Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś może mi pomóc w zdefiniowaniu co to za robak? Znajduje się w korzeniu. Nie mogę złapać lepszej ostrości. Dodam że są jeszcze mniejsze białe. Czy jest jeszcze jakaś możliwość by go zwalczyć?

IMG_20190527_194948.jpg

Opublikowano

Vydate jest dostępny ale 10kg za 900zl. Na 4ary trochę za duzo

Pojawił się taki kolega na czosnku. Co to może być i czy jest groźne?

Resized_20190527_194056_3733.jpeg

Pierwsze Zdjęcie z 23.05. Zero żółtych,suchych końcówek . Drugie zdjęcie z dzisiaj- masakra. Całe 4 ary zolte jakby przypalone. Po wykopaniu czosnku male białe nitki w korzeniach. 

Resized_20190521_120535_2725.jpeg

20190527_184614.jpg

Opublikowano

Nie potrzebuje nikt vydate 10g? To jest ten na nicienie środek w granulacie. Sprzedawany jest po 10kg za 800netto. Może są chętni na wspólny zakup tych 10kg. Ja potrzebuje 1kg Max. Jak znajdą sie chętni to kupimy 10kg i rozdzielimy. Trochę zachodu ale jest to do zrobienia. 

Opublikowano

Stosował ktoś w ogóle ten środek w formie oprysku na czosnku? Dziś pytałem w sklepie to mi kolega powiedział że to się w formie proszku sypie na ziemniakach...

Opublikowano
1 godzinę temu, marcinw1981 napisał:

Na korzeniu pod mikroskopem wyszlo mi takie coś....co to moze byc ?

20190528_112324.jpg

20190528_163419.jpg

Niszczyk zjadliwy u mnie tez atakuje, nie wiem jak sobie z nim poradzić. Ma ktoś jakiś sprawdzony sposób? 

Opublikowano

Ponoć właśnie ten granulat vydate rozsypany i zmieszany z  glebą wybija tego drania. Jak nie kupię vydate to będę próbował mospilanem. Nie ma na co czekać.

Opublikowano

Na to wychodzi. Bez szybkiej skutecznej interwencji obawiam się , że moje 4ary mogą mieć kłopoty☹

Też mam te nicienie. Jutro idzie mospilan dolistnie i p-drakol doglebowo ,bo dziś pada cały dzień. Zobaczymy czy coś pomoże. Za dwa trzy dni dam asahi i fosfor Growon. Pożyjemy, zobaczymy.

Opublikowano

zyjatko wystepujace w korzeniu na obumarlej jego czesci, dlugosci okolo 5 mm, bezbarwne lub biale czy to drutowce? znalazlem dzisiaj dwie rosliny (na 0.5 ha) wygladajace jak na zdjeciu i tam to bylo. 3 tyg temu dursban byl podany dzisiaj proteus. Jak z tym walczyc? dodam ze wg encyklopedii niszczyk zjadliwy ma dlugosc max 1.3 do 1.5 mm a to badziewie ma okolo 5mm. Spotkal sie ktos z tym u siebie? I jak z tym walczyc? 

20190528_183935.jpg

Opublikowano

U mnie też nicień. Przeszedłem pole i znalazłem z 10 czosnków. Wyrwałem i jakoś się nie stresuje na razie... Jeszcze z miesiąc i kopanie 😉

Opublikowano

Ogólnie zastosowałem infinito z asahi i aminokwasy  bo zaczął mi czosnek zolknac z dnia na dzień po 4 dniach wszystko wróciło do normy pędy zaczynają wychodzić także wycinka około soboty 

Opublikowano
26 minut temu, king12 napisał:

Ogólnie zastosowałem infinito z asahi i aminokwasy  bo zaczął mi czosnek zolknac z dnia na dzień po 4 dniach wszystko wróciło do normy pędy zaczynają wychodzić także wycinka około soboty 

To wszystko  zmieszales z sobą?  Ktore  aminokwasy? 

Opublikowano

King12 a mocno zaczął żółknąć? Masz może jakieś zdjęcia? Bo ja też dałem asahi aminokwasy i coś na grzyba w sobotę i czekam na poprawę. Wydaje się że jest lepiej ale nie dużo lepiej. Czy ma ktoś może zdjecia z tymi nocieniami zevuly zobaczyć jak to wygląda? Może i u mnie coś siedzi.