Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku


Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mateusz a,Ty nie masz żadnego hiszpana? I jak Twoje czosnki :D

A tak z ciekawości koledzy jak wasze harnasie ? Dziś wyrwalem sredniaka ok. 30-35mm bo dużego mi szkoda :)

Ja dziś zacząłem pedowanie szerokolistnego :) ok. 30mm ale wydaje mi sie ze harnasia przegoni 

Opublikowano
21 godzin temu, racycacy napisał:

Panowie niepokoi mnie to strasznie.. Co to może być? Dodam że uszkodzenia tego typu są tylko na pierwszej lusce, reszta zdrowa bez przebarwień, proszę o pomoc 

IMG_20190608_130250.jpg

 

IMG_20190608_130309.jpg

 

IMG_20190608_130317.jpg

 

Proszę o pomoc 

Opublikowano

Racycacy na moje oko to drutowiec. Nadgryza punktowo. Możesz kropnac jeszcze dursbanem możesz go przychamowac ale najlepiej to zmieszać ten środek z glebą. Musiałeś miec sporo resztek słomy przed sadzeniem

Opublikowano
1 godzinę temu, czostek napisał:

Racycacy na moje oko to drutowiec. Nadgryza punktowo. Możesz kropnac jeszcze dursbanem możesz go przychamowac ale najlepiej to zmieszać ten środek z glebą. Musiałeś miec sporo resztek słomy przed sadzeniem

Dziękuję za odpowiedź, słoma jest to wiem, i to może być przyczyną, jutro zamierzam prysnac proteusem, miejmy nadzieję że pomoże 

Opublikowano

Janczar w tym roku brakło mocy na hiszpana, ale jak się dobra partia trafi jak rok temu to z 20 a wsadze w ziemię :) teraz niech się kolega jeden z drugim z plonów cieszs

Harnas rośnie opedowany, zielony i gruby jak praktycznie wszędzie a to zasługa deszczy chociaż w okolicy są plantacje które teraz po pedowaniu widać jak zjada furazyjna zgnilizna :)

Opublikowano
16 godzin temu, Zibo123123 napisał:

Witam. U mnie HISZPAN taki:

IMG_20190610_063730.jpg

IMG_20190610_063904.jpg

A jak z cena takiego hiszpana? Cena taka sama jak za bardzo ladnego harnasia w pierwszej klasie? Bo 7cm na harnasia to juz chyba duzo?

On juz genetycznie ma wieksze glowki od harnasia czy po prostu jest wczesniejszy, a glowki rosna takie same? Jak z wymarznieciami ?

Opublikowano

Asus zależy komu sprzedajesz taka masz cenę. Ma przebarwienia więc handel idzie bo nikt nie mówi że to chinol. On ma więcej zębów niż harnas, jak go przykryjesz lub jest łagodna zima to robi takie bomby. Jeszcze nie ma do końca wykształconych zębów także zwiększył by jeszcze średnicę ale trzeba gonić póki harnasia nie ma :)

 

Tosiu masz późniejszą odmianę, w normalnym roku do kopania po 10 lipca 

Opublikowano

Dowiedziałem się że żeby sprzedać czosnek oczywiście według prawa to muszę mieć jakieś zaświadczenie z sanepidu macie takie coś i jak to wygląda w rzeczywistości  to coś kosztuje i rzeczywiście jest to niezbędne , przyznam się że sprzedawałem do tej pory bez żadnych zaświadczeń .

Opublikowano (edytowane)

Czytalem o tym i tez sie podlacze do pytania. Nastepne pytanie czy ktos sie spotkal z jakas kontrola np. na gieldzie. I jeszcze pytanie odnosnie sprzedazy do sklepow/firm/warzywniakow itd jak to wyglada w praktyce? Ktos sprzedawal? Raczej biora na "gebe" czy jednak jest to jakos udokumentowane? Na ryczalcie nie moge wystawic faktury, ale gdzies mi sie obilo o uszy, ze to sklep/warzywniak wystawia Fakture RR zakupu tak jak np. skup zywca. Ktos obeznany w temacie?

@s4lim3

O to mi wlasnie chodzilo, czyli czy jest tak samo traktowany na rynku jak harnas. Duzo hiszpana sadzisz w stosunku do harnasia? Zdarzaly ci sie wymarzniecia w jakiejs znaczaczym % pola ? I jak go oceniasz z perspektywy lat w porownaniu do harnasia. Uprawa, cena, szybszy zbior, wymarzniecia, sprzedaz itd.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Ja dogadalem się z gościem co ma kilka sklepów w okolicy z śor warunek jest jeden muszę mieć kwit że sadzę kwalifikat także na jesieni zakup na ok 5 arów kwalifikatu a reszta swoim a wszystko pójdzie że kwalifikat-sugestia kupującego 

Opublikowano

Ja sprzedaje do warzywniaków, do restauracji i do masarni bez żadnych dokumentów. Ale spotkałem się z tym że restauracje niektóre chciały fakture rr. Jeszcze miałem przypadek sprzedaży do kolektywy, duże ilości ale tam wystarczyły zdjęcia z uprawy czosnku i spis oprysków jakie wykonywałem. Ale niedługo planuje otworzyć hurtownie warzywna więc zapewne będę musiał posiadać wszystkie dokumenty

Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał:

I on pewnie to sprzedaje klienta jako kwalifikat do sadzenia...

Wystawia na ciebie jakas fakture zakupu, czy wszystko bez dokumentow?

Nom to idzie jako kwalifikat u niego w sklepach żadnych faktur 

Opublikowano

Asus sądzę że jak bym Ci wymieszal w wiazce 10szt ze 2-3 to miał byś problem z odroznieniem mimo że czosnek sadzisz, także laikowi można cisnąć kit, kwestia sumienia :) jego przewaga jest wczesny zbiór i duże główki :)

Jak sadzilem to tak z 10% w porównaniu do harnasia żeby zdążyć go wykopać, obrobić i zgonic. W tym roku nie było już czasu na niego. 

Wymarzniecia się zdarzają jak jest prosto sprowadzony i trafia w nasza ziemię, wtedy trzeba przykryć. Raz kupiłem i nie przykrylem to 80% poszło bo go - 15 załatwił w grudniu / styczniu. Jak już przeżyje zimę w naszym klimacie wybarwia się ładnie (sprowadzony jest biały) i jest silniejszy. Z wcale nie jakiś dużych glowek kolega paja z tego co widzę wyhodowal konkret :)

Co do ceny porównywalna w sprzedaży osiąga jak harnas ale jest ok 11-13 zębów. Jak masz dojścia to że sprzedażą czy jego czy harnasia nie ma problemu. Jak Ci nie wymarznie to praktycznie w okresie wegetacji nic mu nie dolega, nie wy wypadów 

Opublikowano
LEREDA napisał:

Dowiedziałem się że żeby sprzedać czosnek oczywiście według prawa to muszę mieć jakieś zaświadczenie z sanepidu macie takie coś i jak to wygląda w rzeczywistości  to coś kosztuje i rzeczywiście jest to niezbędne , przyznam się że sprzedawałem do tej pory bez żadnych zaświadczeń .

Teoretycznie każdy producent musi mieć takie zaświadczenie ale w praktyce to mało kto tego przestrzega ja wyrobiłem sobie takie zaświadczenie rok temu bo do masarni nie chcieli mi przyjąć bez tego idziesz do najbliższego sanepidu wypełniasz wniosek i po tyg przychodzi ci poczta zaświadczenie wszystko jest bezpłatne

Opublikowano

S4lim3

Tak jak kolega mówi. Sadzonki prosto z Hiszpanii, w ubiegłym roku, nie przykryłem i wymarzły w 90%

W tym roku sadzonki były od Polskiego dobrego plantatora i wyszło pięknie 😀

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez Pepik190
      Witam.
      Będe wdzięczny za podpowiedz jak zrobić sadzarkę do czosnku,zdjęcia dane konstrukcyjne.Z góry dziękuję.
    • Przez membrana
      Witam! Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czym zaprawiać czosek, jakie stosować opryski i co zrobić, zeby nie gnił wiosną?
    • Przez Kondzioo
      Witajcie... nie znalazłem nigdzie tematu z cenami czosnku więc piszcie po ile chodzi czosnek i w jakich regionach.. jezeli jest taki temat to przepraszam
    • Przez mwp113
      Wydzierżawiłem pole, na którym kiedyś rosło zboże, którego nie zebrali i zgniło. Od tego czasu minęło 2 lata, a pole zarosło krzakami. Popalilismy krzaki, zaoralismy pole i teraz pytanie do was. Co zrobić żeby doprowadzić pole do porządku tak, aby mozna było sadzić czosnek. Pole ma 1ha . Moze jakieś konkretne nawozy do odkwaszenia pola tak, aby doprowadzić je do porządku. Z góry dziekuje. ( Chcemy sadzić czosnek zimowy)
    • Przez 360i82Sa
      CZOSNEK
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v