ WCZORAJ BYŁEM Z JARUSEM  NA TARGU  TO  W WIĘKSZOŚCI SZEDŁ CZOSNEK I CEBULA .

Opublikowano

To po ile panowie mozna teraz dostac za jaka glowke na gieldzie ? W tamtym sezonie exportowalem swoj towar na zachod, ale jak taki popyt jest to moze polece w druga strone i troche sprowadze :)

• Confused 1
Opublikowano

sprowadz sprowadz.na pewno tym pomozesz polskim rolnikom i sobie przy okazji,Sam myslalem sciagnąć lubasze z ukrainy,maja na chlodniach towaru do ch... ale to jest strzał w kolano.nie pluje sie do studni z której pijesz wode.a jak chcesz pohandlowac to wejdz w olx i zobaczysz ile jeszcze ogłoszen z czosnkiem i ceny tez nie najgorsze.w ten sposob pomozesz naszemu sprzedac towar i nie wpuscisz obcego.chociaz z drugiej strony jest dużo skoczków co psuja cena (w tym roku posadze hektar czosnku bo był drogi) i wtedy jak taki nie moze sprzedac to wcale mi go nie szkoda

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

witam mam pytanie odnosnie sciółkowania czosnku słomą  czy pozostawic ją na polu czy zgrabic na wiosnę proszę o porade doświadczonych plantatorów